GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
5 Ocak 2023 Perşembe 20:53

Başkan Işık kuru meyve ihracatını açıkladı: 1,5 milyar dolar

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık 2022 Değerlendirme Toplantısında sektöre dair önemli bilgiler paylaştı.

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022 yılı değerlendirme toplantısında “Türkiye olarak ihracatımızı 2022 yılında geçen yıla kıyasla yüzde %13 artışla 254,2 milyar dolara, tarım sektörleri olarak ise %15,3 artışla 34,2 milyar dolara yükselterek başarılı bir yılı geride bıraktık.2022 yılı kuru meyve ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında değerde %1 oranında artış kaydederek yaklaşık 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı toplam ihracatımızın 1 milyon 079 bin dolarlık kısmı çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatından elde edilmiştir. 2022 yılında en fazla ihraç geliri elde edilen ürünlerimiz yüzde 51 payla kuru üzüm, yüzde 15 payla kuru kayısı ve yüzde 14 payla kuru incir olmuştur. Kuru üzüm ihracatı 2022 yılında 2021 yılına göre %12 artış ile 254 bin tonluk üzüm ihracatı karşılığında %1 artışla 431 bin dolarlık gelir elde edilmiştir. Türkiye’nin kuru kayısı ihracatı 2022 yılı itibariyle bir önceki yıla göre %16 artarak 402 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Kuru kayısı ihracat miktarı ise 2022 yılında bir önceki yıla göre %18 azalarak 66 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Kuru incir ihracatından 2022 yılı itibariyle bir önceki yıla göre %5’lik bir azalışla 246 bin dolarlık bir gelir elde edilmiştir. Kuru incir ihracat miktarı ise 2022 yılında bir önceki yıla göre %15 azalarak 76 bin ton olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Işık sözlerinin devamında şöyle konuştu:

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 2022 yılında TÜBİTAK ile ortaklaşa Türkiye’de Kurutulmuş Meyve Sektörü ve Geleceği Çalıştayı düzenlenmiştir. Sürdürülebilirlik gündemde olan en öncelikli konulardan olup, kuru meyve sektörü olarak hem üretim hem de ticaretimizin sürdürülebilir şekilde devam etmesi için çok yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi, 35. Avrupa Ticaret Toplantısı, FRUCOM çalışma gurubu toplantılarına iştirak edilmiş, Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı Birliğimiz organizasyonunda düzenlenmiştir. Kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısı kurullarımızın yanısıra, Bilim ve Teknoloji Kurulumuz, Organik Ürünler Kurulumuz faaliyetlerine devam etmiştir. Sürdürülebilir bir gelecek için su kullanımı ve karbon ayak izi gibi konulara özen gösterilmekte olup, Birlik olarak uzun yıllardır yürütülen Aflatoksinli kuru incirlerin biyogaz tesislerinde bertaraf edilmesi projelerimize ilave olarak işletmelerde kullanılan suyun yeniden kazanımı projesi, Kuru Üzüm, Kuru İncir ve Kuru Kayısıda Kalite ve Gıda Güvenliği arttılıması projeleri, İngiltere ve Almanya’da tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi gibi çeşitli projeler ve faaliyetlerde gerçekleştirilmektedir