GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Ocak 2024 Çarşamba 12:13

Başkan Eriş, Lübbey planlarını değerlendirdi: Hayalet değil hayal köy!

Askıya çıkan Lübbey Koruma Planlarını değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş "“Şu an bile oldukça ilgi çeken bir halde turizme açık bir köy. Sosyal medyada hayalet köy diyorlar o bile ilgi çekiyor. Artık diyoruz ki hayal edilen köy." ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Ödemiş’in Bozdağ eteklerinde yer alan ve tarihi neolitik çağlara uzanan, ancak yıllar önce elektrik ve geniş tarım arazisi olmaması nedeniyle terk edilmeye başlanan SİT statüsüne sahip Lübbey Köyü’nü tekrar canlandıracak yeni bir gelişme yaşanmıştı.

HAYALET KÖY’ÜN PLANLARI ASKIDA

Ödemiş Belediyesi tarafından hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayından geçen ‘Ödemiş-Lübbey 1/5000 Ölçeklı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da kabul edilerek yayımlanmıştı. Askıya çıkan planlara bir ay içerisinde itiraz edilebilecek.  Planlama alanının yaklaşık 4 hektarını kentsel SİT ve yaklaşık 5 hektarını etkileşim geçiş alanı oluşturuyor.



UZAYLILARIN BİLE GELDİĞİ SÖYLENİYOR
Son Söz TV’de Gazeteci-Yazar Muhittin Akbel’in konuğu olan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, askıya çıkan planları değerlendirdi. Lübbey’in hayalet değil hayal köy olarak artık anılanacağını ifade eden Eriş “Şu an bile oldukça ilgi çeken bir halde turizme açık. Sosyal medyada hayalet köy diyorlar o bile ilgi çekiyor. Artık diyoruz ki hayal edilen köy. Kartal yuvası şeklinde yapılmış. Uzaylıların bile geldiği söyleniyor. Kahveci Mehmet orada, pansiyonculuk yapan öğretmen arkadaşımız eşiyle birlikte orada, orada yaşayan ve başka yere gitmeye olanağı olmayan büyüklerimiz de orada. Neden bu ilgi? Oradaki mimari yapıyla ilgili” dedi.

'BİRGİ'NİN KARDEŞİ OLACAK'
Vatandaşları Lübbey’e davet eden Başkan Eriş şunları söyledi:

Üretim daha sonra taşınıyor. Birgi beldemiz dünyanın 32. köyü olarak orada tescillendi. Lübbey Birgi'nin kardeşi olacak. Diğer kardeşi de Bademler bize göre. Efeler yolunu süsleyen anıt yerlerimizdir buralar. Lübbey mutlaka görülmesi gereken bir yere. Bizde ve büyükşehirde askıya çıkacak. İtiraz olacağını pek düşünmüyoruz. Askı sürecinde sonra Bakanlık uygulama ihalesi çıkacak. İhaleden sonra orada çok güzel bir uygulama projesi olacak. Bakanlık, büyükşehir ve ilçe yan yana gelince neyin başarılabileceğini gösteren bir proje.



LÜBBEY KÖYÜ HAKKINDA
İzmir‘in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey Köyü, Türkiye’nin en ilginç köylerinden biri. Lübbey Köyü’nün geçmişi antik çağlara kadar dayanıyor. Lübbey’in de içinde bulunduğu Ege’deki birçok bölge, tarihte Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış. 1300’lerin başından itibaren bölgede hüküm süren Aydınoğulları bir Türkmen beyliğiydi.

1950’li yıllara kadar sıradan bir köy iken bu dönemden sonra her geçen gün yaşayan köylüler göç etmeye başlamış ve zamanla Lübbey Köyü adeta bir hayalet köye dönüşmüş. Köyünden ayrılmayanlar ise zaman içerisinde hayatını kaybetti. Uzun bir süre sadece 5 ihtiyarın yaşadığı Lübbey’in nüfusu, korona virüs salgını sonrası 8’e çıktı. Lübbey korku filmlerine de sahne oldu.