GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Mart 2022 Perşembe 09:55

Başkan Erdoğan o krizin gölgesinde isimleri açıkladı... Organize işler bunlar!

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ilçede krize neden olan “zeytin salamura tesisi” imarlı araziler üzerine yapılan inşaatlarla ilgili tartışmada isimleri açıkladı. Erdoğan, 2020 yılının Temmuz ayından itibaren Tarım İl Müdürlüğü tarafından 30 adet tesis imarı izni verildiğini vurgularken, “Bizim bölgemizde bu kadar ihtiyaç yok. Karaburun’da bu yolla yapılan inşaatların 24’ünde AK Parti’de görev yapanlar proje müellifi, müteahhit ya da fenni mesuldür” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in turizm bölgesi Karaburun’da araziler üzerine yapılan inşaatlarla ilgili başlayan tartışmalar sürüyor. Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in satın aldığı bir araziye “zeytin salamura tesisi” imarı alıp sonrasında satmasıyla gündeme gelen ilçe Türkiye gündemine oturmuştu.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan katıldığı SONSÖZ TV’deki canlı yayında “salamura tesisi ve bakıcı evi” imarı alınarak zeytinliklere inşa edilen villalarla ilgili duruma açıklık getirdi. Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan kurum görüşleriyle yapımı gerçekleştirilen inşaatlara belediye olarak yapı ruhsatı vermekle mükellef olduklarını söyledi. İznin Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alındığını dile getiren Erdoğan, 2020 Temmuz ayından itibaren geçen yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte 30 adet projeye ilçe genelinde izin verildiğini vurguladı. Konuşmasında “bizim bölgemizde bu kadar ihtiyaç yok” derken tarım alanlarında zeytin salamura tesisi projesinin bir yöntem olarak kullanıldığını aktardı.

Başkan Erdoğan, “Benim bölgemde zeytin salamura tesisine ihtiyaç yok. Çünkü belediye olarak bizim de dahil olmak üzere fabrikalarımız var. Özel tesisler de bulunuyor. Konu gündeme gelince dedim ki ‘bu tesislerden toplam kaç tane varmış?’ Baktık 30 taneymiş. Temmuz 2020’den itibaren tarım il müdürlüğünden Karaburun için  30 tane görüş alınmış. Bunlardan 24 tanesinin projesi gelmiş ve yapılmış. Daha önce projeye onay vermek bizim elimizdeydi biz de bu tür işlemlere onay vermiyorduk. Sonra yetkiyi tarıma geçirdiler. Tarım gelip kontrol edecek... Ben bir kısmının bu amaçla kullanıldığını düşünmüyorum. Müdürlük denetlemesini yapacak, gerekliyse yıkacak. Bana görev verirse ben yıkarım. Bu yöntem böyle doğru değil” dedi.

AHMET TOROS VE DİĞER İSİMLER…
Konunun gündeme gelmesinin ardından “zeytin salamura tesisi” görünümlü projeleri incelediklerini anlatan Başkan Erdoğan gördüklerini açıkladı. Erdoğan, “Bütün ruhsatlarda ne tesadüftür ki fenni mesul ve proje müellifi; AK Partili ve bizim bölgemizdeki harita mühendisi olan Ahmet Toros... Kendisi; 2018 yılında il yönetiminde, Urla teşkilatında, Karaburun’da vs... Bir de çoğunda şu anki AK Parti Meclis Üyesi olan Kaan Biroğlu’nun ortak olduğu Şanlı Yapı var. Onun iki ortağı Doğan Şanlı ve Kaan Bey’in eşi. Çoğunda proje müellifi ve mimar da bu isimlerdir. Bir kısmının müteahhidi şuan AK Parti yönetiminde olan İhsan Mete Ünal’dır... En güzeli de yapılan ve kaçak denen bizim belediye meclis üyemiz CHP’li Murat Gül’ün binasının müteahhiti de o, diğeri de Ahmet Toros... En suçsuzu benim, yasal olarak yapmam gerekeni yapıyorum. Projeyi böyle hazırlayıp getirince ruhsat vermezsem suçlu ben olurum, hukukçuyum biliyorum. Bunun yanında bazı projelerde de İhsan Mete Ünal’ın yanında ücretli çalışan mimarı var. Yasal olmadığını söyleyip, AK Parti İlçe Başkanı’yla görüşme yapan iki meclis üyesine sesleniyorum. Her şey ortadadır” diye konuştu.

Karaburun Mordoğan’da yapımı devam eden ve aynı yöntem kullanılarak inşaatına başlanan bir projeyi de örnek gösteren Başkan Erdoğan, “Mordoğan Ardıç’ta ana yolun üzerinde villa yapıyorlar sanıyordum. Ben dosyadan buldum. Bu ev değil, tarım tarafından 800 metrekareye proje onayı verilmiş. Bu da zeytin salamura tesisi. Binanın üzerinde Ünal Yapı yazıyor. Şuan Karaburun yönetiminde eski AK Parti Meclis Üyesi. Bodrum katı yapmışlar ve ben gidip bunu mühürlemişim. Proje de Ahmet Toros, İbrahim Doğan Şanlı, İhsan Mete Ünal var. Sonra dosyada şunu gördüm; mühürden sonra kaçak yapmışlar hemen tarıma gitmişler, projede tadilat yaptırmışlar. Bodrum kat ekletmişler. Bayağı villa zaten orayı da sauna yapacak herhalde... Dosyayı açınca daha acı bir şey gördük; Bu binanın sahibi esasta bize kara çalan AK Parti İlçe Yönetimindeki Rafet Şevketoğlu.. Dosyada vekaleti de var. Bu taşınmazı almış. İnşaatı takip eden bu isim Rafet Şevketoğlu’dur” dedi.

BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM!
Erdoğan, “Ben bu kadar kirli siyaset yapıldığını görmedim. Bir kadınım, siyasetçiyim, ailem var. Yanlış yapıyorsam eleştirin. Siyaset böyle değil, biz onlara öğretelim. Beni buna mecbur edenler utansın. Tarım İl Müdürlüğü de daha dikkatli davransın. Geçmiş döneme ilişkin tarama başlattılar. İptal edeceklerini söylediler. Keşke başta bunu baştan söyleselerdi. Bir de yıkımla uğraşacağız. Keşke bununla baştan ilgilenselerdi. Çok hassas olmaları lazım. Gerçek anlamda işletmecilerin önünü de kesmemeleri lazım. Ama bunun günah keçisi ben değilim. Kaçak inşaat yapan varsa ilçe başkanı önce yönetimdeki İhsan Mete Ünal’a bakacak. Kendi işlettiği Echo Entertainment Hall’un kaçak olduğu için üç tane binasını mühürledim. Demek ki kuyruk acısı olunca böyle oluyor. Ben hepsi için suç duyurusunda bulundum. Onlar başka bir şey amaçlıyor. Beni ilgilendirmiyor. Bizimle uğraşmak yerine kendi işlerine baksınlar. Demek ki ben bir iş yapıyorum ki bana böyle saldırıyorlar” diye konuştu.

YAPI RUHSATA UYGUN ÇIKTI
Erdoğan, kamuoyuna yansıyan ve CHP İstanbul Milletvekili Grup Başkanvekili Engin Altay’a ait olduğu iddia edilen “zeytin salamura tesisi” ruhsatlı yapıyla ilgili de konuştu. Erdoğan, “Ben sosyal medyada bir açıklama yaptım... Sağ olsun Sabah Gazetesi iki cümlemi almış, koymuş ve ‘başkan kaçak inşaat olduğunu itiraf etti’ demiş. Kaçak inşaat demek; ruhsatsız yapı ya da ruhsat ilkelerine aykırı yapı yapmak demektir. Engin Altay, İstanbul Milletvekilimiz, Grup Başkanvekilimiz... 2 yıl önce Mordoğan’a dostlarına gelmişti. Oraya geldiğinde duydum. Gittik, ziyaret ettim. Resim yayınladım. O bile yanlış anlaşıldı. O yer 2012 yılında bir hanımefendi tarafından satın alınmış. Oraya bir yapı yapılmış. Benim bile sonradan haberim oldu. Söz konusu yerin Engin Altay ile alakası yok.  Karaburun’a herkes geliyor. Partimizin yetkili ismi gelmiş ve ziyaret etmiş. Bunu o projeyle bağdaştırmaları kadar yanlış bir yel olamaz. Zaten söz konusu tesisin projesi  ilk önce tarıma gidiyor. Biz başvuruyu kurumlara görüş olarak soruyoruz.  Bize çamur atanlar kendi kurumlarına baksınlar. Proje tarımdan uygun gelince belediye olarak ben de izni vermek zorundayım. Ben sadece inşaat ruhsatını verdim. Sonra da projeye uygun olarak burası yapıldı mı diye denetlemişim. 2021 yılı Ağustos sonunda da yapı denetleme izni almış. Uygun olmuş, vermişiz. Ağustos’tan bugüne kadar çok şey yapılır, eklenti yaptıysa... Bu göz önünde olan bir yer değil yapsa bile bilemeyiz. Ben haberleri ihbar kabul ettim, gittik. Tutanaklar var, projeye de uygun. Bina projeye tamamen uygun. Havuz, bir de çapa, kürek koymaya yer yapmışlar onlar için tutanak tutup, mühürlemişler. Ayrıca  bunun zeytin salamura tesisi olarak kullanılıp kullanılmadığını bilemem. Ki kullanıma hazır olması için 2 yıllık süreci varmış, bir de taahhüt veriliyormuş. Bunu denetleyen tarım biz değiliz! Projeyi nasıl onaylayıp bize gönderdiyse, tarım arazisine bina yapılmasına izin verdiyse, yasal olarak da denetleyen onlarsa bunun sorumlusu tarımdır. Bunu artık anlasınlar. Biz sadece inşaatın projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetliyoruz. Aldığım duyumlara göre tarım il müdürlüğünün yaptığı son denetimlerde de yasalara uygun olmayan bir şey çıkmamış. Tespitler ve tutanaklar ortaya çıktığında hepimiz görürüz” ifadelerini kullandı.