GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
27 Aralık 2022 Salı 13:13

Bakanlık ÇED süreci başlattı... Zeytinliklere hançer!

Selçuk’ta zeytin tarlarının yanı başına yapılmak açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Metehan UD/ EGEDEONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Selçuk ilçesinde açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

İş insanı İsa Bacacı’nın yaptığı başvuruya göre 24,81 hektarlık ocak alanından ilk etapta 25 bin 600 metreküp mermer çıkarılması planlanıyor.  100 bin ölçekli çevre düzeni planında tarım ve orman arazisinde yer alan maden sahasının yanı başında zeytin arazileri ve ormanlık alanlar da bulunuyor. En yakın konutun 246 metre ötede olduğu ocak alanının 2 bin 380 metre kuzeyinde Belevi Mahallesi ve 3 bin 950 metre mesafede kuzeydoğusunda Halkapınar Mahallesi bulunuyor.



Proje tanıtım dosyasında “Yarma ve Karotlu Sondaj Yöntemiyle Mermer Arama Projesi için 99,75 hektarlık ruhsat alanının 24,81 hektarlık kısmı ÇED Alanı olarak belirlenmiş olup, ÇED Alanında 4 adet yarma alanı belirlenmiştir. Yarma alanları her biri 0,64 ha (6400 m2 ) olarak belirlenmiştir. Herbir yarma alanında 10 metre derinlikte olacak şekilde 4 adet yarma açılacaktır. Ayrıca herbir yarma alanları içerisinde 2 şer adet (toplamda 8 adet) karotlu sondaj yapılacaktır. Sondaj derinlikleri 100 m. olarak belirlenmiştir. Yarma ve karot sondaj numuneler verimli ve ekonomik olması durumunda işletme ruhsatı için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılacaktır.” ifadeleri yer alıyor.