GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
29 Nisan 2023 Cumartesi 12:29

Bakan Ersoy’dan ‘Çeşme Projesi’ çıkışı: Siyasi yaklaşılmamalı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme Projesi’nin İzmir için hayati önem taşıdığını anlatarak "Siyasi yaklaşılmamalı" dedi. 

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Geçtiğimiz aylarda yürütmeyi durdurma kararı verilen Çeşme Projesi hakkında açıklamada bulundu.

Ersoy, “Bu proje, İzmir için hayati önemde. Siyasi amaçlar ve hedefler ile bu projenin engellenmesini doğru bulmuyorum” dedi. Ersoy, öte yandan bu proje hayata geçtiğinde turizmin İzmir’de 12 aya yayılacağını dile getirdi. 

‘TURİZM 12 AYA YAYILACAK’
Yürütmeyi durdurma kararının geçici olduğunu ve asıl kararı beklediklerinin altını çizen Ersoy, “Bu proje, İzmir için hayati önemde. Siyasi amaçlar ve hedefler ile bu projenin engellenmesini doğru bulmuyorum. İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere siyasi yaklaşılmamalı. İzmir’in bazı sorunları var. Bu proje çok gerekli. İzmir’in dünyaya İstanbul üzerinden değil direkt bağlanmasını istiyoruz. Bu proje gerçeklendiğinde sefer sayısında artış olacak ve kalıcı sorunlarında bir tanesi çözülecek. Bu proje ile birlikte turizm 12 aya yayılmış uzun sürekli olacak. Bu yüzden proje hayati bir öneme sahip. Plan askıya çıktığında b ütün hassasiyetlere dikkat edildiğini hep beraber göreceğiz, projemiz hazır. Bugüne kadar cumhuriyet tarihine Kültür ve Turizm Bakanlıkları tarafından yapılmış en iyi turizm merkezi projesidir. Çünkü 9 dan fazla üniversitede 50’den fazla hocanın ve yurtdışındaki üniversitelerin katılımıyla yapılmış bir plandan bahsediyoruz. İnşallah haklı ve sağduyulu bir karar verilir” açıklamasını yaptı.

EKONOMİ YORUMU
Türkiye'nin 2023 yılı ilk çeyreğine ilişkin turizm verilerini değerlendiren Ersoy, ocak-mart döneminde yaklaşık 7,8 milyon ziyaretçi ağırlandığını, 8,6 milyar dolar civarında gelir elde edildiğini ifade etti.

Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarihi rekor olarak açıklandı aslında. Bu iki sayıya baktığımız zaman da geçmişle kıyasladığımızda ilk çeyrek rekorunu Türkiye, 2023 ilk çeyreğinde kırmış oldu. Bizim açımızdan iki anlamda sevindirici. Depremin olumsuz etkilerine rağmen bu rekoru kırmayı başardık Türk turizmi olarak. 14 Mayıs'ta biliyorsunuz bir seçim var. Bu seçim süreçleri ve bu tarz deprem gibi afetler aslında turizm grafiklerini olumsuz etkiliyor. Tüm bunlara rağmen yapmış olduğumuz ekstra tanıtım faaliyetleri ve PR çalışmaları, yurt dışındaki turistlerin bilgilendirilmesiyle ilgili faaliyetler sayesinde bu başarılı sonucu elde ettik. 14 Mayıs'tan sonra birçok algılar da kırılmış olacak. Tekrar istikrarlı bir şekilde sektör, sezonun başında ilan etmiş olduğumuz 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefine ulaşacak. Ama ilk çeyrek verisi oldukça olumlu, beklentilerimizle orantılı geldi."

Türkiye'nin sadece belli pazarlara odaklanmadığını, yeni tanıtım stratejisiyle 200'den fazla ülkede tanıtım yapıldığını aktaran Ersoy, pazar çeşitlemesiyle ilgili yapılan çalışmaların arkasında krizlere karşı güçlü bir sektör oluşturma amacının bulunduğunu, sektörün bu konuda çok yol aldığını dile getirdi.

"ÖZGÜN YAPILARIN HEPSİ KORUNDU"
Alsancak'ta yaklaşık 140 yıllık geçmişi olan tarihi Tekel Fabrikası'nın 2000'li yıllardan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini hatırlatan Ersoy, bölgeyi kültür ve sanat üreten bir nokta haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Yoğun ve hızlı bir çalışmayla yaklaşık 1 yıl gibi bir sürede bölgeyi dönüştürdüklerini ifade eden Ersoy, yatırıma ilişkin şu bilgileri verdi:

"Burası arazi olarak baktığımızda 17 dönümlük bir arazi. Arazi içinde yaklaşık 9 bin metrekarelik yeşil alanımız var, 20 bin metrekare civarında bir kapalı alanımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığı rölöve ekibi tarafından yoğun bir çalışma ile konsept tasarımı yapıldı.

Burada özgün olan yapıların hepsi korundu. Ağır hasara uğramış olan yapılar özgün malzemesiyle tekrar restore edildi. Özgün olmayan, yakın zamanda yapılmış olan ve tescilli olmayan eklentiler ise kaldırıldı. Yani şu anda burada gördüğünüz yapıların çok çok büyük bir bölümü aslında fabrikanın özgün halinde olan tescilli yapılardan oluşuyor. Onların restore edilmiş ve revize edilmiş hallerini görüyoruz."

Bakan Ersoy, bölgede bulunan 7 bin 200 metrekarelik en büyük yapının İzmir Arkeoloji Müzesi ve Etnografya Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik ikinci en büyük yapının ise İzmir Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılacağını bildirdi.

İzmir'deki depremde Resim ve Heykel Müzesi'nin ağır hasar aldığını anımsatan Ersoy, "Bu alan sadece resim heykel müzesi olarak kullanılmıyor. Altında 2 tane de bölüm yarattık. Bunlar da geçici sergi alanları olarak sanat dünyasına hizmet edecek." dedi.

Bakan Ersoy, İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası'ndaki alanları çok amaçlı olarak planladıklarını, konser ve etkinlikler düzenlenebileceğini, böylelikle bölgenin 7 gün 24 saat cazibe merkezi olacağını dile getirdi.