GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Şubat 2022 Pazar 09:51

Akaryakıt zammı buralara getirdi... Servismetre geliyor!

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası’nın yeni Başkanı Erdem Mert, “Taksilerde nasıl ki taksimetre var, servis araçlarında da servismetre olacak. Bunu yapmaya mecburuz, çünkü fabrika servislerinde güncellenebilecek bir tarifemiz olmadığından mağduriyet yaşıyoruz; akaryakıta gelen her zam esnafı zarara uğratıyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası’nın henüz 37 yaşındaki Başkanı Erdem Mert, mazbatasını aldıktan sonra Egedesonsöz’e konuştu. 28 yıldır oda başkanlığını yapan rakibini sandıkta mağlup ederek servisçi esnafının yeni umudu olan Erdem Mert, İzmir’de yakında servis araçlarında “servismetre” çalışmaya başlayacağını duyurdu. Bunun dışında pek çok konuya da değinen Başkan Mert, korsan servislerle mücadelelerinin, artarak devam edeceğini bildirdi.

29 OY FARKIYLA KAYBETTİ, 233 OY FARKIYLA RÖVANŞI ALDI
7 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen genel kurulda, geçmiş dönem Başkanı Hasan Basri Bostancı’nın karşısına rakip olarak çıkan ancak 29 oy farkla seçimi kaybeden Erdem Mert, 16 Ocak 2022’de güçlü rakibini ezici bir üstünle geçerek oda başkanlığına getirildi. Başkan Mert, bu başarının sırrını ve aday olmaya nasıl karar verdiğini şu ifadelerde dile getirdi:

“2018’deki seçimi 29 oy farkla kaybetmiştim seçimi. Ekip olarak seçimi kaybetmiştik ama daha çok inanarak, esnaflarımız için çalışmaya devam ettik. 7 Ocak’ta seçim yapılmıştı, 8 Ocak’ta biz sahaydık yine... Tempomuzu artırarak çalıştık ve bugünlere kadar geldik. Sonuçta bu çalışmaların meyvesini aldık. Çalışmalarımız takdirle karşılandı, üyelerimiz bize teveccüh gösterdi ve yönetimi bize verdi. Seçimi 233 oy farkıyla kazanmış olmamız, çok şey ifade ediyor. Aday olmaya nasıl karar verdim? Esnafımızın sahipsiz kaldığını fazlasıyla hissettim. Bir iki tane değil, çok sorunu var servisçi esnafımızın. Bu sıkıntıları gidermekle mükellef olan, biz üyelerin seçtiği yönetim, ne yazık ki bu sorunlara kulaklarını tıkamış haldeydi. Sorunlarımızı sahada hiç çözemediler. Bu da bizim isyanımıza sebep oldu. Bunu kabullenemedim, bir şeylerin yanlış gittiğini gördüm. Bunun düzeltilmesi gerekiyordu. Dedim ki, esnaf adına neden çalışılmıyor? Neden hakkımız aranmıyor? Bu sorular, bu isyan, aday olmamın sebebiydi.”

DEDEKTİF GİBİ ÇALIŞARAK KORSAN ARAÇ VE İKİZ PLAKALARI YAKALATTIK
Başkan Erdem Mert, servisçi esnafının çözüm bekleyen sorunlarını sıralarken, bugünlere nasıl geldiklerini de anlattı:

“Servisçilik yapmak için çok ciddi yatırım gerekiyor. Bugün itibariyle söylüyorum, plaka 900 bin ila 1 milyon lira arasında. Arabayı da eklersek, iş yapacak araba, 400-500 bin lira; eder 1,5 milyar lira. Tek araba ve plaka için bu parayı harcıyorsunuz. Ne yazık ki kayıt dışı çalışan, emek hırsızı dediğim korsan arabalar, piyasada çok fazla ve bizim yaptığımız işi yapıyorlar. 60-70 bin liraya araba alıp, bizim yaptığımız işi yapmalarına benim gönlüm razı olmadı, olamazdı da. Esnafımız da bu durumdan çok şikayetçiydi. Çıkış noktamız bu oldu aslında. 2018’deki seçimden sonra hep sahada olduğumuzu söylemiştim. Korsan arabaları takip ederek, ikiz plakalı araçları takip ederek, oda yönetiminin korumadığı esnafın hakkını korumak için çalışmalar başlattık. Kendi hakkımızı kendimiz aradık. Kendimize bir misyon yükledik, bu arabaları takip edip emniyet birimlerine şikayet ettik, yakalanmalarını sağladık. Hak ettikleri cezaları aldılar. Bir nevi dedektiflik yaptık. TRT’nin canlı yayınında ikiz plaka yakalattık. Korsan veya ikiz plakalı binlerce aracın tespit edilip trafikten men edilmesine vesile olduk. Bu çalışmalarımızı da sosyal medya hesaplarımızdan paylaştık. Üyelerimiz, bu yaptıklarımızı gördükçe, bizi daha iyi tanımaya ve takdir etmeye başladı. Devam eden süreçte, yönetimin dışında olmamıza rağmen servisçinin sorunlarıyla ilgilenmeye başladık. Çalıştığı şirketten parasını alamayan esnafımıza, avukatlarımızla destek olduk. Arabaları kapandı, belediye ruhsatından dolayı, mahkemeye gitmeleri için yardımcı olduk, arabalarını çıkarttık. Haliyle bizimle birlikte hareket etmeye başlayan topluluk, kartopu gibi büyümeye başladı. S plaka ihalesi olayı çıktı, itiraz ettik, mahkemeye verdik, kazandık. Servisçi esnafının hakkının yenmesine seyirci kalmadık. Dedik ki, yetkiyi aldığımızda, çok daha fazlasını yapacağız. Sonuçta üyelerimiz, kendilerine hizmet edecek olan tarafı seçti.”

YÖNETİMLE ESNAFIMIZIN ARASINDAKİ O KOCA DUVARI ORTADAN KALDIRDIK
Odanın yeni başkanı olarak yapmak istediği projeler hakkında da bilgiler aktaran Başkan Erdem Mert, “Geçmiş yönetimle esnafımız arasında koca bir duvar vardı; seçimi kazanarak o duvarı ortadan kaldırdık. İlişkiler sıcak değildi, esnafımız odadan kopuktu. Ben esnafın içinden çıktım, ne istediklerini iyi bilirim. Diğer odalarla ortaklaşa çalışmalar yapacağız, bozulan diyalogları düzelteceğiz, çözümü birlikte arayacağız. Çünkü bizim sorunlarımız ortak. Birliğimizle istişareler yapacağız. Bizim bir ayağımız belediyede. İzmir Büyükşehir belediyesi, esnafa yarar sağlayacak çalışmaları birlikte yapacağız. Her zaman sahada olacağız. Korsan arabalara asla geçit vermeyeceğiz. Korsanı bitirmek adına Emniyet’ten daha büyük katkılar isteyeceğiz” diye konuştu.

İŞYERİ SERVİSLERİNDE GÜNCELLEYEBİLECEĞİMİZ BİR FİYAT TARİFESİ YOK
Servisçi esnafının para kazanmasını arzuladıklarını ancak fabrika servislerinde ücret konusunda bir standart olmadığını anlatan İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Erdem Mert, taksimetre uygulamasının servis araçlarında olacağını açıkladı. Başkan Mert, bu konudaki projesini anlattı:

“Esnafımızın kazancını artırmamız lazım. Esnaf; gönlü rahat, huzur içinde çalışsın istiyoruz. Bununla ilgili projelerimiz var. Öğrenci taşıyoruz, fabrikalara servis yapıyoruz. Ancak fabrika servislerinde bizim bir standardımız yok. Bu konuda fiyat tarifemiz bile yok. Yeri geldiğinde, tıpkı öğrenci servislerinde olduğu gibi güncelleyebileceğimiz bir fiyat tarifesi çıkaracağız, fabrikalara, işyerlerine servis yapan araçlar için… Servisçi, fabrika ile bir yıllık sözleşme yapar. O bir yıl içinde 50 defa akaryakıta zam gelse de, esnafımızın o fabrikadan alacağı para değişmez. Biz bu haksızlığın önüne geçecek adımlar atacağız. Taksilerde nasıl ki ilk kontak açılış bedeli var, kilometre bazında taksimetre çalışıyor; fabrikalara servis yapan araçların da kontak açılış bedeli olacak, artan her kilometre bazında fiyatın arttığı bir fiyat tarifesi olacak. Ancak bu şekilde esnafımızın zarara uğramasını önleyebilir, kazanç sağlamasını sağlayabiliriz.”