GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Ocak 2024 Pazar 21:52

AK Partili Kaya'dan CHP'ye 'faili meçhul cinayetler' tepkisi!

TBMM Genel Kurulu'nda faili meçhul cinayetler konusunda tartışma yaşandı. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, faili meçhul cinayetlerin yoğun olarak yaşandığı dönemde SHP'nin iktidar olduğunu söyledi.

EGEDESONSÖZ - TBMM Genel Kurulu'da CHP'nin "Faili meçhul cinayetler" ile ilgili grup önerisi görüşüldü. Yapılan oylamada CHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Mecliste öneriyle ilgili olarak CHP ve AK Parti arasında tartışma yaşandı.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, faili meçhul cinayetlerin yoğun yaşandığı dönemde SHP iktidarının olduğunu söyledi.

Kaya açıklamasında şunları söyledi:

"1990’lı yılların başında başlayıp 93 yılında, ben de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir öğrenciyken, bir ocak ayında gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun bombalı suikast saldırısıyla öldürülmesiyle devam eden ve özellikle 93 yılından sonra yoğunlaşan bir faili meçhul cinayetler zamanından bahsediyoruz.
Bunu alıp, bundan on yıl sonra iktidar olmuş ve faili meçhul cinayetler üzerine, Türkiye'nin demokratikleşmesi adına, Türkiye'nin geleceğinin aydınlanması adına cesurca ve kararlılıkla giden AK Parti'yi suçluyoruz. Bu, bir defa hem tarihle hem gerçeklerle asla örtüşmeyecek bir yaklaşımdır. Siyasi saiklerle, hamasetle gelip bunları, burada ifade edebilirsiniz ama 93 yılında, işte, burada, AK Parti Grubu'na bakarak konuşma yapan, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi hatibine söylüyorum: 93 yılında iktidarda Sosyaldemokrat Halkçı Parti vardı. 

Siz kendi partinizin geçmişini bile bilmiyorsunuz o dönemde iktidar olduğunuzu da bilmiyorsunuz ve o dönemde özellikle bu noktadaki gelişmelerde ne yaptınız, neler yaptınız size anlatayım.

Bakın, biliyorsunuz bu faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak Meclisimiz 20'nci döneminde, ikinci yasama yılında bir komisyon kurdu faili meçhul cinayetlerin incelenmesi noktasında

16 ana başlıkta çok önemli tespitler gerçekleştirdi bu komisyon ve dönemde iktidarda siz varsınız, bakın özetle neler diyor: “İstihbarat birimleri arasında yeterli eş güdüm yoktur. İhbarlara rağmen gerekli güvenlik ve koruma tedbirleri -Uğur Mumcu’ya yönelik olarak bakın- alınmamıştır. Adli makamların güveni sarsıcı davranış ve eylemlerde bulundukları tespit edilmiştir.” diyor. Ve yine “Adli Tıp Kurumunda -demin de bahsettiğiniz Adli Tıp Kurumuna ilişkin bir konuda- zafiyet olmuştur.” diyor. Yine, “Soruşturmayı yürütenlerin -iktidarda siz varsınız- çağın gerektirdiği teknolojik imkânları yeterince kullanmadığını' ifade ediyor bu rapor. Yine, bakın “Operasyon tutanaklarında -burası önemli- tahribat yapıldığını.” ifade ediyor ve yine “Delillerin toplanmasında, ifadelerin alınmasında gerekli özenin ortaya konmadığını” işte bu dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan komisyon bu noktada ifade etmiş. 

Peki, siz ne yaptınız? Hiçbir şey yapmadınız. İşte, daha sonra AK Parti geldi ve AK Parti kararlılıkla bu faili meçhul cinayetlerin üzerine gitti ve o karanlığın üzerindeki, o karanlıkla ilgili özellikle aydınlanmayı da bu dönemde sağlamış olduk.

Şimdi, buradan belli siyasi amacı olmayan, münferit cinayetleri alıp ya da PKK terör örgütünün işlediği cinayetleri alıp açık olarak gelip burada AK Partş’yi suçlayamazsınız. Bu cinayetlerin failleri de bellidir, faillerinin hepsi de teker teker tespit edilmiştir ve bundan sonraki olacaklarda da aynı şekilde yol izlenecektir"