GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Ocak 2016 Pazar 13:33

Abdi İpekçi 37 yıl önce katledildi: İGC'den mesaj

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi’nin öldürülüşünün 37’nci yılında yayımladığı mesajda, “Toplumda her kesimin birbirinden keskin çizgilerle ayrıştığı şu günlerde Abdi İpekçi’nin uzlaştırıcı kişiliğini arıyor ve on

Türkiye’de bir dönem gazetecilerin susturulmak için öldürüldüğüne dikkat çeken Dikmen, son yıllarda bu yöntemin yerini cezaevi tehditlerinin aldığını da vurguladı.

“Gazeteciler için en büyük hapishane olarak nitelendirilen ülkemizde, aydınlatılamayan cinayetlerin ayıbını, yazdıkları nedeniyle cezaevlerinde olan meslektaşlarımızın isyanının acısını yaşıyoruz” diyen Dikmen, şu açıklamayı yaptı: “Abdi İpekçi, ‘gerçeği saklamamak, eksik bırakmamak, çarpıtmamak, kişilik haklarına ve yanıt hakkına saygı duymak, çalışkanlık, dürüstlük, objektiflik, uzlaşmacılık, mükemmeliyetçilik, doğruluk, güvenirlik, saygınlık’ gibi öğretilerle Türkiye’de basın ahlak yasasını belirleyerek tarihe geçmiş meslek ustamızdır. İlke ve öğretilerini günümüz medyasında yeniden egemen kılmak gerektiğine inanıyoruz. Türkiye basın ve ifade özgürlüğü sıralamasında dünyanın son sıralarına doğru hızla ilerliyor. Bu göstergeler de Türkiye’de ‘basın ve ifade özgürlüğünün’ de cinayete kurban gittiğinin en açık göstergesidir. Diğer birçok aydın, gazeteci cinayetinde olduğu gibi Abdi İpekçi cinayetinin arkasındaki güçler ortaya çıkartılamamıştır. Öldürülen meslektaşlarımızın cinayetleriyle ilgili kimilerinin tümüyle faili meçhul kalışı, kimilerinin de sadece tetikçilerinin bulunarak arkasındaki güçlerin bulunmamasındaki eksiklik, gazeteci cinayetleri konusunda duyduğumuz isyanı sürdürmemize neden oluyor. Türk basınının uzlaştırıcı kalemlerinden Abdi İpekçi’yi içinde bulunduğumuz günlerde daha çok arıyoruz. Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçen bugünde, Abdi İpekçi ve diğer gazeteci şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.”