GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Mart 2016 Cuma 11:58

Yunanistan’la mülteci iadesi protokolü başarısız oldu

Türkiye’de yasa dışı yollarla Yunan adalarına, ardından da Avrupa ülkelerine giden mültecilerin, geçişlerini önlemek için yapılan geri kabul anlaşmasının tartışmaları sürerken, Yunanistan'la yapılan benzer bir protokolün başarılı olmadığı rakamlarla ortaya çıktı.

Suriye'deki iç savaştan kaçanlar başta olmak üzere iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk edenlerin Türkiye'ye gelip, yasa dışı yollardan Yunanistan'a ardından Avrupa ülkelerine geçmeleri, mülteci sorununu da beraberinde getirdi. Avrupa ülkelerine hızla yayılan mültecilerin gelişlerini önlemek için bir süredir Türkiye ile geri kabul anlaşmaları imzalandı. Anlaşmanın şartları ve nasıl uygulanacağına yönelik tartışmalar sürerken, benzer bir uygulamanın geçen yıl başarıya ulaşmadığı öğrenildi.

11 BİN KİŞİ DENDİ, 100 KİŞİ GELDİ
AB ile yapılan protokolün bir benzerinin geçen yıllarda Yunanistan'la da imzalandığı öğrenildi. Bu protokol çerçevesinde, Yunanistan geçen yıl yasa dışı yollardan ülkelerine geçiş yapan mültecileri adalardaki kamplara yerleştirdi. Bunlardan 11 binini de Türkiye'ye iade etmek için harekete geçti. Gerekli yazışmalardan sonra, 11 bin mültecinin ismi ve belgeleri, Türkiye'ye gönderildi. Türkiye de bu isimler üzerinde yaptığı araştırmalar sonrasında, ülkeye girişlerinde kayıtlarını yaptıran 4 bin kişiyi tespit etti. Bu isimler, Yunanistan'a bildirildi ve iadelerinin kabul edilebileceği iletildi.

Ancak Yunanistan'daki yasalara göre kamplara yerleştirilen mültecilerin kısa süre sonra serbest bırakıldıkları, onların da Avrupa ülkelerine yolculuklarına devam ettikleri saptandı. Bu yasalardan dolayı da Yunanistan Türkiye'nin kabul ettiği 4 bin mülteciyi bulamadı. Yunanistan bu nedenle Türkiye'nin kabul edeceğini açıkladığı 4 bin kişilik listeden ancak 100 kişiyi iade edebildi. Bu iadelerin de karayoluyla yapıldığı öğrenildi. (dha)