GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Eylül 2022 Pazartesi 19:42

Yaşar Grubu'nun SİT arazisine imar onayı meclis gündeminde... '10 ayda ne değişti?'

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’ya ait Urla’da yer alan SİT alanı içindeki 40 bin metrekarelik arazinin imara açılması İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne taşındı. Arkeolojik SİT alanına rezidans ya da villa inşaatı yapılabilmesinin önünü açan planlarla ilgili konuşan AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe “10 ay önce meclis olarak oy birliğiyle hayır dediğimiz aynı plana, aradan geçen 10 ay sonrasında hangi gerekçelerle evet dendiğinin açıklanması gerekmektedir” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN - EGEDESONSÖZ-  İzmir’in Urla İlçesi’nde uzun süredir gündemde olan tarihi SİT alanı sınırları içindeki plan değişikliği talebi kabul edilmiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce reddettiği arazinin villa ya da rezidans imarına açılması yönündeki teklif ikinci kez değerlendirilmişti. Yaklaşık altı aydır İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun gündeminde bekleyen plan teklifi oy çokluğu ile geçmişti.

SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ… YAŞAR GRUBU’NUN O ARAZİSİNE İMAR ONAYI!

Onaylanan planlar İzmir Büyükşehir Meclisi’nde gündemine geldi. Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe kamusal bir facianın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek “Arkadaşlar geçen hafta imar komisyonundan oy çokluğu ile geçirilmiş Urla İskele Mahallesi'ndeki bir plandan bahsedeceğim. Bu plan bugünkü meclis gündemine alınmamıştır ancak bunun nedeni sanırım yetişmediğinden değil Başkan Bey'in İspanya programı nedeniyle olmadığı Çarşamba ve Cuma günkü meclislere bırakılmak istenmesindendir. Meclisimizin kültürel ve tarihsel değerlere bakışı açısından büyük önem arz eden ve örnek oluşturacak olan bu konunun Başkan Bey buradayken konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Urla İskele Mahallesinde çok önemli bir sit alanı içinde, fütursuzca ve ısrarla bir plan yapılmak istenmektedir. Üstelik bu plan daha 10 ay önce yine bu meclis tarafından oy birliğiyle reddedilmiş planın birebir aynısıdır! Başka bir tarım, başka bir kent, doğa, kültür, tarih derken imar komisyonumuz yine neye "gönülsüzce", "istemeden" oy çokluğuyla evet demeye mecbur bırakılıyor? Ki bu kürsüde Başkan Bey, oy çokluğuna olan olumsuz bakış açsısını defalarca dile getirmiş olmasına rağmen yine bugün oy çokluğu ile bir plan meclisten geçirilmeye çalışılıyor üstelik Başkan'ın olmadığı bir mecliste. Arkadaşlar Başkan burada değilken meclise gelmesi kurgulanmış olan plan; Urla'da yer alan ve 2018 yılına kadar 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak korunmuş daha da ötesi 12 iyon kentinden biri olan Urla-Klazomenai (Kilazomenya) antik kentinin bir parçasıdır.” dedi. 

Boztepe mecliste şunları söyledi:

Hepimizin önemini az çok bildiğimiz Selçuk-Efes, Sığacık-Teos, Foça-Fokayi, Çeşme Ildır gibi Urla-Kilazomenya da tarihte ve kültürümüzde çok büyük önem arz eden 12. İyon antik kentinden biridir. Urla'daki bu antik kent 2 milyon 800 bin metrekarelik bir alana Ne kadar trajikomik bir durum aslında. Bir belediye düşünün ki; kentindeki bu tarihi güzelliklerin halkı tarafından bilinmesi için rotalar oluştursun, güzergâhlar belirlesin ve bunu yaptığı projelerle yaygınlaştırmaya çalışsın ama yine aynı belediye bu tarihi ve doğal güzelliklerin katledilmesinin de yolunu açsın, ön ayak olsun. İçler acısı bir durum gerçekten. Bir belediye yaptığı işlerden ve onun sonuçlarından bu kadar bihaber olmamalı. Olacak işlere hayır derken en olmayacak işlere evet denmesinin sebebinin Başkan Tunç Soyer'in teknik açıdan yanlış yönlendirilmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Şimdi gelelim imar komisyonunun oy çokluğuyla evet dediği katliam planına. Bu plan; az önce saydığım 12 iyon kenti olan Urla-iskele Mahallesi sınırları içindeki, Antik Kent sınırları içinde yapılmak isteniyor. Antik kent; "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı" statüsünde ve yapılaşma yasağı olan bir alan iken, 2018 yılında bu sınırlar içindeki yaklaşık 40 bin metrekarelik şahıs arazisinin sit derecesi, 1. dereceden 3'e düşürülüyor. Akabinde, bu alanda 1984 yılında yapılmış imar planları vasıtasıyla antik kent içinde müktesep hakkı olduğu iddia edilen 40 bin metrekarelik şahıs arazisi 3. Derece arkeolojik sit alanı mevzuatı gereği sözde koruma planı yapılarak imara açılmak isteniyor. Villa imarlı olması tasarlanmış bu alanda, 1 milyarlık rant sağlanması hedefleniyor sayın meclis üyeleri…

Korunması gereken kültür varlıklarımızı daha 12 iyon kentinden birini bile koruyamıyorken, bundan sonrasında nasıl koruyacağız? Böylesi katiyen yapılaşma yasağı olan alanlarda sit derecesi düşürüldü diye ödül olarak yapılaşmanın önünü bir kere açarsak, gerisi çorap söküğü gibi gelecektir sayın meclis üyeleri, tutamayız, koruyamayız? Burada kentin tarım olmayan, orman olmayan, sit alanı olmayan veya korunacak bir hiçbir kısıtı olmayan herhangi bir yerinde bile 1 metrekare alanın imara açılmasını 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planına aykırı diye sakıncalı bulan bürokratların Sayın Başkanı bu plan için nasıl yönlendirdiklerini merak ediyorum. Bu plan değişikliği; daha önce meclisimize sunulmuş ve belediye meclisimizin 11 Kasım 2021 tarih 05.1297 sayılı kararıyla reddedilmiştir arkadaşlar. 10 ay önce meclis olarak oy birliğiyle hayır dediğimiz aynı plana, aradan geçen 10 ay sonrasında hangi gerekçelerle evet dendiğinin açıklanması gerekmektedir. Başkan Bey'in "bir senede ne değişti yapılaşma yasağı olan sit alanları inşaat yapılabilecek hale getirildi, peki bilimi nereye koyacağız" sorusunu bugün ben kendisine soruyorum. Burası, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiş bir alan. Bir anda 3. Derece Arkeolojik Sit Alanına dönüştürüldü ve bize de imara açmak mı düştü Sayın Başkan? Peki bilimi nereye koyacağız.

Şimdi bazı arkadaşlar söz alıp ama sit derecesini düşüren kurum biz değiliz Bakanlığınız diyecekler. Ben de onlara şimdiden soruyorum. Antik kent içinde kalan alanın 1'den 3'e düşürülmesini imara açarak mi ödüllendireceğiz? Aslında hep antik kent sınırları içinde kalan 1984 yılındaki imar planlarını 2022 yılında kazanılmış hak kabul etmek içinize sinecek mi? Sayın Başkan; İzmir'i kültürel varlıklarıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine sokmak için çaba sarf eden sizin "Biliyorum ki bir kent, kimliğini geçmişinden, yani bugüne taşıdığı fiziki, kültürel ve tarihsel mirasından alır. Bu mirası korumak, yaşatmak ve geleceğe taşımak, bu şehrin belediye başkanı olarak benim en temel önceliklerimden biri." sözleriniz aslında görünmek istediğiniz kişiyi mi tarifliyor. Bu kent artık yalnızca söylemde kalan uygulaması bambaşka olan çelişkilerden yoruldu. Saygıdeğer meclis üyeleri ve saygıdeğer başkan; Özet olarak, dost acı söyler misali, bu kentin bir dostu olarak; birkaç gün sonra, burada, üstelik Başkan olmadan, 12 iyon kentinden birinin içinde 40 dönümlük bir şahıs mülkiyetini imara açmayı oylayacağız.