GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ocak 2016 Pazartesi 13:39

Ve Bayraklı Yat Limanı görücüye çıktı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından planlanan ve İstanbullu Nokta İnşaat tarafından yapılacak olan Bayraklı Turan Yat Limanı’nın imar planları İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 1 ay süreyle askıya çıktı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın İzmir’de yapmayı planladığı yat limanı projelerinden Bayraklı Turan Yat Limanı Projesi’nin imar planları askıya çıktı.

Bakanlığın İzmir sahillerinde yapmayı planladığı Seferihisar Ürkmez, Karaburun, Yeni Foça, Şifne, Çeşmealtı, Karşıyaka projelerinin de yer aldığı Bayraklı Turan Yat Limanı projesi 31 Aralık 2015 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onay almıştı.

Onaylanan projenin 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları, Müdürlük 2. kat ilan panosunda ve internet sayfasında eş zamanlı olarak 1 ay süreyle askıya çıktı.

KOCAOĞLU KRUVAZİYERE ÖNERMİŞTİ
Yat limanının yapılacağı Bayraklı bölgesi için Alsancak Limanı’nı tartışmalarının gündeme geldiği dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'ndaki toplantıda bölgeye kruvaziyer limanı önerisinde bulunmuştu. Kocaoğlu Alsancak Limanı’nın yük limanı olarak kapasitesini arttırmasını, Bayraklı’ya ise yeni bir kruvaziyer limanı yapılmasını dile getirmişti.

NOKTA İNŞAAT GERÇEKLEŞTİRECEK
Turan Yat Limanı Bayraklı Proje Aşamasında 360+30 Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı tarafından planlanan liman projesini, geçtiğimiz dönem İzmir Valiliği tarafından Bayraklı’da yapacağı 200 oda kapasiteli otel, 170 adet konut, AVM, otopark ve sosyal tesis projesini gerçekleştirme onayı alan Torunlar Grup bünyesinde yer alan İstanbullu Nokta İnşaat gerçekleştirecek.

PROJEDE NELER VAR?
Hazırlanan proje kapsamında limanı dalgalara karşı korumak için 915 m uzunluğunda ana dalgakıran, 5 adet 156 m yüzer iskele, toplam 125 m uzunluğunda -5’lik rıhtım, toplam 514 m uzunluğunda -4’lük rıhtım, toplam 210 m uzunluğunda -3’lük rıhtım, 433 m uzunluğunda tahkimat, Bakım onarım için çekek yeri ve 20 m x 8 m boyutlarında travel lift baseni yer alacak.

Yaklaşık 2 buçuk yıl içinde inşaatının bitirilmesi planlanan projede ayrıca, satış üniteleri, yatçıların dinlenmelerini ve bir arada bulunmalarını sağlayan sosyal tesis, lokanta veya kafeterya, kadın ve erkek yatçılar için bağlama kapasitesinin en az yüzde 10’u kadar duş ve tuvalet, kuru temizleme hizmeti, yat çekek alanı ve vinç sistemleri, tenis kortu, yüzme havuzu veya plaj yeri, aletli jimnastik, masaj, sauna, hamam imkânlarının sağlandığı üniteler, helikopter pisti, sergi, konser, eğlence mekânları, toplantı salonu, bağlama kapasitesinin en az yüzde 30’u kadar otopark yer alıyor.  Limanın tamamlanmasıyla toplam 200 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

500 YAT KAPASİTELİ
Bayraklı Yat Limanı, denizde çeşitli büyüklüklerde bağlama kapasitesi 500 yat, kışlayan kapasitesi ise 100 yat olacak şekilde planlanırken, yat limanına motorlu ve yelkenli yatlar gelebilecek. Limana 5 metre - 60 metre arasında değişen çeşitli boylarda yatlar gelebilecek.

Turan bölgesinde Altınyon’un yanında yer alacak proje 103 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek.  Projede 73 bin 500 metrekarelik alan yapılaşmaya uygun dolgu alanı, bin 950 metrekarelik iskele alanı oluşturulacak. Yat limanında oluşturulan dalgakıranlar arasında teknelerin manevra yapabileceği yaklaşık 110 bin 000 metrekare korunan su alanı meydana gelecek.