GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ocak 2016 Pazartesi 11:22

İzmir Ekonomi'den uzlaşma ve arabulucuk eğitimi

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) hakim, savcı ve avukatlara, uzlaşma ve arabuluculuk eğitimleri verilecek. 

İEÜ Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) tarafından hâkim, savcı ve İzmir Barosu'na bağlı avukatlardan oluşan yaklaşık 250 kişiye 25 saatlik Ceza Uyuşmazlıklarında Uzlaşma Eğitimi ile 48 saatlik Arabulucuk Eğitimi verilecek. Katılımcılar, fail ile mağdur arasında oluşan çekişmeyi önleme yolunu öğrenecek. İEÜ EKOSEM Müdürü Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, eğitimlere katılacak avukat, hâkim ve savcıların hedefinin, suçun işlenmesinden sonra fail ve mağdur arasında meydana gelen çekişmeyi bir uzlaştırmacının girişimiyle çözmek olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Ertürk, "Adalet Bakanlığı'nın Ceza Uyuşmazlıklarında Uzlaşma El Kitabına göre, Ceza adalet sistemimizde, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253. maddesiyle uzlaşmaya başvurulması olanaklı kılınmıştır. Uzlaştırmanın amacı, ceza adalet sisteminde, mağdurun yararlarının gözetilmesi, mağdurun tatmin edilmesi, suça karşı salt ceza yaptırımı uygulamak yerine zararın giderilmesi ve onarıma ağırlık verilmesidir" dedi.

 Arabuluculuk eğitimini hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra 5 yıllık mesleki kıdem kazananların alabildiğini belirten Ertürk, uzlaşmaya katılımın her iki taraf için de tamamen gönüllü olduğunu ve süreçte gizlilik ilkesinin esas olduğunu kaydetti. Ertürk, eğitimlerde temel iletişim becerileri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin aktarılacağına değinerek, şunları söyledi:

 "Eğitimlerde, psikoloji ile diğer teorik ve pratik bilgileri içeren, arabuluculuğun yerine getirilmesi için gerekli olan bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlıyoruz. Uzlaşma ve arabuluculuk eğitimleri, Hukuk ve İletişim Fakültesi öğretim elemanlarının katılımıyla yürütülecek. Ceza Uyuşmazlıklarında Uzlaşma Eğitimi, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde, Arabuluculuk Eğitimi ise Bayraklı Adliye'sinde gerçekleştirilecek."(dha)