GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
26 Aralık 2023 Salı 15:24

Üzümün başkentinde JES keşfi... Köylüler eylemde!

Gediz Ovası’nda yer alan Salihli’de açılmak istenen jeotermal santral kuyularının bilirkişi keşfi gezisi yapıldı. Keşif gezisin dövizleri ile katılan köylüler JES istemediklerini vurguladı. Gözler bilirkişi heyetinin vereceği kararda…

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Manisa’nın Salihli ilçesindeki tarım arazileri üzerinde Kahramanmaraş merkezli AK Jeo isimli enerji şirketi tarafından açılmak istenen jeotermal sondaj kuyuları ile ilgili keşif duruşması yapıldı.

Salihli Çevre Derneği ve vatandaşlar tarafından iptal davası kapsamında mahkeme ve bilirkişi heyeti sondajların açılması planlanan noktalarda incelemelerde bulundu.

Keşif gezisine Durasıllı, Yeşilova ve Beylikli köylüleri de katılarak tarım arazilerinde jeotermal elektrik santrali istemediklerini dile getirdiler.

‘Gediz Ovası’nda JES İstemiyoruz’, ‘Toprağıma, Suyuma, Hava Dokunma’ ve ‘Kanser Olmak İstemiyoruz’ yazan dövizler açan Salihli köylüleri projenin iptalini istedi.

Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor Gediz Ovası’nın geleceğini de yakından etkileyecek.



MERAMIMIZI ANLATTIK
Keşif gezisiyle ilgili açıklama yapan Salihli Çevre Derneği Avukatı Yıldıray Çıvgın keşif gezi ile ilgili "Keşfimiz, taraf avukatları, hâkim, davacılar ve 6 kişilik bilirkişi heyeti ile gerçekleştirildi. Keşfe yöre halkından katılım çok yüksek oldu. Bu nedenle cok mutluyuz. Bu göstermektedir ki ilçemizi şirketlerin pençesinden kurtarmaya yönelik mücadelemiz giderek büyüyor. Şimdi keşif sonucu bilirkişilerin raporlarını mahkemeye sunmasını bekleyeceğiz. Umarız rapor Salihli halkının lehine olacaktır. Daha önce de dediğim gibi, Salihli'yi yok etmek isteyen herkes karşısında bizi, Salihli Çevre derneğini ve Salihli halkını bulmaya devam edecek.” dedi.



6 KUYU AÇILACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son olarak Ak Jeo Enerji Şirketi’nin Manisa’nın Salihli ilçe sınırları içinde 6 adet jeotermal kaynak arama kuyusu açması için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı vermişti. Tarım arazilerinde yer ÇED sahasının etrafından üzüm bağları ve zeytinlikler yer alıyor. Proje alanı aynı zamanda Büyük Ova Koruma Alanı kapsamında korunan alanlar arasında. Şirket bu proje içim 10 milyon TL’lik bir bütçe ayırırken sondaj noktaları özel şahıs mülkiyetinde. Toprak sahipleri bu parselleri satmaz ya da kiralamaz ise şirket kamulaştırma formülünü devreye sokacak.



TOPRAKTA BOR KİRLENMESİ
Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri tarafından hazırlanan 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’nda “Üzüm, diğer meyve türlerine göre daha fazla bora ihtiyaç duyan bir bitki olmasına rağmen, aynı zamanda bor fazlalığına karşı duyarlı bitkiler arasında yer almaktadır. Alaşehir ilçesinde özellikle JES’lerin yoğun olduğu bölgelerde yapılan araştırmalarda yeraltı sularının yüksek bor içerdiği, topraklarda bor kirlenmesinin olduğu ve bağların büyük bir kısmında bor toksisitesinin gözle de belirgin olarak görüldüğü araştırma sonuçlarında yer almaktadır.” ifadeleri yer almıştı.