GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
21 Aralık 2023 Perşembe 12:49

Oda'dan Bakanlığa 'kadro' eleştirisi: Gıda mühendisleri işsizliğe terk edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 20.12.2023 tarihinde açıklanan personel alım duyurusunda Gıda Mühendislerine ait 193 kadro ayırmasına ilişkin eleştirilerde bulunan GMO İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, gıda mühendislerinin işsizliğe terk edildiğini belirtti.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 20.12.2023 tarihinde açıklanan personel alım duyurusunda Gıda Mühendislerine ait 193 kadro ayırmasına ilişkin GMO İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

MÜHENDİS SAYISI ARTIRILMALI
Etkin denetimler için mühendis sayısının artırılması gerektiğini belirten Toprak, “Alınacak 7 bin 158 personelin yaklaşık 2 bini mühendis ve veteriner hekim ve büyük ihtimalle gıda kontrol görevlisi olarak görevlendirilecek. Bu yaklaşık 2 bin personellik kadronun sadece yüzde 10’unun gıda mühendisi olarak planlanması kabul edilebilir bir durum değil. Zaten bakanlık bünyesindeki gıda mühendisi oranı tüm gıda kontrol görevlileri arasında yüzde 30 bile değilken her alımda 200’ü dahi bulmayan sayılarla bu oran giderek azalıyor. Etkin bir denetim için gıda mühendisi sayısı artırılmalı” dedi.



NİTELİĞİ OLAN DENETİMLER ŞART
Gıda Kontrol Görevlisi kurslarının eğitim süresinin 5 güne indirilmesini eleştiren Toprak, “Özellikle gıda mühendisi kadrosunda olan ve unvanları gereği sadece gıda denetim işinde çalışanların sayısının yetersiz kalıyor. Kontrol görevlileri içerisindeki oranın düşüklüğü ve gıda denetimlerinin önemi nedeniyle, gıda işletmelerinin resmi kontrolleri özellikle gıda mühendisleri tarafından yapılmalı ve bakanlık gıda mühendisi istihdam sayısını yeniden gözden geçirmelidir. Bakanlık tarafından her yıl belirli dönemlerde ‘Gıda Kontrol Görevlisi’ kursları düzenlenmektedir. Geçmiş yıllarda bu kursların süresi 10 iş günü iken günümüzde eğitim süresi 5 güne indirilmiştir. Açıktan atama yoluyla alımı yapılan ve daha sonrasında 5 günlük eğitimin ardından kontrol görevlisi unvanına sahip olan personelin yeterli tecrübe ve donanıma sahip olması beklenemez. Son derece yetersiz bir sürede ve daha çok teorik bilgi ağırlıklı olan ve Bakanlıkça düzenlenen bu eğitimlerin yıl içerisindeki sayısının ve süresinin artırılması ve sektörel bazda uygulamalı olacak şekilde içeriğinin zenginleştirilmesi gerekmektedir. Niceliği olan değil niteliği olan denetim şarttır. 'Gıda Mühendisleri Sahaya, Güvenilir Gıdalar Sofraya’ diyoruz çünkü gıda mühendisi halkın sağlık güvencesidir” diyerek sözlerine son verdi.

Başkan Toprak, gıda mühendislerinin işsizliğe terk edildiğini vurguladı.