GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
18 Temmuz 2023 Salı 11:30

Urla’nın kınalı bamyası üç ülkeye yolcu!

Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Sibel Uyar, Urla’da hasadı yapılan kınalı bamyanın konservelerinin yurt dışına da ihraç edileceğini belirterek, “Bu sene 500 adet konserve üretmeyi planlıyoruz. Avusturya, Dubai ve Fransa'ya ihracat yapacağız” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Çoğunluğu Urla olmak üzere bölgede üretimi yapılan kınalı bamya, Ege sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Mayıs ayından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan bamyanın kilosu pazarda ise 80 ile 100 TL arasında satışa çıkıyor.

"Bornova" ya da "kınalı" bamya olarak bilinen bitkinin tohumları nisandan itibaren toprakla buluşuyor. Üreticisine kısa sürede hasat imkânı sağlayan bamya, yetiştiği süre içerisinde çok fazla su istemiyor.

Urla Belediyesi’nin geçmiş dönem Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın 2014 yılında kurduğu Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, her yıl daha da güçlenerek üretimini sürdürüyor.

500 ADET KONSERVE ÜRETİLECEK
Enginar üretiminde marka olan kooperatifte bamya hasadına başlandı. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Sibel Uyar, bölgede yetişen ürünler arasında enginarın yanı sıra bamyanın da önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Coğrafi işaretli kınalı bamya Urla Kadın Kooperatifi tarafından hasat edilmeye başlandı. Sabah çok erken hasadına başladığımız bamyalar sıcaktan dolayı toplaması zor ve emek isteyen bir mahsul. 14 dönüm ve 20 dönüm iki ayrı tarlaya ektiğimiz kınalı bamyaların ilk hasatlarını topluyoruz. Günlük taze toplanan bamyalar kargo ile tüm illere gönderiliyor. Bamya konserve yapımına da başladık. Konservelerin büyük bir bölümünü yurtiçinde sattığımız gibi yurtdışına da ihracat siparişlerimizi hazırlamaya başladık. Bu sene 500 adet konserve üretmeyi planlıyoruz. Avusturya, Dubai ve Fransa'ya ihracat yapacağız. Yüksek seyreden sıcaklıklarla bamya hasadı verimli oldu. Üreticilerimiz adına mutluluk duyuyoruz. Şu an sadece taze olarak satışını yapıyoruz. Konserve üretimi Ağustos sonuna kadar devam edecek. Bamya sezonu bitince yerel ve büyük marketlere satışı sağlanabilir” ifadelerini kullandı.