GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ekim 2017 Salı 18:37

Urla’da heykele ikinci saldırı! Bulun şu vandalı!

İzmir’in Urla İlçesi’nde bulunan Cumhuriyet Meydanı’ndaki AVM girişine konan Anaksagoras heykelinin elinde tuttuğu dünya figürü top ikici kez çalındı.

Yunan doğa filozofu Anaksagoras’ın heykelinin elinde tuttuğu dünya, kimliği belirsiz kişilerce çalınıp, bazı yerleri ise tahrip edilmişti. Heykel, tamirat yapılması için yerinden alındı. Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel, çalınan dünyayı ve heykelin tahrip olan kısımlarını tekrar eski haline getirdi. Eski haline kavuşan heykel, belediyenin işlettiği park kahvede ki yeni yerine kondu.

Ancak Anaksagoras' ın biyografisinin yazdığı kaide  bölüm ise eski yerinde olması, sanatseverler tarafından pek hoş karşılanmadı. Vatandaşlar onunda biran önce heykelin yerine konmasını istedi.

TOPU ÇALIP YERİNE ÇAM KOZALAĞI KOYMUŞLAR!
Bugün saat 16.00 civarında, Anaksagoras Heykeli’nin elindeki dünya figürünün yerinde olmadığı fark edildi.

Yapılan araştırmada, figürünün yerinden koparılarak alındığı, fark edilmemesi için de yerine çam kozalağı konulduğu ortaya çıktı.

Mini Meydan’da bulunan URİT Park Kavesi işletmesindeki güvenlik kameralarından yola çıkarak araştırma yapılma girişiminde ise kamera görüntülerinin kayıt cihazına bağlanmadığı için mümkün olmadığı belirlendi.

ANAKSAGORAS KİMDİR?
Yunan doğa filozofu. Urla’da M.Ö 500 yılında doğan Anaksagoras Atina'da bir okul açarak Perikles, Euripides, Arkhealos (bazı yazarlara göre Sokrates), vb. birçok öğrenci yetiştirmiştir. Bazı parçaları günümüze kadar kalan Tabiat Üzerine adlı bir eser yazdı. Anasagoras bu dönemin en büyük doğa bilginidir. Matematikteki bilgileriyle ün salmıştır. Astronomide de buluşları vardır. Ay ışığını, ay ve güneş tutulmalarını doğru olarak açıklamıştır. Anaksagoras M.Ö. 428’de Çanakkale ‘de ölmüştü. (Bahri Karataş)