GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Aralık 2023 Pazartesi 08:39

Üreticiye ‘teminat’ darbesi… Şarabın ölüm fermanı!

Şarap üreticileri ve içki ithalatçılarından 50 milyona varan teminatlar istenen yönetmelik hakkında görüşlerini aktaran Urla Şarapçılık Gıda Turizm San. Ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş, “Bu uygulama ile butik üreticiler mahvolur, aslında kırsal turizm, agro turizm öldürülür” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı bir tebliğ taslağı Türk şarap sektörüne bomba gibi düştü.

Üreticiler tarafından tepki gören tebliğ taslağına göre, tütün ve alkollü içki üreten, ithal eden tüm firmalardan üretim kapasitelerine göre belirlenmiş miktarlarda teminat isteniyor.

Taslağa göre alkollü içki sektöründe, tesis kurma izin belgesi veya üretim izin belgesi bulunanlar ile tesis kurma izin belgesi almak ya da üretim tesisini devralmak amacıyla başvuru yapanlardan fermente alkollü içki ana kategorisinde toplam 20 bin litre ve altında yıllık kapasitesi olanlardan 5 milyon TL, 20 bin litre üzeri, 300 bin litre ve altında yıllık kapasitesi olanlardan 10 milyon TL, 300 bin litre üzeri yıllık kapasitesi olanlardan 30 milyon TL, distile alkollü içki ana kategorisinde yıllık kapasiteye bakılmaksızın 50 milyon TL teminat istenecek.

1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Teminat tutarları, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Teminatları yatırmayanların belgesi askıya alınacak. Tebliğin 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Urla Şarapçılık Gıda Turizm San. Ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda tebliğ taslağını eleştirirken düzenleme ile turizmin olumsuz etkileneceğini ifade etti.

‘BUTİK ÜRETİCİLER MAHVOLUR’
Düzenlemenin küçük ve orta ölçekli üreticileri olumsuz etkileyeceğini kaydeden Ortabaş, “Eşitlik ölçüsüne, anayasaya aykırı ve kanunen de yürütmeyi durdurma alınabilecek bir düzenleme ancak karar uygulanmadan önce kamuoyu oluşturularak siyasilere, bürokratlara kendimizi iyi anlatmalıyız. Devletin paraya ihtiyacı var; deprem oldu, pandemi yaşandı, bu anlaşılır ancak salma vergilerle bunlar yapılmaz. Butik üreticileri mahveder. Hiçbir hakkaniyete sığmıyor. Büyük üreticiler, teminatları daha rahat yatırabilir, bu şekliyle rekabet azalır” dedi.

BİRKAÇ ÜRETİCİ YATIRIMDAN HEMEN VAZGEÇTİ
Ortabaş, sektörde bu tür vergilerin alınmasının turizmi ve yatırım yapacak üreticileri olumsuz etkileyeceğini aktardı. Ortabaş, “Urla’da Bağyolu Derneği’ne üye olup yatırım yapacak birkaç üretici bu düzenlemeyi duyunca yatırım yapmaktan vazgeçti. Şarap birçok sektörü de etkiliyor. Vergi alınıyor, üretimden köylülere istihdam sağlanıyor. Ayrıca şarabın bir turizmi var. Şarap için gelenler sayesinde gastronomi tuırizmi için gelenler de arttı. Sektör sektörü açtı. Eski binalar şaraphanelere döndü. Bu uygulama ile aslında kırsal turizmi, agro turizm öldürülür” açıklamalarını yaptı.

‘BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ’
Düzenlemenin yasalaşmadan kamuoyu oluşturulması gerektiğini söyleyen Ortabaş, “Gerekli hazırlığımızı yapıyoruz. Yasallaşırsa yürütmeyi durdurma için başvuracağız ancak mahkemelerle olması devlete de bize de yakışmaz. Bu yanlıştan yürütmeyi durdurma safhasına gelmeden dönülmesini umuyorum” şeklinde konuştu.