GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Ocak 2022 Cumartesi 15:11

Üç bin fidan toprakla buluştu… Başkan Soyer'den 'yol ayrımı' vurgusu

Menderes'te gerçekleştirilen fidan dikimi töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Öyle bir dünyada yaşıyoruz, öyle bir çağın içindeyiz ki ya iklim krizini görmezden geleceğiz ve çocuklarımıza yaşanamaz bir dünya bırakacağız ya da aklımızı başımıza toplayıp doğa ile barışacağız. Başka şansımız yok. Ya doğa ile uyumlu bir hayatı, şehri, yaşam alanları kuracağız ya da hep beraber çok daha yaşanmaz çok daha zorluklarla baş başa kalacağımız dünyayı kuracağız. Tam da bu yol ayrımında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orman yangınlarına ve iklim krizine dirençli bitki örtüsü oluşturmak amacıyla başlattığı Bir Fidan Bir Dünya kampanyası, hız kesmeden devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “dirençli kent” ve “doğayla uyumlu yaşam” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen kampanya doğrultusunda Menderes'te fidanlar toprakla buluşturulurken, yoğun katılım ile gerçekleştirilen etkinlikte 3 bin 816 fidan dikimi gerçekleştirildi.

Fidan dikim törenine ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda katıldı.

SOYER:CANLA BAŞLA KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Dikim töreni öncesi konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer doğa ile uyumlu bir kent yaratma için ellerinden gelen çalışmayı yürüttüklerini vurgularken şu ifadeleri kullandı:

"Öyle bir dünyada yaşıyoruz, öyle bir çağın içindeyiz ki ya iklim krizini görmezden geleceğiz ve çocuklarımıza yaşanamaz bir dünya bırakacağız ya da aklımızı başımıza toplayıp doğa ile barışacağız. Başka şansımız yok. Ya doğa ile uyumlu bir hayatı, şehri, yaşam alanları kuracağız ya da hep beraber çok daha yaşanmaz çok daha zorluklarla baş başa kalacağımız dünyayı kuracağız. Tam da bu yol ayrımında bulunuyoruz. Doğa her geçen gün kan kaybediyor. İklim krizi ile geçmişte sadece uzak coğrafyalarda yaşandığını duyduğumuz krizlerle karşılaşıyoruz. Biz öyle güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ki... Bu coğrafya çok farklı iklimlerin, bitki ve canlı türlerini bir arada barındıran coğrafya. Bizim yapmamız gereken bunu korumak. Eğer bunları koruyamazsak doğa ile uyumlu hayatı kurmamız mümkün değil. Her bir ağaca sorumluluğumuz var. Her bir ağaç; yaşadığımız şehrin ayrılmaz parçası. Canımız gibi sahip çıkmalıyız. Bugün bir adım daha atacağız. 3 bin 800 civarı bir ağaç dikeceğiz ve 16 farklı tür olacak. Bundan sonrasında Menderes öncelikli olmak üzere halkımız sahip çıkacak buraya. Başka türlü umudu büyütmemiz mümkün değil. Gelecek kuşaklara yaşanabilir doğa bırakmamız için onu canla başka korumaya devam edeceğiz."

KAYALAR: GELECEĞE UMUT OLACAK
Açıklamalarda bulunan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ise ormanların Menderes ilçesi için önemine dikkat çekerek, "Çok anlamlı bir etkinlik için burada toplandık. Menderes'in orman dağılımı konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunu biliyor ve tüm gücümüz ile bunları korumaya çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki bazen ihmalkarlık, bazen kasti olarak ormanlarımız yok oluyor. Bunlardan biri 2019 yılında yaşandı ve 5 bin hektar alan küle döndü. Çok üzüldük ancak topyekun seferberlik başlattık ve 'gel, gör, koru' dedik. Bugün de alınan  tedbirlerin meyvesini almak için bir araya geldik. Büyükşehir belediyemizin başlattığı kampanya ile 3 bin 816 fidanımız toprakla buluşacak. Orman yangınlarına dirençli diktiğimiz bu fidanlar geleceğe umut olacak. Gelecek tarımla yeşille güzelleşecek. Üreticimizin rahat bir nefes alması için ilçemize kazandırılacak soğuk hava deposu için de teşekkür ederim. Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak mümkün. Kısacası başka bir tartım mümkün" dedi.

3 BİN 816 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
Başkan Tunç Soyer’i alanda Seferihisar Çocuk Belediyesi’nin minikleri çevreci pankartlarla karşıladı. Teker teker alandaki stantları gezen ve doğal bitki örtüsü hakkında bilgi alan Başkan Tunç Soyer, alanda kurulan bağış alanında iki adet tüylü meşe ağacı fidesi aldı. Etkinlikte ilk fidanı Başkan Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer toprakla buluşturdu. Ardından doğaseverler ve sivil toplum kuruluşları bağışladığı 3 bin 816 fidanın dikimini yaptı.  Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşımı sağlanan yurttaşlar, yeşil bir kent için destek olurken unutamayacakları bir deneyim yaşadı.



HEM ÇEVRECİ HEM EĞLENCELİ ŞENLİK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı, İzDoğa ve İZSU’nun birlikte düzenlediği şenlik kapsamında atölye çalışmalarından müzik performanslarına kadar pek çok etkinlik düzenlendi.  Çöpüne Sahip Çık Vakfı ritim atölyesi, Seferihisar Doğa Okulu rehberliğinde kuş gözlem ve meşe palamudu dikim etkinliği, Can Yücel Tohum Merkezi tohum topu atölyesi, Ege Orman Vakfı bez çanta atölyesi, Fungİstanbul müzik dinletisi, Sokak Sanatları Atölyesi’nden canlı performanslar, Hayali Balaban’dan gölge oyunu, Serhat Budak ve Raziye İçtepe’den masal anlatımı büyük ilgi gördü.



İZMİR'İN DOĞASINA UYGUN FİDANLAR SEÇİLDİ
İzmir’in doğasına ve iklimine uygun ağaçlandırma alanları oluşturmak amacıyla 2021’in Ağustos ayında başlatılan Bir Fidan Bir Dünya kampanyasına yüzlerce doğasever yaklaşık 15 bin fidan bağışında bulundu. Bağışlanan 15 bin fidanın 3 bin 816’sı Değirmendere’de dikildi. Yeni ağaçlandırma alanı için delice zeytin, menengiç, ahlat, palamut meşesi, zakkum ve defne gibi İzmir’in doğasına ve iklimine uygun ağaç türleri seçildi. Yaklaşık 112 bin metrekarelik alan üzerine 16 farklı ağaç fidanı dikildi.  Bağışlanan diğer fidanlar ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun farklı ağaçlandırma alanlarında 2022 yılı içinde toprakla buluşmuş olacak.