GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Şubat 2022 Cuma 10:06

Türkiye’de bir ilk… Karabağlar Belediyesi krematoryum alacak!

Sokakta bir kaza sonucu veya hastalıktan hayatını yitirmiş kedi ve köpekler için gömü yeri bulamayan Karabağlar Belediyesi, ölü hayvanların yakılması amacıyla krematoryum ilanına çıktı. Hayvan dostu bir belediye olduklarını belirten Başkan Muhittin Selvitopu, “Avrupa ülkelerindeki uygulamayı Karabağlar’a getirmek istiyoruz. Çevre sağlığı, içme suyu gibi unsurları düşünerek bunu yapmak zorundayız” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de hayatını kaybeden insanlar için mezar bulmakta zorlandığımız şu dönemde, hayvanların gömüleceği yer sıkıntısı da ciddi boyutlara ulaştı.

Karabağlar Belediyesi, kaza sonucu veya hastalıktan, yaşlılıktan hayatını kaybeden sokak hayvanlarının çevre sağlığına zarar vermemesi için, ölü kedileri, köpekleri yakma yoluna gitmeyi planlıyor. Bunun için belediye, krematoryum ilanına çıktı.Basın İlan Kurumu bünyesindeki ilan portalı ilan.gov.tr internet sitesinde çıkan ilanla, krematoryum hizmeti verecek firmalar ihaleye davet edildi.

HAYVANLARIN GELİŞİGÜZEL GÖMÜLMESİ DOĞRU DEĞİL
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir’de böyle bir şey olmadığını, bir ilke imza atacaklarını söyledi. Avrupa’da bu konuda çok sayıda örnek olduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, “İnsanlarımızı gömeceğimiz mezar bulamıyoruz. Ölü sokak hayvanlarımız, evcil hayvanlarımız için de gömü yeri bulamıyoruz. Bu konudaki sıkıntı çok büyük boyutlara ulaşınca, böyle bir karar aldık ve çalışma başlattık. İlana çıktık, 15 Mart’ta da ihaleye çıkacağız” açıklamasında bulundu. Dövizdeki hareketlilik nedeniyle bu ihaleye katılım olup olmayacağını bilemediğini belirten Başkan Selvitopu, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

”Karabağlar Belediyesi Başkanı olarak şunu diyebilirim ki, hayvan dostu bir belediyeyiz. Hayvan sağlığı ve onların yaşam kaliteleri konusunda örnek çalışmalar yapıyoruz. Bazı insanlar bu çalışmamızı yanlış yorumlayabilirler. Avrupa’da örnekleri olan bir projeyi biz hayata geçirmek istiyoruz. Bir arabanın altında kalan kedi, yol kenarına atılır. Bu durum, çevre sağlığı, insan sağlığı için, yeri geldiğinde de içme suları için risktir. Gömü yerimiz olsa, oraya gömelim ama öyle yerimiz yok. Gelişigüzel gömülmesi de doğru değil.”

ÇEVRE SAĞLIĞI İÇİN KREMATORYUMU ÖNEMSİYORUZ
Projeyi hayata geçirdiklerinde pek çok belediyenin de buradan yararlanabileceğine vurgu yapan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuracağımız krematoryumun çevreye herhangi bir zararı yok. Bu konuda gerekli araştırmaları yaptık. Çok büyük bir yer de işgal etmiyor. Elektrik enerjisiyle çalışacak, 10 metrekareden de küçük bir yeri işgal edecek tesis olacak. Sokakta ölmüş, insanların yanından geçerken burunlarını tıkadığı hayvanlar için bunu yapmak zorundayız. Şimdilik ilan aşamasındayız ve bu aşamanın sonucunu gördükten sonra daha ayrıntılı bir şekilde bu konuyu kamuoyuyla paylaşacağız. Tekrar söylüyorum, çevre sağlığı, insan sağlığı için krematoryumu önemsiyoruz. Bunda farklı düşünceler olabilir ama bilimsel açıdan son derece uygun bir şey. Hayvan haklarına saygılı bir belediye olarak, doğru bir şey yaptığımızı düşünüyorum. Bu konuda anlayış bekliyoruz.”

KREMATORYUM NEDİR?
Krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer olarak geçer. Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanır. Bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanır. Bunun haricinde bazen salgın hastalık riski taşıyan cesetler de krematoryumlarda yakılır.

Karabağlar Belediyesi gelen eleştirilere karşı şu açıklamayı yaptı:

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

AMAÇ İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI!

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na istinaden çıkarılmış 12.05.2006 tarihli Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'nin "Belediyelerin Alacağı Tedbirler" başlıklı 7. maddesinin h. bendinde, "Ölen hayvanların bünyesinde bulunan yakma fırınlarında yakılması veya usulüne uygun olarak kireçle gömülmesiyle ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır" denilmektedir. Ayrıca yönetmeliğin 27. maddesinde "zoonoz hastalıktan ölen hayvanlar yakma ünitesi olan yerlerde yakılır veya usulüne uygun olarak belirlenen yerlere kireçle gömülür" ifadesine de yer verilmiştir.

24.04.1930 tarihinde yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 224. maddesiyle de belediyeler, hayvan ölülerinin yakılmasıyla yetkilendirilmiştir.

Karabağlar Belediyesi bu doğrultuda, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların trafik kazası, hastalık gibi nedenlerle yaşamlarını yitirmeleri durumunda, can dostlarımızın ölü bedenlerinin yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde bertarafı için gerekli adımları atmıştır. Karabağlar ilçesinin yerleşim alanları dışında kalan alanlar tarım alanları, ağaçlandırılacak alanlar, orman alanları ve yeşil kuşak alanlarla çevrili olmakla birlikte, bu alanlar ilgili bakanlıkça tescil edilen doğal koruma alanı (eski 2. doğal SİT) sınırında kalmakta; Çamlı ve Balçova barajları uzun mesafe koruma alanında yer almaktadır. Bu nedenle ilçemizde uygun gömü alanları bulunamamaktadır.

Belediyemiz çevre ve insan sağlığının korunması, içme sularımızın kirlenmemesi amacıyla yasa ve yönetmeliklerin verdiği yetki doğrultusunda, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de şifai görüşlerini alarak, ölü hayvan bedenlerinin bilimsel yöntemlerle yakılması için krematoryum ünitesi kurulmasına karar vermiş ve bu konuda ihale düzenlenmiştir. Kaldı ki konuyla ilgili bazı kamu kurum ve kuruluşlarında da bu işlemler için benzer krematoryum üniteleri bulunmaktadır.

"Hayvan dostu kent" uygulamaları kapsamında yılda 8000'den fazla sahipsiz hayvanın bakım ve tedavilerini yapan; insancıl yöntemlerle popülasyonlarını kontrol edebilmek için yılda yaklaşık 4 bin kısırlaştırmayı 3 hayvan sağlığı merkeziyle gerçekleştiren belediyemiz, son teknolojik cihazlarla donatılmış tesisleriyle hizmet vermektedir. Ayrıca yaşam alanlarından uzak bölgelerde bulunan hayvanların beslenmesi için yıllık 15 ton mama bu alanlara bırakılmaktadır.

Karabağlar Belediyesi olarak, kamuoyunun konuya olan duyarlılığı ve hassasiyetlerini paylaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte de can dostlarımızın yaşam kalitelerini yükseltmek ve sağlıklarını korumak için aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.

Tüm hayvansever vatandaşlarımıza teşekkür ederiz.