GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
30 Ekim 2023 Pazartesi 12:20

Türk’ün barınma ile imtihanı… İzmir ‘yabancı kent’ mi oluyor?

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Mustafa Elgün, Göç İdaresi tarafından yabancıya ikamet amaçlı konut satışında alt limiti 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltilmesi kararı ile ilgili olarak fiyatların yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Eylül ayı içinde 56 yabancı İzmir’den konut aldı. Vatandaşlık alabilmek için 400 bin dolara konut alabiliyorsunuz ve bu rakam çok az. Yabancılara konut satışı piyasayı hareketlendirdi ancak bu krize yol açtı. Önceliğimiz Türk vatandaşlarımızın konuta ulaşabiliyor olması. Türk vatandaşları konut sahibi olamıyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Göç İdaresi tarafından yabancıya ikamet amaçlı konut satışında alt limit 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltildi.

Yabancıya vatandaşlık amaçlı konut satışında alt sınırın geçen yıl 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasından sonra, ikamet amaçlı konut satışında da sınır yükseltildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emlak Danışmanı Mustafa Elgün, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

ÖNCELİĞİMİZ VATANDAŞLARIMIZIN KONUT SAHİBİ OLMASI
Elgün, önceliğin Türk vatandaşlarının konut sahibi olmasının olduğunu kaydederek, “75 bin doların alt limit olması kesinlikle bizim beklediğimiz bir rakam değil. 750 bin dolar-1 milyon dolara bandına çıkarılması lazım. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kolay oturum izni alınan bir ülke yoktur. 200 bin dolara çıkması bile çok büyük bir hata. Hükümet yetkilileri gayrimenkul alınması için önceden 1 milyon dolar olan gayrimenkulü 250 bin dolara indirmişti. İzmir özelinde de ciddi bir gayrimenkul alımı söz konusu. Geçtiğimiz ay İzmir’de 56 tane yabancı uyruklu vatandaş gayrimenkul edinmişti. Eylül ayı için toplam 5 bin 600 konut satışı var. Önceliğimiz Türk vatandaşlarımızın konuta ulaşabiliyor olması.  1 milyon doları 400 bin dolara düşürdüler ve bu rakam çok az. Yabancılara konut satışı piyasayı hareketlendirdi ancak bu krize yol açtı. Bir de enflasyon olunca çok iyimser bir tablo açığa çıkmadı. Türk vatandaşları konut sahibi olamıyor” dedi.

İNSANLAR SADECE KARIN DOYURUYOR
Yabancı vatandaşların konut satın almasının katma değer katmadığını ifade eden Elgün, “Yabancılardan daha fazla tapu harcı alınıp devletin hanesine gelir olsa da her geçen gün Türk vatandaşlarının konut alması daha da zorlaşıyor.  Rusya- Ukrayna savaşı negatif etki yarattı. Ortadoğu’daki süreçte de Hatay, Antep ve Maraş gibi illerimizin güneyinden gelen yabancıların oluşturduğu bir sıkıntı vardı ortada. Hem sanayide, hem konutta sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yüzden bu rakamların daha da yükseltilmesi lazım... Yabancı konut alımlarında Türkiye’de mal edinmek bu kadar kolay olmamalı. Kendi vatandaşımız ev alamayıp yüksek bedellerde kira ödüyor. Atakent’te 25 bin bandında evlerde oturmak zorunda kalıyor. Mavişehir’de ise 60-80 bin TL aralığında değişmeye başladı. Bunu ödeyebilecek insanlar belli. Bunu ödeyeceğime üzerine ekleyip mal alırım diyorlar. İnsanlar artık ev alamıyor. İnsanlar sadece kira ödeyip karın doyurmaya çalışıyorlar. Mal sahipleri de satışa çıkarıp kirada oturmaya başladı. Yabancıya yönelik alınan kararlarda daha da iyileştirme yapılmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.