GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Ocak 2023 Pazartesi 08:41

Tarihi ayıbı bitirecek hamle... Forbes'e talipli var!

İlgisizlikten dolayı harabeye dönen ve hırsızlar tarafından talan edilen tarihi Forbes Köşkü için Buca Belediyesi harekete geçti. Buca Belediyesi tarihi yapıyı kamusal hizmetlerde kullanmak için kiralamak istiyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Buca ilçesinde 1900’li yılların başında Levanten Forbes Ailesi tarafından yapılan tarihi Forbes Köşkü ilgisizlikten dolayı harabeye dönerken yakın zamanda hırsızlar tarafından talan edilmişti. 1990 yılında başlayan restorasyon çalışmaları üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen bitirilemezken hırsızlar köşkün demirbaşlarına zarar vermişti. Köşkün içler acısı hali CHP’li vekiller tarafından meclis gündemine taşınmıştı.

Tarihi köşk için Buca Belediyesi harekete geçti. Köşkün korunup, bakımının yapılmasını ve kamu hizmetlerinde kullanılmasını planlayan Buca Belediyesi köşkü kiralamak istiyor. Başkanlığın önerisi 5 Ocak Perşembe günü toplanacak olan 2023 yılının ilk meclis toplantısında meclis üyelerinin gündemine sokulacak.




İlgili gündem maddesi şu şekilde:

7151 ada 1 parsel nolu 134.212,00m²’lik taşınmaz içerisinde yer alan tarihi Forbes Köşkü’nün korunup, bakımının yapılması ve kamu hizmetlerinde kullanılabilmesi için 5393 sayılı yasanın 15. maddesinin (h) bendinde belirtildiği üzere Belediyemizce kiralanabilmesi için (Kiralama süresinin de Sayın Meclisimizce belirlenerek) aynı yasanın 18. Maddesinin (e) bendine göre karar alınması istemine dair önerge.

KÖŞKÜN TARİHİ HAKKINDA
Forbes Köşkü, Buca’nın en tanınan köşklerinden biri. 1908 yılında İskoç asıllı Levanten George King Forbes tarafından inşa edilen köşk, 1909 yılında çıkan yangın sonucunda yanmış, 1910 yılında tekrardan inşa edilmiş.

Forbes Ailesi’nin antimuan madeni ve meyan kökü ihracatı ile zenginleştiği biliniyor. Buca’da Hasanağa Bahçesi’nden sonra ikinci en büyük arazi üzerine inşa edilen köşke Forbes Ailesi’nden sonra İzmir’in bir diğer saygın ve güçlü ailesi Whittaller ev sahipliği yapmış.

1950'de ise SSK'nin malı olan köşk, uzun yıllar poliklinik olarak kullanıldı. Daha sonra aynı bahçeye yeni ve daha büyük hastane binası yapılınca köşk boş kaldı ve zaman içinde harabeye dönüştü. 1995 yılında Kültür Bakanlığı tarafından 49 yıllığına kiralanan köşk, dönemin Devlet Bakanı Işılay Saygın ile Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’un çabalarıyla restore edilmeye başladı. Fakat köşkte 1999 yılında başlayan çalışmalar bir süre sonra ödeneksizlik nedeniyle durdu ve aradan 23 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanmadı.