GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Kasım 2023 Çarşamba 19:32

Taciz ve asansör iddiası... Bayraklı Meclisi'nde gündem KYK!

Bayraklı Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu Bayraklı Belediye Başkan Vekili İrfan Önal önderliğinde gerçekleştirildi. Mecliste, dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP Meclis Üyesi İpek Kul, Bayraklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda güvenlik zaafiyeti olduğunu, öğrencilerin tacize maruz kaldığını ve asansörün bozuk olduğunu söyledi. Kul’un iddialarına üzerine açıklama yapan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Aktaş, Kul’un bu iddiaları sadece sosyal medya üzerinden gördüğünü ve yurda hiç gitmediğini söyledi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclisi Bayraklı Belediye Başkan Vekili İrfan Önal yönetti.

Birimlerden gelen önergeler oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi.

Komisyonlardan oy birliği ile gelen madde meclisten de oy birliği ile geçti.

Mecliste dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

Söz alan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Aktaş, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nden gelen ve komisyonlara havale edilen, geçmiş dönem alınan meclis kararlarının iptal edilmesi üzerine, “3-4 ve 5. Maddeler emlak istimlak müdürü tarafından verilmiş. İki tanesi 2020 yılı bir tanesi 2018 yılı. Şu anki Serdar Başkan’dan önce alınan kararlar. Bu kararlar niçin alınmış ve meclisten geçmiş ve şimdi neden iptal edilme gereği duyuyor? Neden iptal edildiğini merak ediyoruz?” sorularını yöneltti. Başkan Vekili Önal ise kendisinin de içeriği bilmediğini ve komisyonlarda tartışılacağını söyledi.

‘ACİL DEYİP YAYGARA KOPARDINIZ, KOMİSYON HALA TOPLANMAMIŞ’
Aktaş ayrıca, komisyonlarda sonuçlanmayan önergeler hakkında İzmir Barosu’na belediyeye ait bir kafenin 3 yıl tahsisinin uzatılması ile ilgili, “Baronun kullanım hakkının 3 yıl uzatılması ile ilgili çok acil dediniz. Meclisten yetki istediniz. Galiba bu ay doluyor kafe ile ilgili karar. İlk meclise geldiğinde çok acil dendi ve meclis toplansın dendi. Üçüncü ay dolmak üzere hala karar çıkmamış. Neden çıkmıyor? Bu anlamda bilgi almak istiyoruz. Çok acil dediniz ama komisyon daha toplanmamış. Demek ki acil değilmiş. O gün baya yaygara koparmışı Şentürk ağabey” sorularını yöneltti. Başkan Vekili Önal ise komisyonun daha toplanmadığını belirtti.

‘BELEDİYE DEPREM SONRASINDA BİR DOKUNUŞ YAPMADI’
MHP Meclis Üyesi Muhammet Şahin, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir Depremi’ni hatırlatarak belediyenin deprem konusundaki gelecek döneme dair bir proje yapmadığını belirterek, “Depremin tekrar oluşmasını önleyecek büyük bir projenin altına yıllar geçmesine rağmen imza atamadık. Bunun en önemli meselesi Bayraklı Belediyesi’nin depremle alakalı kentsel dönüşümü bir an evvel hayata geçirip bu meseleyi en azından en hafife indirgeyecek bir tablonun altına imza atmış olur. Ama gördüğümüz o ki depremden bugüne kadar Bayraklı’da mahallelerimizde kentsel dönüşümle alakalı sağlam binalara kavuşmasıyla alakalı bir adım gerçekleşmedi. Bir dokunuş yapılmadı” dedi.

‘YURTTA GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR, ASANSÖR BOZUK’
CHP Meclis Üyesi İpek Kul, Bayraklı’da bulunan KYK Kız Öğrenci Yurdu hakkında büyük iddialar ortaya attı. Yurt ve çevresinde ciddi güvenlik zaafiyeti olduğunu ayrıca yurdun asansörünün bozuk olduğunu belirtti. 18 öğrencinin tek bir odada kaldığını ve yemeklerin de hijyen koşullarına göre üretilmediğini belirten Kul, “25 Ekim 2023 günü Aydın’da asansör bakımının yapılmamış olması sebebiyle bir öğrencinin sıkışması sonucu Zeren Ertaş’ın vefat haberini aldık. İzmir Bayraklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda da çok ciddi sorunlar var. Bununla ilgili temasa geçtiğim öğrencilerden aldığım birkaç duyumu aktarmak istiyordum. Aslında Emre Bey gibi görsellerle gelmek isterdim ama çok basit bir şekilde zaten erişilebilir bu bilgilere. Yurdun bulunduğu yer itibari ile henüz şehir merkezi kadar gelişmemiş olması sebebiyle etrafı çok ıssız ve yurdun etrafında dolaşan kötü niyetli, kız öğrenci yurdu olması ve oraların da ıssız olması sebebiyle öğrencilere ısrarlı takip ve taciz konuları ile ilgili şikayetlerde bulunulmuş. Bu konuda yeterli güvenlik önlemleri alınmamış. Herhangi bir şikayet durumunda güvenlik görevlilerinin çok geç intikal ettirildiği yönünde bilgiler var. Bunun dışında yurttaki güvenlik görevli sayısının yeterli olmadığını, yurttaki görev yapan yetkililerin öğrencilerin yurt kapanma saatine yakın geldiklerinde ‘Bu saatte gelirsen taciz edilirsin’ gibi tacizi normalleştiren söylemlerde bulunduğu da duyumlarımız arasında. Yurt yerleşkesinin bulunduğu yerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması yönünde Bayraklı İlçe Emniyet Müdürlüğümüz’den hassasiyet gösterilmesini diliyorum. Yurdun yemekleri başka bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Yurtta yemeklerin kötü niyetle çalışanlar tarafından dolaplara kaldırıldığı, kendileri için paketlendiği ve öğrencilerin yemeğe erişiminin olmadığı daha sonra yemeklerden kıl gibi tiksindirici maddelerin çıktığını ve yurtta gerekli hijyenin sağlanamadığını bildirdi öğrenciler. Yurtta asansörün bozuk olduğunu, bakımı yaptık dedikleri halde asansörü kullanamadıkları, kapıların kapanmadıklarını belirttiler. 18 kişi bir odada yaşadıklarını, çalışmak için yeterli alanlarının olmadıklarını ifade ettiler. Bu anlamda herkes üzerine düşenleri yapmalı. Bu yurtlarda bedava konaklama sağlamıyor. Şartların sağlanması sosyal devletin gerekliliği” dedi.

‘İDDİALARI BİZ DE GÖRDÜK’
CHP’li Meclis Üyesi Kul’un iddiaları üzerine AK Parti Meclis Üyesi Emre Demir, yanıt verdi. Demir, Kul’u KYK’yı zan altında bıraktığını ifade ederek, “Keşke bu konular kendisine iletildiğine direkt reaksiyon alsaydı meclisi beklemeseydi. Emniyetimiz orada gerekli tedbirleri alıyor. Muhakkak yeni kurulan bir alan olduğu için bir takım eksiklikler olacaktır. KYK’da rahmetli olan arkadaşımız için ben de Allah’tan rahmet diliyorum. Bu tarz münferit olaylar olabilir. KYK gibi binlerce öğrencimizi misafir eden bir kurumsal yapıyı da burada zan altında bırakmamak lazım. Buradaki konular yeri ve zamanı olmayan iddialar. Bunları sosyal medyada biz de gördük. Sosyal medyada bir takım gerçek olmayan hesaplar tarafından İzmir’deki bir platforma yazılmış yorumlar ama bunları da dikkate alıp ilçe başkanımızla beraber biz de gerekli yerlere ileteceğiz. Kendisine hassasiyeti için teşekkür ediyoruz” diye yanıt verdi.

‘YURDUN NEREDE OLDUĞUNU BİLE BİLMİYOR’
AK Partili Aktaş, Kul’un iddiaları üzerine kendisinin bu iddiaları sadece sosyal medya hesapları üzerinden gördüğünü ve kendisinin hiç oraya gitmediğini belirterek, “İpek Hanım KYK Yurdu’ndaki bir tweetin devamını okudu. Şimdi tamamı burada açık. Keşke İpek Hanım burada okuyacağına bu yazan kişinin öğrenci olup olmadığı belli değil. Bazı şeyleri atlamış. Yurdun nerede olduğunu bilmiyor, biliyorsa söylesin. Yerine gitmedi, nerede olduğunu bilmiyor. Bilmediği gibi bir hesaptan gördüklerini bize okudu. Yerine gidin, görün varsa bir sorun burada eleştirinizi yapın. Ben geçen hafta ilçe başkanımız ile birlikte yerine gittik. Orada gördüğümüz sıkıntıları, emniyet gibi sıkıntıları, emniyet müdürlüğümüze bilgi verdik. Şu an orada sürekli devriyeler geziyor. Eğer yerine gitseydi orada yapılan yatırımlar ne kadar devasa ne kadar büyük olduğunu görürdü. Her blokların arasında yaklaşık üç şeritli yol, 70 metre yol var. Belli noktaların hepsinde polis ekipleri devriye atıyorlar. Aylarca insanlar oraya çıkacak otobüs bulamadı, o zaman neredeydiniz? Aylarca tek bir otobüs zorlaya zorlaya gitti. Bu otobüse bindiniz mi hiç nasıl gidiyor? Bu otobüs 8 etabın tamamını ilk girişinden dolaşıyor, tur yapıyor. İkinci turu yapıyor, yaklaşık 1 saat sadece orada geziyor. Tekrar şehir merkezine iniyor. Oraya bir tane değil de birkaç tane daha otobüs konsaydı. Haksız eleştiri yapılmamalı. 1618 sokakta belediyemize ait bir aracın frenleri koptu ve bir kaza meydana geldi. Şoför ne durumda biliyor musunuz, bilmiyorsunuz. Gelip burada biz de bunları mı gündeme getirelim? Lütfen yerine gitsin, bilmiyorsa ben götüreyim. Yeri görsün, ondan sonra eleştirilerini yapsın. Merak eden arkadaşlar varsa biz götürmeye her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

‘KYK’NIN AVUKATLIĞINI YAPMAYIN’
Son olarak söz alan Başkan Vekili Önal, deprem konusunda sadece belediye değil hükümetin de çaba harcaması gerektiğini belirtti. KYK ile ilgili ortaya atılan iddialar üzerine ise AK Partili meclis üyelerini ‘avukatlık’ yapmakla suçladı ve sözlerini şöyle sona erdirdi:

Deprem konusunda sadece belediye değil merkezi hükümet ile birlikte bu yapıların dönüşümü ile ilgili kredilerin sağlanması gerektiğine katılıyorum ve bunu savunuyorum. Sadece plan ile ilgili değil. Ortaklaşmamız gereken bir noktada temennimi söylüyorum. Planla sağladığımız emsal artışı ile insanlar binalarını yapıyor. Şu an kredinin aylık ödemesi 60 bin TL. Ödeyecek emekli var mı? İpek Hanım herkesin ortaklaşması gereken bir konuyla ilgili bir farkındalık yaratma konusunda mecliste bir konuyu dile getirdi. Birinin avukatlığına soyunmanıza gerek yok. Bahsettiği şeyler her birimizin kardeşi, yakını, çocukları ve yaşadığı sorunlar. Herkes KYK yurtları ile ilgili yaşanan sorunları biliyor. Bu sorunlarla ilgili fazlaca imkan ayrılması gerektiğine dikkat çekerken Bayraklı’da yurtla ilgili yaşanan bir güvenlik sebebiyle yaşanabilecek bir sorunun önüne geçmesiyle ilgili bir durumu anlattı. Bundan rahatsız olmaya gerek yok. Burada kimse KYK’nın avukatı değil. KYK ile ilgili de olan bir durum her birimizi ayrıca ilgilendiriyor.