GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Kasım 2023 Çarşamba 19:13

Karşıyaka Meclisi’nde 100'üncü yıl tartışması!

Karşıyaka Belediyesi’nin meclis toplantısında Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlamaları tartışması yaşandı. Mecliste CHP'li meclis üyeleri hükümete 100'üncü yıl kutlamalarına dair eleştiride bulunurken AK Parti'den 'ayrımcı dil' yanıtı geldi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Kasım ayı meclisinin ilk oturumu Başkan Cemil Tugay’ın yokluğunda Başkan Vekili Atilla Baysak yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda ilçe adına önemli kararlar alındı.

Meclis oturumunda,  Cumhuriyet, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin Bir kısmını kapsayan 1. ve 2. Etap Sınırları Dışında Kalan 108 Hektarlık Alana İlişkin 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı’na TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve 563 vatandaştan gelen itiraz İmar Komisyonu’na gönderildi.

BOSTANLI PLANI KOMİSYONDA
Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane Mahalleleri ile Bostanlı Mahallesinin bir kısmını içeren 400 hektarlık alana dair hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyon Önerisi de İmar Komisyonu’na gönderildi.

BAŞKAN TUGAY’A 10 MİLYONLUK YETKİ
Meclis’te ayrıca Başkan Cemil Tugay’a İller Bankası’ndan 10 milyon TL’lik teminat alması için protokol yapma yetkisi de verildi.

100’ÜNCÜ YIL ATIŞMASI
Gündem dışı konuşmalarda ise Cumhuriyet’in 100’üncü yılındaki kutlamalara dair tartışma yaşandı.

İlk olarak söz alan CHP’li meclis üyesi Hayati Doğan, hükümetin 100’üncü yıl kutlamalarındaki tutumunu eleştirdi. Doğan, “100’üncü yıl coşkusunu bahane üreterek sönük geçmesini sağlayan iradeye karşı yurttaşlar büyük bir coşku ile kutlayarak cevap vermişlerdir. Unutturmak isteyenlere halk meydanlardan yanıt vermiştir. Cumhuriyetin sahipsiz olmadığını hep bir ağızdan haykırdılar. Halk, cumhuriyete sahip çıkıp gericiliğe ve yobazlığa geçit vermemiştir. Cumhuriyetin yüz yıllık mirasını buhar etmeye çalışanlar Atatürk’ü gömmeye çalışanlar onun halkın gönlünde taht kurmasını görmemişlerdir” dedi.  



BU AYRIMCILIK DİLİ NEDEN?
Ardından söz alan AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk de, “Cumhuriyet, Mustafa Kemal Atatürk kimsenin tekelinde değil. Bu ülkeyi yönetenlerin Cumhuriyet kutlamalarını örtbas etme gibi bir niyeti de yok. Kendi içinizdeki öfkeyi meydana çıkarabilmek için böyle değişik söylemlerde bulunuyorsunuz. Siz aranızda Gazi  Mustafa Kemal’le ve Cumhuriyetle problemi olanlar mı var? Bu söylemleriniz kime? Biz üzerimize almıyoruz. Bu söylemden vazgeçin. Neden ötekileştiriyorsunuz? Bu ayrımcı dili niçin kullanıyorsunuz? Bu ülkeyi yönetenler başka bir ülkeyi mi yönetiyor? Atatürk ve Cumhuriyet maskesi altında birilerine saldırmaktan vazgeçin. Bütün resmi dairelerde bu kadar kutlanmışken bu ayrımcılık dili neden? Bu siyasi söylemi de kimse yemiyor. Rica ediyorum ayrıştırmayın. Cumhuriyet de bizim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bizim! Bu değerleri kimse bizim elimizden alamaz. Kimse de  bu değerleri arkasına geçip bize düşmanlık yapmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.  



‘KİNDAR NESİL YETİŞTİRENLERE SÖYLEYİN’
Son olarak konuşan Meclis Başkan Vekili Atilla Baysak da, “Bu ayrımcılığı bırakalım, kini atalım derken mensup olduğunuz partinin tabanından en üstüne kadar bunu iletmenizde fayda var. Kindar nesil yetiştiren Atatürkçü kesim değil. Evet Atatürk kimsenin tekelinde değil. Bütün ayrımcılığı kimin yaptığını biliyoruz. Kindar nesil yetiştirmeye çalışanlara söyleyin bunları” dedi.

AK Partili Meclis üyesi Öztürk, Baysak’ın konuşması sırasında yanıt vermeye çalıştı ama ancak Baysak “Kendi aramızda konuşmayalım” diye meclisi kapattı.