GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Mayıs 2024 Perşembe 12:09

TİS görüşmelerinde kriz ve eylem: Büyükşehir masaya oturmuyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bir kriz de kamu emekçilerinin toplu iş sözleşmelerinde yaşanıyor. TÜM BEL-SEN’in çağrılarına rağmen Başkan Tugay ve büyükşehir bürokratları masaya oturmadığı bildirildi. Eylem yapan sendika üyeleri, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan 6100’ü aşan sayıda belediye emekçisinin talepleri ve iradesi ile hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına yönelik görüşmeler ciddiyet ile bir an evvel başlamalı ve emekçilerin haklı talepleri hızla karşılanmalıdır" açıklamasını yaptı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ  - İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ilerleyemediği öğrenildi.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen ilk görüşmenin ardından sendikanın çağrılarına rağmen bir kez daha yeni TİS görüşmesi gerçekleştirilemedi.

TİS masasının oluşturulamaması üzerine sendika üyeleri bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark içindeki hollerinde basın açıklaması yaptı. Başkan Tugay’ın ve büyükşehir bürokratlarının masaya oturma çağrısı yapıldığı çıklamada ödenmeyen Ramazan Bayramı ve 1 Mayıs ikramiyelerinin de yatırılması da istendi. 

Sendikanın açıklaması şu şekilde:

Bilindiği üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendikamız Tüm Bel-Sen İzmir 1 No.lu Şube arasında 1 Ocak–31 Mart 2024 tarihlerini kapsayan üç aylık toplu iş sözleşmesi 23.01.2024 tarihinde imzalanmıştır. 

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel yönetim seçimlerinin sonrasında ise sendikamız 1 Nisan–31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi taslağını hazırlayarak belediye yönetimine sunmuştur. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Cemil TUGAY ile 02.05.2024 tarihinde yapılan görüşmede ise toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılmasını, ayrıca kazanılmış hak olan altı adet ikramiyemizden Ramazan Bayramı ve 1 Mayıs ikramiyelerinin ivedilikle ödenmesini talep etmiştir. 

Ardından 07.05.2024 tarihinde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamış, ancak alışılanın aksine işveren heyetinin başkanlığında bulunması beklenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış KARCI’nın bulunmadığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüklerini temsil etmesi beklenen Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcıları da yer almamıştır. 

Yani sendika heyetimizin karşısında inisiyatif alarak, taslak maddeleri hakkında görüş ve hüküm bildirme yetkisine sahip bir işveren heyeti yer almamış olup, ikramiyelerin ödenmesi talebimize ilişkin de henüz bir cevap verilmemiştir. 

Son günlerde ise Bayraklı Belediyesi’nde kamu emekçilere ve işçilere yönelik yaşatılan hak gaspları sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU’da çalışan kamu emekçilerinin elde etmiş oldukları kazanımlara ilişkin hak gaspları olacağı yönünde kimi gerçek dışı haber ve söylentiler emekçileri huzursuz etmektedir. 

Bayraklı ve Karşıyaka belediyeleri başta olmak üzere emekçilerin aylık ücretlerinin geciktirilerek parça parça ödenmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre eksik olarak ödenmesi emekçilere yönelik kabul edilemez bir hak gaspıdır.

Seçimler sona erdiğinden bu yana mazbata alan hemen her belediye başkanı, başkanlık koltuğunu kendi partisinin başkanından devralanlar bile belediye bütçelerinin batık olduğunu, kasanın boş olduğunu söyleyerek, belediye emekçilerine ekonomiyi düzeltene kadar mali disiplin uygulanması çağrısında bulunuyor.
Sendikamız toplu sözleşme hakkını mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazanmış olup, toplu sözleşme hakkımıza yönelik hukuki olmayan düzenlemeleri, sınırlamaları ve başta Sayıştay olmak üzere uygulanan baskıları her dönemde bertaraf etmiştir.

Mali disiplin uygulamalarının ve AKP hükümetinin ekonomi programı ile uyum gösteren tasarruf tedbirlerinin emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırısını kabul etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz!
Sebebi olmadığımız suni bütçe krizlerinin bedelini ödemeyeceğiz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan 6100’ü aşan sayıda belediye emekçisinin talepleri ve iradesi ile hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına yönelik görüşmeler ciddiyet ile bir an evvel başlamalı ve emekçilerin haklı talepleri hızla karşılanmalıdır.

Unutulmasın ki doğumdan ölüme kentin tüm hizmetlerini üreten belediye emekçileri, haklarını alabilmek adına emekten, hizmetten gelen gücünü kullanmaktan bir an bile kaçınmayacaktır.

Belediye yönetimini ve belediye başkanımız Sn. Cemil TUGAY’ı emekçilerin taleplerini hızla karşılamaya ve toplu sözleşme görüşmelerini hızla sonuçlandırmaya davet ediyoruz!