GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Ocak 2023 Cuma 13:51

TBMM Başkanı Şentop: Adaylığa engel yok

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Şentop, Erdoğan'ın aday olmasının önünde bir engel olmadığını ifade ederek "Yeni sistemdeki cumhurbaşkanı eski sistemdeki cumhurbaşkanı ile aynı değildir. Tüm vatandaşlara iki kez seçilme hakkı verilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da birinci dönemi, dolayısıyla aday olmasına bir engel yok." ifadelerini kullandı.

Altılı Masa'nın açıklamasını değerlendiren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bu konu masa konusu değil, anayasa konusudur. Hukuken bir tereddüt yok, adaylığında da bir sorun yok" dedi.

İşte Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar...

(Azerbaycan İran elçiliğine saldırı) Faillerin bulunup cezalandırılmasının bir yükümlülük olduğunu düşünüyorum. Azerbaycan Meclis Başkanı'nı arayarak kendisinden bilgi aldım. İnşallah bu tür olaylar yaşanmaz.

(Erdoğan'ın yeniden adaylığı tartışması) Daha önce konuştuk bu konuyu. Cumhurbaşkanı adaylığı masanın konusu değil, anayasa konusudur. Bunu daha önce de izah ettik. Sadece Cumhurbaşkanımızla ilgili değil, yeni sistemle beraber 2 defa seçilme şansı tanınmıştır. Faili meçhul birtakım makaleler yazdırıyorlar. 101'inci madde değiştirildi, 101 ve 102. madde birleştirilerek yeniden yazıldı. Çok önemli bir husus cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni sistem döneminden önce 2017'de; yüzde 10, yüzde 5'e indirildi. Bir de daha önce hiç olmayan 100 bin imzayla aday gösterilme eklendi. Cumhurbaşkanı seçim süreciyle ilgili de değişiklikler var 2018'deki çalışmada. Hukukta itibar, amaçlara ve manayadır. Hukuk kavramların içeriğini değerlendirir ve ona göre karar verir.