GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Kasım 2023 Çarşamba 16:58

Soruşturmalar sonrası zirve... CHP'den Soyer'e tam destek!

Osmanlı’nın son imparator Vahdeddin’e hakaret ettiği iddiasıyla ve Seferihisar Belediye Başkanı iken ilçede bulunan Tarihi Rum Kilisesi’ne ait çanın makamlara bildirilmeden Yunan Konsolosluğu’na verildiği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında dava açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Cumhuriyet Halk Partili belediyeler üzerinde bir baskı, bir sindirme yapmak istiyorlar. Ve gözümüzü korkutmak istiyorlar. Bizim gözümüz korkmaz. Biz sonuna kadar bulunduğumuz yerde dimdik durmaya devam edeceğiz” dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye (İzBB) Başkanı Tunç Soyer'e şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünde Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin'e yönelik sözleri sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılmıştı.

Alınan karar sonrası parti içinden çok sayıda tepki sesi yükselirken, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve il yönetimi bugün Egemenlik Binası’na gelerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e destek mesajı verdi.

Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Aslanoğlu ve Soyer, hükümete sert sözlerle yüklendi.

ASLANOĞLU: NEYE KARŞI ÇIKIYORLAR?
Tunç Soyer’in sözlerinin Nutuk’tan alıntı olduğunu belirten ve Nutuk’un ilgili mısralarını okuyarak sözlerine başlayan İl Başkanı Aslanoğlu, “Geçtiğimiz günlerde öğrendik ki Tunç Başkanımıza soruşturma açılmış. Tunç başkan Nutuk’un ilgili bölümünü okumuştur. Bu okuduğu bölümde bunların itiraz ettiği hangi kısımdır? Padişah Vahdettin'in ülkeden kaçtığına mı itiraz ediyorlar? Kaçmadığını mı iddia ediyorlar? Yoksa o günkü hükümetin başında olan damat Ferit Paşa'nın atanın deyimiyle aciz haysiyetsiz ve korkak olmadığını mı iddia ediyor? Bizler yüz yıldır olduğu gibi Atatürk'e Ata'nın bize emanet ettiği Nutuk’una bize gençliğe söylediği ve ülkenin geleceği için yapmamızı istediği her şeye sahip çıkıyor. Bu soruşturma büyükşehir belediyesine ya da Tunç başkanımıza yapılmış bir soruşturma değil. Bir yıl önce de denediler bunu. Bizler Atatürk'ün düşüncelerine, Mustafa Kemal Atatürk'e, onun bize bıraktığı her doktrine, her söze, sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu sözler aynı zaman Bizim sözlerimiz. Bizlere de dava açmak istiyorlarsa sonuna kadar dava açabilirler. Bunun bir hesaplaşma olduğunun farkındayız. Bunun bir Vahdettin üzerinden başka bir hesaplaşma olduğunun farkındayız. Onların fesli hocaları vardı hatırlarsınız… Hocalarının emrettiklerini bugün gerçekleştirmeye çalıştıklarının farkındayız. Bu kavgayı verdikleri şey feslilerle Atatürkçü düşünenler arasında çağdaş medeniyeti savunanlar arasındaki bir kavgadır. Bizim yolumuz da tavrımız da, duruşumuz da, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Cumhuriyet Halk Partisi'nin her bir üyesi, neferi olarak bellidir. Tunç Soyer yalnız değildir. Bu yolu da asla yalnız yürümeyecek. Biz partili yoldaşları, çağdaşlıktan yana olan Atatürkçü düşünceden yana olan her birimiz sonuna kadar arkasındayız” dedi.

SOYER: AKIL TUTULMASI
Üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen alınan soruşturma kararını değerlendiren Başkan Soyer, “O günü hatırlarsak İzmir'in kurtuluşunun yüzüncü yılını bu unvana yakışır şekilde kutlamıştık. Yani milyonlar o gün meydanlardaydı. Muazzam bir  gönül birlikteliği vardı. Muazzam bir coşku vardı, heyecan vardı. Ve biz ikinci yüzyılına bu şehri taşırken çok büyük umutlarla o günü yaşadık. Bütün Türkiye'ye yayılan büyük bir coşku var. Şimdi  bugün üzerinden bir sene geçtikten sonra  o günle ilgili soruşturma başlatılması tabii bir akıl tutulması, kabul edilemez bir şey” diye konuştu

YÜZYIL ÖNCEKİ HESAPLAŞMAYI YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR
Nutuk’un sorgulandığını belirten Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk'ün o Nutuk'ta söylediklerini sorguluyorlar ki bu asla kabul edilemez. Çünkü biz bırakın yüzyıl geriye gitmeyi, biz önümüzdeki yüzyılı nasıl taşıyacağız bu Cumhuriyeti, nasıl muasır medeniyetler seviyesine çıkartacağız, nasıl daha büyük hizmetler üreteceğiz bunun hesabını yaparken, adeta yüz yıl önceki o hesaplaşmaya geri götürüp üstelik bu sefer o hesaplaşmayı Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında değil. Onu idam fermanını veren, ona suikastler tertipleyen, onun Anadolu'da isyanlarla yok etmek isteyen saltanatın yanında durarak Mustafa Kemal Atatürk'le yüzyıl önceki hesaplaşmayı yapmaya çalışıyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu asla kabul edilemez. Çünkü biz o yüz yıl boyunca cumhuriyetin ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bize yaşattığı değerlerin, erdemlerin, barışın, refahın hepsinin farkındayız. Ve bunların sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu ülkenin güzel insanları, Atatürkçü insanları, cumhuriyetçi insanları asla bu hesaplaşmaya izin vermeyecekler.  Bu desteğin büyüyeceğini, yayılacağını  ve bütün Türkiye'yi sarıp sarmalayacağını düşünüyorum.  Yüz yıl önce nasıl o saltanat yanlıları bu ülkeyi bu kadar geriye götürüldüyse  tekrar onların o mevzileri kazanmasına ve bizleri geriye götürmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

KENDİME ZUL SAYARIM
Vatandaşlara çağrınız var mı sorusuna da yanıt veren Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk'e sahip çıkın demeyi zul sayarım. Yani bu memleketin insanları tabii ki Mustafa Kemal Atatürk'e sahip çıkacaktır. Sadece farkına varsınlar isterim. Şu anda bana açılan bu soruşturma aslında Mustafa Kemal Atatürk'ün sorgulanması demektir. Sadece bunu hatırlatıyorum. Yoksa herkes ne yapacağını bilir bu memleketin” ifadelerini kullandı.

DAHA GENİŞ BİR SAHİP ÇIKIŞ OLACAKTIR
Genel merkezden de kendisine destek geldiğinin altını çizen Soyer, “Hem  grup başkan vekilimiz, hem parti sözcümüz açıklamalar yaptılar televizyonlarda. Onlara da buradan  şükranlarımı sunuyorum. Yalnız olmadığımızı hissettirdiler bize. Ben  örgütümüzün hem il örgütümüzün, hem milletvekillerimizin  daha geniş bir sahip çıkış ortaya koyacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

ONUN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ BİLİYORUM
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile konu hakkında konuşup konuşmadığının sorulmasına yanıt veren Soyer, “Yok. Yani  onunla iletişime geçmedim ama  genel başkanımız da tabii ki durumun farkında. Daha önce çünkü onun yaptığı açıklamalar var. Bu geçen sene bizim o coşkulu muazzam açıklamamızın yapılan saldırılara verdiği cevaplar var ve çok güçlü cevap durumlar. Onun ne düşündüğünü biliyorum” dedi.

GÖZÜMÜZ KORKMAZ
Yerel seçimlere gidilirken CHP üzerinde baskı kurulmaya amaçlandığını belirten Soyer, Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde yaşanan bir kilise çanı konusu üzerinden de dava açılması ile ilgili “Bütün düğmeleri aynı anda basmışlar ama Bunun bir anlamı da şu. Tam yerel seçime giderken Cumhuriyet Halk Partili belediyeler üzerinde bir baskı, bir sindirme yapmak istiyorlar. Ve gözümüzü korkutmak istiyorlar.  Bizim gözümüz korkmaz. Biz sonuna kadar bulunduğumuz yerde dimdik durmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürkçüyüz. Cumhuriyeti, devrimlerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.