GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Aralık 2023 Perşembe 15:05

Sendikadan ‘asgari ücret’ tepkisi: Dilan Polat'tan daha fazla vergi ödüyoruz!

Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, “Asgari ücretin brütü kümülatif vergi matrahı dilimine giriyor. İşçilerin brüt ücreti üzerinden yüzde 15, yüzde 27 gibi gruplara sokuluyor. Dilan Polat 20 bin TL vergi ödüyorken biz Dilan Polat ve futbolculardan daha fazla vergi ödediğimiz ortaya çıkıyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye’de milyonların gözü kulağı asgari ücrete yapılacak olan zamda…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılında bir kez ara zam yapılmasının ardından 2024 yılında aynı metodun uygulanmayacağını ve tek zam yapılacağını açıklamıştı. Türk-İş ile bakanlık arasında ise asgari ücretin belirlenmesi konusunda pazarlıklar sürüyor.

Bir diğer kritik konuda asgari ücretlilerden alınan vergi konusu…

Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada asgari ücretten devlet tarafından alınan yüksek vergileri eleştirdi.

DİLAN POLAT’TAN FAZLA VERGİ VERİYORUZ
Asgari ücretten vergi alınmadığını söyleyenlerin olduğunu aktaran Aksoy, “Asgari ücretin brütü kümülatif vergi matrahı dilimine giriyor. İşçilerin brüt ücreti üzerinden yüzde 15, yüzde 27 gibi gruplara sokuluyor. Bu da ocak ayında 20 bin TL alan işçinin aralık ayına kadar kesintiye uğraya uğraya alacağı 16 bin TL ücrettir. Bir işçinin bir buçuk maaşının devlete vergi olarak gitmesi demektir. Bir de dolaylı vergi olarak KDV’ler var. Basından öğrendiğimiz kadar Dilan Polat 20 bin TL vergi ödüyorken bizim Dilan Polat ve futbolculardan daha fazla vergi ödediğimiz ortaya çıkıyor. Maaşı almadan vergi ödeyen bu ülkenin dürüst vatandaşlarıyız. Kendimizi yakınca değil, Dilan Polat olunca haber oluyor” dedi.

ASGARİ ÜCRET TEŞMİLLE BELİRLENMELİ
Aksoy, TİS yapılan işyerlerinde asgari ücretin ortalamasının 22 bin TL ile 27 bin TL arasında olduğunu ifade ederek, “Asgari ücret bir komisyon çalışması bir toplu sözleşme pazarlığı değil. Tekstil işçilerinin teşmil ücreti 22 bin TL ile 27 bin TL arasında. Asgari ücrette sadece komisyon değil teşmil çalışması da var. Teşmil, tüm sektörlerin, toplu iş sözleşmesini haiz alan sendikaların yaptığı sözleşmelerin diğer çalışanlara da yansıması ile ilgili kabul görmesidir.  Örgütsüz olan işyerlerine teşmil edilir. Ortalama ücretle teşmil ücret belirlenerek bu asgari ücret belirlenmelidir” şeklinde konuştu.

SEFALETİ ÖNLEYECEKTİR
Teşmil sözleşmelerinin kanunda geçerli olduğunu kaydeden Aksoy, “Asgari ücret bir ülkede en düşük ücrettir. 5 yıl önce gazi, dul, yetim ücreti olarak açıklanırdı. Şimdi gündem asgari ücret oldu. İnsanlar buradan medet umuyor. Çalışanlar için önemli olan teşmildir. Masada 15 kişi olduğu için hükümet bunu konuşmuyor. İki grubun anlaşmasıyla belirleniyor. İstendiği kadar eylem yapılsın… Asgari ücret geçmişte 39 kere toplanırken şimdi 3 kere  toparlanıyor ve hiçbir etkisi yoktur. Asgari ücretin teşmille belirlenmesi sefaleti ve sendikasızlaşmayı önleyecektir. Toplanan komisyon etkisizdir” ifadelerine yer verdi.

ASGARİ ÜCRET GİRDAP OLDU
Emeklilerin daha önceden asgari ücretten fazla aldıklarını kaydeden Aksoy, “Emekliler şimdi sefalet ücretinde kaldı. Esas mesele asgari ücreti ortalama ücret olmaktan çıkartılıp ücret düzeyinin toplu sözleşmeyle belirlenmesidir. Sendikalar burada eleştiri alıyor. Türkiye’de herkes asgari ücret seviyesine çekiliyor. Asgari ücret bir girdap oldu. Bu daha çok yoksullaşmaya neden oluyor” şeklide konuştu.