GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Kasım 2023 Çarşamba 11:08

Sayıştay’dan Bayraklı’ya uyarı: Yıkım işlemlerini başlat!

Bayraklı Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporunda kaçak yapılarak dikkat çekildi. 30 Ekim 2020 depreminde en fazla hasarı alan ilçe olan Bayraklı’da  3 bin 307 adet ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı olduğuna dikkat çekilirken, bunlarla ilgili ivedilikle çalışma başlatılması gerektiğine vurgu yapıldı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporu belli oldu. 17 bulgunun yer aldığı raporda ise en dikkat çeken maddeler ayni  yardımın gelir kaydedilmesi ve tespit edilen kaçak ve ruhsatsız yapılar oldu.

RUHSATSIZ VEYA RUHSATA AYKIRI YAPILARI YIK
30 Ekim 2020 Samos depreminde en fazla hasar alan Bayraklı’da en dikkat çeken bulgu ise ilçe sınırları içerisinde 3 bin 307 adet  ruhsatsız veya ruhsata aykırı kaçak yapıların yer alması oldu. 2021 yılı Sayıştay raporlarında da yer alan bulgu için 2022 yılında 30 yapının yıkıldığına dikkat çekilirken, geri kalan  yapıların da yıkılması talimatında bulunuldu.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemede, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılara ilişkin düzenlenen 3.307 adet yapı tatil zaptının bulunduğu tespit edilmiştir.

2021 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da aynı konuya yer verilmiş olup, 2022 yılında 30 adet yapının malikleri tarafından, 8 adet yapı Belediye tarafından, 1 adet yapı da İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldığı anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılara ilişkin mevzuatta öngörülen süre içerisinde ruhsat alınmayan veya ruhsata uygun hale getirilmeyen yapılar için yıkım kararlarının alınması ve yıkım işlemlerinin uygulanması noktasında etkin bir takip mekanizmasının oluşturulması gerekmektedir.”

BAĞIŞI GELİR KAYDETMEK HÜKÜMLERE AYKIRI
Raporda yer alan bir diğer uyarı ise belediyeye yapılan hibelerin gelir olarak kaydedilmesi oldu. İş makinesi ve ayni yardımın gelir kalemi olarak yazılmaması gerektiği uyarısında bulunuldu.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca muhasebe birimlerince bağış ve yardım olarak alınan nakdi varlıklar bütçe gelirleri hesabına kaydedilirken taşınır hibesi, ayni bağış ve yardımların kaydedilmemesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, Belediyeye hibe edilen 1.099.303,90 TL tutarlı iş makinesi ile 596.936,89 TL’lik ayni bağışın bütçe gelirleri hesabına kaydedilmesinin açıklanan mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturduğu değerlendirilmektedir.”

2 YILDIR HİÇBİR İŞLEM YAPILMADI
Dikkat çeken bulguların bir diğeri ise belediyeye ait olan bazı yapıların yapı kullanım izinlerinin olmaması oldu. 2020 ve 2021 yılında raporlara yansıyan maddelerin devam ettiğini belirtilen  raporda gerekli izinlerin alınması gerektiği vurgulandı.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

”Yapılan incelemede, Belediyeye ait Onur Mahallesinde bulunan hizmet tesisi ile Doğançay Mahallesinde bulunan şantiye hizmet binasının Yapı Kullanma İzin Belgesinin olmadığı görülmüştür.

2020 ve 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da aynı konuya yer verilmiş olup, Belediye tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, söz konusu eksikliklerin tamamlanarak taşınmazlara ilişkin Yapı Kullanma İzin Belgelerinin alınması gerekmektedir.”

7 TAŞINMAZ  ENVARTERE KAYDEDİLMELİ
Belediyeye Karşıyaka Belediyesi’nden devredilen taşınmazların üzerinde haciz bulunması kaynaklı olarak tescilinin yapılamadığına dikkat çekilen bulguda,  sürecin devam ettiği ancak yapılan belediye üzerine tescil edilmesi gerektiği vurgulandı.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

Belediyeye Bedelsiz Devredilen Taşınmazların Tapu Tescil İşlemlerinin Tamamlanamaması

Yapılan incelemede, Karşıyaka Belediyesi adına kayıtlı taşınmazlardan Belediyeye bedelsiz devredilen taşınmazlar için, İzmir Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün 27.03.2009 tarih ve 16 sayılı Devir Komisyon Kararını müteakip 28.03.2009 tarihli Valilik Makam Olur'u alındığı görülmüştür. Diğer taraftan, Karşıyaka Belediyesi tarafından 07.02.2018 tarih ve 72458193/33 sayılı Belediye Meclis Kararıyla da söz konusu taşınmazların Belediyeye bedelsiz devir kararı alınmıştır. 2022 yılında 2 adet taşınmazın tescil işlemi Belediye adına yapılmış olup, devir konusu 7 adet bağımsız taşınmaz üzerinde icra, haciz gibi işlemler bulunması nedeniyle Belediye adına tapu tescil işlemlerinin yapılamadığı anlaşılmıştır.

2020 ve 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporlarında aynı konuya yer verilmiş olup, Belediye tarafından tapu tescil işlemlerinin tamamlanmasına yönelik girişimlerin devam ettiği anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, Belediyeye bedelsiz devri yapılan taşınmazlar üzerinde bulunan icra, haciz gibi işlemlerin kaldırılarak söz konusu taşınmazların Belediye adına tapu tescil işlemlerinin tamamlanması ve taşınmaz envanterine kaydedilmesi gerekmektedir.

YILLIK İZİNLER KULLANDIRILMALI
Sayıştay Denetçileri tarafından dikkat çekilen bir diğer bulguda ise çalışanların yıllık izinlerinin kullandırılmadığına dikkat çekildi. Birçok işçinin 200 günün üzerinde izninin biriktiği belirtilen raporda bunların kullandırılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemede; Belediye’de sürekli işçi olarak görev yapan 22 işçinin 200 gün ve üzeri, 36 işçinin 150 gün ve üzeri, 82 işçinin 100 gün ve üzeri ve 478 işçinin de 30 gün ve üzeri izninin kullandırılmadığı tespit edilmiştir. Bu işçiler emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları işçinin son ücreti dikkate alınarak izin ücreti ödeneceğinden idareler açısından öngörülemeyen giderlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır

Belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, işçilerin yıllık ücretli izinlerinin, mevzuata uygunluk ve İdareye ek mali külfet getirmemesi amacıyla biriktirilmeden, zamanında ve düzenli olarak kullandırılması sağlanmalıdır”