GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Nisan 2022 Salı 19:41

Sandal, 'Örnek bir belediyeyiz' dedi... Bayraklı'da 'faaliyet' gerginliği!

Bayraklı Belediyesi'nin 2021 yılı faaliyet raporu görüşmeleri tartışmalara neden oldu. AK Parti cephesinden gelen eleştirilere tepki gösteren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, belediyenin borçlarının artmasının sebebinin Türkiye'deki ekonomik kriz olduğuna işaret ederek, "Bayraklı Belediyesi getirdiği bütçe disiplini, çalışma performansı ile örnek bir belediyedir. Kimin döneminde yapılırsa yapılsın tüm belediyelerde borç sarmalı var" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ikinci oturumu Bayraklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal başkanlık yaptı.

Meclis oturumunun gündeminde ise Bayraklı Belediyesi'nin 2021 yılı Faaliyet Raporu görüşmeleri ve tartışmaları yer adlı.

AKTAŞ: BU KİM OLUR GÖRECEĞİZ
Faaliyet Raporu ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, raporda yer alan bazı konulara sert tepki gösterirken, "Bayraklı raporunun ilk sırasına baktığımızda tasarruf sağladık,  ihaleleri şeffaf hale getirdik, faaliyetleri aksatmadan borçların büyük bir kısmının ödendiği söyleniyor. Siz aldığınız borçları CHP'li belediyeden aldınız. Demek ki Bayraklı'nın yılları heba oluyor. Geçmiş dönemde yine yapılmış işler vardı ancak sizin döneminizde hiçbir şey yapılmadı. Milli bayramlardaki çelenk sunumunu, lokma dökmeyi, bayramda selamlaşmayı faaliyet raporuna koymuşsunuz. Sizin zaten birinci göreviniz belediye çalışanını ziyaret etmek. Keşke buraya verdiğiniz 15-20 vaadinizden bir tanesini yaptık diye yazsaydınız. Borç ödedik diyorsunuz. Bu belediyeyi devir aldığınızda borç 224 milyon 186 TL idi. Siz 2 yılda 105 milyon borçlandırdınız ve 305 milyona yaklaştırdınız. SGK'ye devri ile 2021 yılı borcunuz 295 milyon TL. Bu nasıl borç ödemek? Lütfen insanların aklı ile oynamayın. Matematik öğretmeni olduğunuza şaşırıyorum. Belediyenin 100 milyonluk taşınmazını satmışsınız. Siz belediyeye bir şey kazandırarak borç ödememişsiniz. Belediyenin araçlarının plakalarını faaliyet raporunda gördüm. Başkanın konuştuğu araç nereye kayıtlı? Neden kayıtlı değil? Hibe nerden geldiyse onu da öğrenmek istiyoruz. Bayraklı Belediyesi'nin cari oranına baktınız mı? Bayraklı 1,5'un altına düştüğünde kısa vadeli borçlarını ödeyemeyecek haline gelmiş demek oluyor. Ödenen bir borç yok yani. Kimse kimseyi kandırmasın. Kısa vadede borçları ödeyemeyecek duruma düşeceksiniz. Sayın Başkan 3'üncü yılınız doldu, kaldı 2 yılınız. Geçtiğimiz hafta protesto hakkımızı kullandık arkamızdan atıp tutmuşsunuz. Evet bir beladan Bayraklı ve Bayraklı Belediyesi işçileri kurtulacak ancak bu kim olur göreceğiz" dedi.

DEMİR: BURADAKİ TEK FAALİYET KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN ARKADAŞLARIN FAALİYETİDİR
Söz alarak eleştirilerini yönelten AK Partili Emre Demir, "AK Parti belediyelere bakın dendi. Sayın Başkan böyle bir gezi düzenlerse Bayraklı için çok faydalı olur. Bayraklı Belediyesi ile eş değer AK Partili belediyeleri gezersek çok faydalı olacak. Faaliyet Raporu hazırlanmış ancak bu sadece -mış, - miş -muş'da kalmış. Ben içinde faaliyet olmayan bir Faaliyet Raporu üzerine konuşmak istemiyorum. Faaliyet Raporu'nun yüzde 90'ını tararsak koronavirüs pandemisi nedeniyle gerçekleştirilemediğini göreceğiz. Belediyenin bütçesi ile bir şey yapılmayacağı zaman pandemi diye bir şey yok. Ancak belediye bütçesi ile bir şey gerçekleştirileceği zaman pandemi var. Buradaki tek faaliyet kitapçığı hazırlayan arkadaşların faaliyetidir" diye konuştu.

HIZAL: BAHSETTİĞİNİZ VAATLERİN HİÇBİRİ HAYATA GEÇİRİLMEMİŞ
AK Parti'den son olarak söz alan Özgür Hızal, "Bu bizim 3'üncü faaliyet raporu. Bizim görüşeceğimiz tek faaliyet raporu kaldı. Belediye başkanları ikiye ayrılır. Bir taraftan belediye başkanı şehrini tanıyan, sorunları bilen, sorunların çözümü adına ciddi çabalar ortaya koyan, ortaya eser koyan ve bunların tanıtımını yapmaktan çekinmeyen başkanlar vardır. Biz bunlara başarılı belediye başkanı değil. Bazı belediye başkanları vardır ki, şehrini bilmezler, sorunları bilmezler, çözümleri ortaya koyamazlar ancak bir sonraki seçimleri kazanma kaygısı olduğu için ortaya da henüz bir eser koyamadığı için belediye başkanlığı yaptığı beldenin sokaklarında kendi fotoğrafları ile süsler. Bunu yapar ki sahada varmış gibi algı yaratmak ister. Ben Sayın Sandal'ın hangisine dahil olduğu konusunda yorum yapmayacağım. Faaliyet Raporu ile ilgili çok detaylı açıklamalar yapıldı.  Ben geçmiş dönem faaliyet raporlarına da baktım. Faaliyet raporları arasında temelde ve esasta hiçbir fark yoktur. 2019 faaliyet raporu ile arasında rakamlar haricinde bir fark yoktur. Bunu gördüğümde ilçemiz adına çok üzüldüm. bin gün geçti. Bu süreçte Bayraklı'da bazı sorunların çözülmesi adına bir takım adımların atılmasını bekliyor insan. Bir şey değişmiş… Ne değişmiş? Başkanın fotoğrafı değişmiş. Gençleşmiş başkan.  Faaliyet ve performansınıza bakacak olursak, vaatler ve sözler konusunda açıklamalar yapıldı. Bu projeler Bayraklı Belediyesi'nin sitesinde hala duruyor. Üç yıl geçmiş ancak maalesef bahsettiğiniz vaatlerin hiçbiri hayata geçirilmemiş. Bu performans noktasında ciddi bir problem" dedi.

Sözlerine harcanan tutarlar üzerinden devam eden Hızal, "313 milyon TL para harcamışsınız. Nerdeyse günde 1 milyon TL harcamışsınız. Canlı, açık yapılan ihaleler 18 milyonluk ihaleler. Baktığımızda, toner, kağıt, araç alımı ihaleleri yapılmış. Zaten günlük faaliyetlerinizi yerine getireceksiniz. Bunu yapamıyorsanız zaten kapatın belediyeyi. Faaliyet diye ortaya koyduğunuz belediyenin dış cephesinden kopan bir parçanın yerine konması. Bunun neresinde manipülasyon ve yanlış var? Buraya yazılan rakamlar, veriler, buradaki meclis üyeleri tarafından araştırılacak incelenecek ve burada konuşulacak. Burada hazırlanan belgelerin doğruluğu ve gerçekliği konusunda daha titiz davranılmalı. Başkanın da kafasının karışık olduğunu düşünüyorum. Bayraklı Belediyesi CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı'nın sorunlarını çözüleceği bir makam değildir. Siz bazı noktalardaki mesainizi bu konulara ayırmanız gerekiyor. Bunu yapmadığınız zaman Bayraklı ile ne ilgili olmadığını hala anlayamadığımız, logonun hesabını bir gün Bayraklıklılara vereceksiniz" diye konuştu.

SANDAL: BU KENTTE KİMSE YATAĞA AÇ GİRMEYECEK DEDİK VE GİRMİYOR
AK Partili üyelerin eleştirilerine yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Arkadaşlar reklam panolarında bize bakmaktan yazılanlara bakarlarsa anlarlar. Ancak korkularından bize bakmaktan yazılanları okumuyorlar. Büyükşehir Belediye başkanlarınızı teker teker metal yorgunluk var diye değiştiren partisiziniz siz. İş yapamıyor diye. Bu nedenle iki siyasi partiyi birbirine karıştırmayın. Biz burada rakamlarla oynamayız. Ancak siz mi oynamıyorsunuz? Siz mi samimi söylüyorsunuz? Buranın bütçesi 311 milyon TL'ymiş… Bu belediyenin giderinin yüzde 75'i personel. Bir belediye 250 bin TL harcıyormuş. Vatandaşlarımız tabii kil feraset sahibi. Seçimde daralma olmasına rağmen rekor bir oyla kazandık. Bir dahaki süreçte göreceksiniz aldığımız oyun iki katını alacağız. Ben CHP'li bir belediye başkanıyım. Bununla onur ve şeref duyuyorum. O partinin programı doğrultusunda çalışıyorum. Ne yaptığımızı merak ediyorsanız hazırladığımız kitapçığı okursanız anlarsınız. Bir belediyenin faaliyet raporunu ülke koşullarından ayrı değerlendirmek tam da size yakışır bir durum. Pandemi bu ülkenin temel meselesiydi, ekonomik krizin en büyüğünü hükümet yaşadı. Deprem Bayraklı'yı vuran; sizin altında kaldığınız, bizim alnımızın akı ile çıktığımız bir süreç. Biz Van ve Elazığ'da gördük ancak İzmir'de de gördük. Söyleyin yetkililer, konteyner kente girmememize müsaade etmiyorlar. Korkunuzdan girmemize müsaade etmiyorsunuz. Bu kentte kimse yatağa aç girmeyecek dedik ve girmiyor. Bu sizin sayenizde değil" dedi.

Sözlerine siyasi eleştirilere yanıt vererek devam eden Sandal, "Salonda AK Partili üyeler tarafından yapılan gürültü sonrası sözlerine devam eden Sandal, "Neyi saklıyorsunuz? Neden konuşmamıza müsaade etmiyorsunuz. Bayraklılı vatandaşlar bizi dinleyecek, anlatacağız. Nasıl bir tedirginlik varsa, söylediklerimizin vatandaşa engel olmasını engellemek için konuşma düzeyimizi bozmak için çaba sarf ediyorlar. Burada konuşup sonra cevabını dinlemeden gitmekle hikaye anlatıyorsunuz. Ekonomi dehalarının faiz sebep dediği bir süreç… Kamu bankaları belediyeler kredi vermiyor. Ziraat Bankası çiftçinin sorunun çözmek haricinde giden herkese kredi veriyor.  430 milyon TL'lik Bayraklı bütçesi, döviz o günkü kurla 52 milyon dolar ediyor. Bugün 30 milyon doların altında. Bunun sebebi kim? Giderimiz 52 milyon dolardan 62 milyon dolara çıkmış. Bunun sebebi kim? Bayraklı Belediyesi getirdiği bütçe disiplini, çalışma performansı ile örnek bir belediyedir. Kimin döneminde yapılırsa yapılsın tüm belediyelerde borç sarmalı var.  Biz bu süreci nasıl minimalize ettiğimiz anlatıyoruz. 2019'da belediyenin faiz miktarı 16 milyon TL iken 2021'de 5 milyon 800 bin TL olmuş. Ben size diyorum yolda yürürken havaya bakmayın etrafa bakarak yürüyün. Bayraklı'nın personeline sahip çıktık. 1 ekmeğini 2 ekmek yaptık. Eşit işe eşit ücretin ne olduğunu Bayraklı Belediyesi'nde hayata geçirdik. Bizim belediyemizde bir arkadaşın siyasi görüşüne bakılmaz. Sizde öyle değil, bir belediyeyi aldığınızda diğer partiye mensupları attınız. Bayraklı Belediyesi sosyal işlerde bir tarih yazıyor. Arkadaşlar siyasal anlamda 20 yıldır ülkeyi yönetiyorlar ancak geçmiş tecrübeli olmadığından kafalarına göre gidiyorlar. Ancak bu devletin kamu kurumlarının bir işleyişi vardır. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran bir siyasi hareketiz ve onların belediye başkanıyız. Bizim yaptığımız işler mevzuata uygun olacak" ifadelerini kullandı.