GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Haziran 2016 Perşembe 13:05

Salihlili üzüm üreticisi hasat öncesi endişeli

Çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye’nin önde gelen üretim bölgesi olan Salihli’de çiftçi ve tüccar kara kara düşünüyor. Yaş üzümde en büyük alıcılardan biri olan Rusya’da pazarın açılmaması halinde fiyatların dip yapması ve ürünün elde kalma endişesi yaşanıyor.

Uçsuz bucaksız bağlarıyla Türkiye’nin üzüm ambarı olan Gediz Ovası’nda, yaklaşan üzüm hasat sezonu öncesinde pazar kaygısı baş gösterdi. Alaşehir’den sonra çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ikinci sırada yer alan Salihli’de, üretici bu yıl üzümü nasıl değerlendireceğini kara kara düşünmeye başladı.

Yaş üzümde başlıca pazarlardan biri olan Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi ve sonrasında tarım ürünlerine konan ambargonun üzüm üreticilerine yansımasının önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Emin Yüksel, “Bölgemizde beklenmekte olan 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı telaşı şimdiden üreticiyi sardı.” dedi. Yüksel, bölgede üzüm üretimi ve beklenti konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı Manisa’dan elde edilmektedir. Manisa’nın ilçeleri arasında Alaşehir üzüm yetiştiriciliğinde birinci, Salihli de ikinci gelmektedir. Salihli’nin gelir kaynağının yüzde 40’ı üzümden sağlanmaktadır.

Önümüzdeki günlerde hasadı başlanacak olan erkenci üzüm ve Ağustos başı itibarıyla Sultaniye yaş üzüm üretimini büyük bir tehlike beklemektedir. Çiftçilerimiz endişe içinde ne olacak bizim halimiz diye kara kara düşünmektedir. Bölgemizde bu sezon beklen 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı meçhuldür.

Rusya ile yaşanan uçak krizi, Almanya ile yaşanan Ermeni meselesi, güney komşularımızdaki iç savaşlar maalesef tarım ürünleri ihracatımıza büyük bir darbe vurmuştur. Geçtiğimiz sezon kuru üzümde yaşanan yüzde 50 fiyat düşüşü zaten çiftçimizin gelirini yarı yarıya azaltmışken, bu sezon için de umutlu bir tablo gözükmemektedir.

Narenciye ihracatına ton başına 80-100 Dolar arası teşvik verilirken, yaş üzüme geçtiğimiz yıl ton başına verilen 50 Dolar ihracat desteğinin bu sene 100 Dolara çıkartılmasını ve destek miktarının erken açıklanmasını istiyoruz. Bu ihracatçılarımızın elini güçlendirir, üzüm üreticimize de büyük destek olur diye düşünüyoruz.

Hükümet yetkililerinin ve bölge milletvekillerinin bu soruna bir an önce çare bulması gerektiğini ifade eden Emin  Yüksel, “Biz Salihli TSO olarak gerekli çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi başlattık. Yakında bu girişimlerimizin karşılığını inşallah görürüz. Bölge üzüm üreticilerimiz de bereketli bir sezon geçirirler” dedi.

Önümüzdeki günlerde başlayacak olan yaş üzüm sezonunda geçen yıla göre rekoltede yüzde 30 artış olması bekleniyor. Rusya ile sorunların aşılması halinde yaş üzüm ihracatının 180 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl Rusya’ya yaş üzüm ihracatı 105 bin ton olarak gerçekleşti. Geri kalan 75 bin ton üzüm ise diğer Avrupa ülkelerine ihraç edildi.