GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Haziran 2016 Perşembe 11:40

İTO’dan Sakız’a ticaret köprüsü

İzmir Ticaret Odası, Sakız Adası ile turizm ilişkilerini geliştirmek için adanın turizm destinasyonu olarak tanıtımını yaptı. Toplantıda karşılıklı ticari ilişkiler masaya yatırıldı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, İzmir ile Sakız Adası arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için tanıtım toplantısı düzenledi.

İTO Mücahit Büktaş Toplantı Salonu’nda gerçekleşen  toplantıda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argiro Papoulya ve çok sayıda sektör temsilcileri katılırken, Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis ve Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Yorgullis başkanlığındaki Sakız Turizmciler Heyeti, Sakız Adası’nın bir turizm destinasyonu olarak tanıtımını yapmak ve yaz dönemi faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

TANRI BİZİ BU COĞRAFYADA YAŞAMAYA MAHKUM ETTİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki şehir arasındaki iş birliğine dikkat çekerek, “Tanrı bizleri bu coğrafyada birlikte yaşamaya mahkum etmiş. O yüzden kardeşçe yaşamak zorundayız. Ama bunlar yetmiyor. Ticaret yapmak zorundayız para kazanmak zorundayız. İlişkilerimiz geliştirmek zorundayız” dedi.

TURİST SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ
Son dönemde geliştirilen ilişkiler hakkında konuşan Demirtaş, “Kapıda vize uygulaması başladı. Bu bizler için çok önemliydi. Sezonda ve  bayramlarda çok ciddi bir vize sorunu yaşıyoruz.   Türkiye, Amerika ve Rusya şeref ülke ilan edildi. Bu ülkelerin turistleri ticaret odası logolu yerlerde indirimli alışverişi yapabilecekler. Aramızda gidiş ve geliş turist sayısı 1 milyonu geçti. Umarım bu ilişkiler daha da ilerler. Dünya bir terör tehdidi altında. Birlikteliğimiz her şeyden daha önemli bu günlerde.  Mültecilerin bölgemize yaptığı olumsuz etki hepiz tarafından bilinmiyor” diye konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ENGELLERİ KALDIRMAMIZ LAZIM
Demirtaş’ın ardından söz alan Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis, Sakız Adası’nı tanıttı.  İş ortaklarının artması dilekleriyle sözlerine başlayan Karalis, her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Karalis’in ardından  Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Yorgullis söz aldı.  İki tarafın da eşit şartlarda faydalanması gerektiğini ifade eden Yorgullis, “Halkımızda iki iş dünyasının ortak çalışması, ürünleri verilmesinde temellerin yerleştiğini düşünüyorum.  Bundan sonra da bu temellerin el ele vererek sağlamlaştırmak istiyoruz. İki ülke arasındaki iş fırsatları tırmanmaktadır. İki tarafın da bu imkanlardan eşit şekilde faydalanmasıdır. Bizim hiç istemediğimiz şey, iki ülke arasındaki iş birliğinde bir tarafın az yarar sağlamasıdır. Çok dikkatli bir şekilde analiz etmemiz gereken alan turizm alanıdır. Bunların üzerinde çok dikkatli bir şekilde çalışmamız lazım. Yapmamız gereken bu iş birliklerine engel olacak unsurları ortadan kaldırmaktır. Ben ticaret odası başkanı olarak tüm engelleri kaldırma yolunda yanınızda olacağıma söz veriyorum” şeklinde konuştu.  

218 MİLYON DOLARLIK ÜRÜN ALIŞVERİŞİ
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argiro Papoulya ise,”Sakız Adası hakkında çok şey söylemeye gerek yok. Ege’nin halkı Sakız’ı çok iyi tanıyor. Türkiye’de her yıl binlerce kişi defalarca Sakız’ı ziyaret ediyor.  Sakız Adası’nın tarihi ve doğal güzellikleri turistleri cezp ediyor. Sakız Adası’nın insanları son derece nazik insanlardır. Denizcililikte ün salmış bir halkı vardır. Bundan sonra Türklerin ziyaret etmeleri için bir neden daha olacak. Yunan Hükümeti’nin açtığı Sakız Adası Ürünleri Müzesi önemli bir cazibe merkezi olacak. 218 milyon dolarlık bir ürün alış verişi olmuş 2015 yılında. Önümüzdeki üç yılda bu sayının ikiyle çarpılması bizim hedefimiz. Biz yakın bir zamanda Ekrem Demirtaş ile konuştuk. Bölgede ticaretin artması için planlarımız var” diye konuştu.

HAZİRAN’DA 7 BİN VİZE
Vize rakamlarını açıklayan  Papoulya, “8 Nisan tarihinde göreve geldim. O günden bu güne haftanın 7 günü çalışıyoruz. Vize ihtiacını karşılamak için gayret gösteriyoruz.  Eskiye oranla daha fazla vize vermeyi başarabildik. Bu ay biz 7 bin vizeyi aşıyoruz. Bu yıl içinde kapıda vizeyi başardığımız için çok mutluyuz. Doğu Ege Adaları’na girişte verilecek bu vizeler, yaz ayları için önemli bir çözüm oluyor” dedi.  

Konuşmaların ardından Sakız Adası’nın tanıtım sunumu gerçekleştirdi.