GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Haziran 2022 Çarşamba 10:17

SİT'e beton boru döşemişlerdi... Yarımada'nın bitmeyen çilesi!

Urla'nın Demircili Köyü’nde doğal SİT ve arkeolojik alanına beton boru döşenmesine neden olan balık çiftliğinin kuluçkahane tesisinin kapasitesinin artırılmasına yönelik talep bakanlıktan ilk onayı aldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Urla’nın Demircili Köyü’nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın alınan izinle 2013 yılından beri faaliyet gösteren balık kuluçka tesisinin kapasitesinin artırılması planlanıyor.

İş insanı Şemsettin Kavalar’a ait Özsu isimli şirket tarafından kurulan tesisi 2017’de yönetim İlnak Su Ürünleri’ne ait şirket tarafından yapılan başvuru sonucunda çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı.

5,7 MİLYONLUK YATIRIM
Çipura, Levrek, Sarıağız, Minekop, Sinağrit, Sivriburun Karagöz, Lahoz ve Fangri Mercan yavrularının yetiştirildiği balık çiftliğinin kapasitesi yıllık 39 milyondan 69 milyona çıkarılması amaçlanıyor. Şirket bu proje için 5 milyon 738 bin lira yatırım yapmayı planlıyor.

KURUL İZİN VERDİ
Tesisin önceki işletmecisi Özsu Balık Üretim, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan aldığı izinle 2017’de tesisten çıkan suları denize deşarj etmeye ve denizden su çekmeye başlamıştı. Proje kapsamında da Demircili Deresine beton borular döşenmişti.

URLA BELEDİYESİ MÜHÜRLEMİŞTİ
Birinci derece doğal SİT özelliği olan aynı zamanda Aerae Antik Kent alanın sınırları içinde kalan bölgeye döşenen borular tepkilere neden olmuş ve dönemin Urla Belediyesi yönetimi inşaat çalışmalarını mühürlemişti.