GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Haziran 2022 Çarşamba 08:58

Her geçen gün İzmir kıyılarında çoğalıyorlar… Sakın dokunmayın!

Ege Denizi’nin Urla sahilinde son günlerde görülen ve zehirli olarak bilinen pusula denizanaları vatandaşları endişelendirdi. Zehirli olarak bilinen pusula denizanaları, Marmara ve Akdeniz’in ardından Ege kıyılarında da görülmeye başladı. Konu ile ilgili bilgilendirmede bulunan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ekim Özal denizanalarının artışının sebebini açıkladı.

Yaz aylarının gelemsiyle birlikte İzmir’in sahil kesimlerinde görülmeye başlayan “Pusula denizanası” vatandaşları tedirgin etti. Özellikle Urla, Karaburun ilçelerinin kıyılarında ciddi yoğunluk gösteren denizanaları, insan hayatını riske atacak çok büyük bir zehre sahip olmasalar dahi uzmanlar görülen bu yoğunluğu ekolojik bozulma dolayısıyla olduğunu aktardı.

Diren Çelik’in haberine göre, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ekim Özal, vatandaşları kıyıya yakın kesimlerde görülen denizanalarına temas etmemeleri konusunda uyarırken deniz anaları popülasyonun artmasının sebebiyle ilgili olarak ekolojik bozulma ve su kalitesinin düşmesini işaret etti.

“GÖÇMEN BİR TÜR DEĞİL”
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ekim Özal zaman zaman kıyıya yakın kesimlerde denizanalarının görülmesinin sebeplerini açıkladı. Vatandaşların, pusula denizanalarını gördüğü yerde dikkat etmesi ve temas etmemesi ile ilgili uyarılarda bulunan Özal yaptığı açıklamada, “İzmir’de Pusula Denizanası ( Chrysaora hysoscella) olarak bilinen canlı Türkiye sularında; Akdeniz ve Ege Denizi’nde yaygın olarak görülmektedir. Marmara Denizi’nde de 2000’li yıllardan itibaren varlığı biliniyor. Genelde kıyısal bölgelerde yayılım gösteren bu tür sıcaklıkların artmaya başladığı Mayıs ayının başından yaz sonuna kadar görülür. Dışarıdan gelme (göçmen) bir tür olmayıp denizlerimize ait bir canlıdır” dedi.

“SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURULMALI”
Pusula Denizanasının Ege Denizi’nde 2022 yılı itibari ile anormal bir artışı gözlenmediğini ifade eden Özal,”İzmir’de Çeşme’den Dikili’ye kadar kıyı bölgelerinde sıcaklığın arttığı bu aylarda görülmesi normaldir. Zaman zaman kıyılarda bir arada görülmesinin nedeni akıntının yönünden kaynaklanmaktadır. Yaz aylarında bu tür örneklerle karşılaşılması olağandır. Pusula Denizanasında bulunan zehir insan hayatını tehlikeye atacak miktarda değildir. Ancak temas edilen yerlerde acı, ağrı, kaşıntı oluşabilir. Denizde karşılaşılması durumunda dokunmamaya, uzaklaşmaya çalışılması gerekmektedir. Alerjisi olan vatandaşların hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir” diye konuştu.

“EKOLOJİK BOZULMAYA İŞARET”
Son zamanlarda Marmara Denizi’nde yaşanan olumsuz örnekler gibi Ege’de de denizanaları popülasyonlarında çoğalmaların sebebini ekolojik bozulma ve su kalitesinin kötü olması olarak açıklayan Özal, “İzmir’de Çakalburnu Lagünü’nde yaşanan balık ölümleri de sulak alanların tüm uyarılara rağmen korunamadığını göstermektedir. Kıyı alanları özellikle ekolojik açıdan çok önemli olan alanlardır bu alanlarda yapılacak faaliyetlerde ekolojik dengeyi bozmamaya öncelik verilmelidir” dedi.