GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Ekim 2022 Cuma 21:20

SİT derecesi düşürülmüştü…Yaşar Grubu'nun Urla'daki tartışmalı planına Büyükşehir onayı!

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’ya ait Urla’da yer alan SİT alanı içindeki 40 bin metrekarelik arazi imara açılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen plan değişikliği önerisi mecliste tartışmalara neden oldu. AK Partili isimler alanda yapılan değişiklik ile rantın önünün açıldığını vurgularken, CHP’li isimler ise Tabiat Koruma Kurulu’nu işaret ederek kendilerinin sadece bakanlığın kararını planlara işlediklerini belirtti

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin 3’ncü oturumunu gerçekleştirdi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ardından Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclisin oturumuna ise İzmir’in Urla İlçesi’nde uzun süredir gündemde olan tarihi SİT alanı sınırları içindeki plan değişikliği talebi kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce reddettiği arazinin villa ya da rezidans imarına açılması yönündeki teklif ikinci kez değerlendirildi. Yaklaşık altı aydır İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun gündeminde bekleyen plan teklifi oy çokluğu ile geçerken, 40 bin metrekarelik bölümü ile ilgili önerge Ekim ayı meclis gündeminde görüşülmesinde yaşanan tartışmalar damga vurdu.

SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ… YAŞAR GRUBU’NUN O ARAZİSİNE İMAR ONAYI!

BOZTEPE: BU PLANI REDDETMEMİZ LAZIM
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bu konu daha önce gündemimize gelmiş ancak oy birliği ile ret edilmişti. Şimdi komisyonumuz tarafından meclise havale edildi.  Bugün burada arkeolojik tarihimizin Antik Anadolu önemli 12 İyon kentten biri olan  Urla Kromozoma antik kentinin parça parça nasıl imara açılmaya başlandığını göreceğiz. Tarihe geçsin diye söylüyorum. İlk parçası için ilk adımı CHP ve İYİ Parti'nin oyları ile bugün atacağız. Urla iskele mahallesinde çok önemli sit alanı olan, içinde fütursuzca ve ısrarla bir plan yapılmak istenmektedir. Üstelik bu plan meclis tarafından oy birliği ile reddedilmiş planın aynısıdır. Trajikomik bir durum, başak bir tarım, başka kent, başka bir tarih gerçekten mümkünmüş.  Bunları derken bugün burada meclisimiz imar komisyonumuzun oy çokluğu aldığı bir kararı ve ben inanıyorum ki CHP’li arkadaşlar da İYİ Parti'deki Kemal Abi’de bütün komisyon üyelerinin gönülsüzce evet dediğini düşünüyorum. Hepimizin önemini az çok bildiğimiz Selçuk, Efes, Sığacık, Teos, Ildır gibi  yerler tarihimizde önem arz eden 12 İyon kentinden biridir.  Urla’daki bu antik kent 2 milyon 800 bin metrekaredir.  Ne kadar trajikomik bir durum düşünün ki kentindeki bu tarihi güzellikleri halkı tarafından bilinmesi için rotalar oluşturuyor ancak yine aynı belediye bu tarihi ve doğal güzelliklerin katledilmesinin yolunu açsın. Bu belediyenin yaptığı yanlış bir iştir.  Bu plan 12 iyon kentinden olan Urla İskele Mahallesi içinde olan antik kent 1’nci derece arkeolojik sit alanı içinde yapılmış bir alanken, bu sınırlar içindeki 40 bin metrekarelik şahıs arazisi, Yaşar Holding’e ait olan arazi sözde koruma planı yapılarak  imara açılmak isteniyor.  Villa imarlı olması tasarlanmış bu alanda 1 milyar TL’lik rant sağlanması hedefleniyor. Biz burayı imara açsak bile 22 villa yapılması gerekirken 100’n üzerinde villa yapılmasına ön ayak oluyoruz. Burada 1 villanın 20 milyon TL civarında olduğunu biliyoruz. Biz bunun önünü açıyoruz. 2 milyon 800 bin metrekarenin içinde önümüzdeki günlerde 1 parçası daha gelecek ve parça parça burası imara açılacak ve kent bir katliama uğrayacak. Bu alanın sit değeri 1’dne 3’e düştü ve bizde de fırsattan fırsat diye imara açmak mı düştü. Eğer sit derecesi düşürülmesi yanlışsa biz bu yanlışı devam ettirmek mi zorundayız? Lütfen yaptığımız bu yanlış işten dönelim. Antik kent sınırları içinde kaldığı anlaşılan 1’nci derece yapılmış 1984 yılındaki imar planlarını 2022 yılında kazanılmış hak kabul etmek içimize sinecek mi? Umarım nasıl bir hata yaptığımızın farkındayızdır. Bugün onaylanacak bu planın 50 metre ötesinde Klazomenai Antik Kenti içindeki bir alan daha 3’ncü dereceye düşürülmüş. Bizim bu planı reddetmemiz lazım. 20 villa yapılacak yere 100 villa yapılacak. Terkler yüzde 45’lerde değil yüzde 20’lerde. Buca Cezaevinde o kadar yeşilden bahsederken burayı da göz önünde bulundurmanızı diliyorum” dedi.

HIZAL: ‘BURAYI HANÇER GİBİ NASIL YAPTILAR’ DİYECEKLER
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal da eleştirilerini dile getirirken ‘şaibe’ iddialarında bulunurken, “Bu tarz konularda CHP grubu cevap vermeyerek sorunun hızlıca geçmesi noktasında. Bu şehirde o kadar şey konuşulmuyor ki çok soru işareti yaratmakta. Plan değişikliği yapılmak isteniyor. Buradan Çevre Şehirciliğin yüz binlik planlarına uygun 25 binlik planlar yapılması konusunda ilçe belediyeleri tarafından talepler geldi. Bu taleplerin tamamına yakını ‘biz 100 binliğe uygun 25 binlik planları yapmak zorunda değiliz. Şu anda ihtiyaç duymuyoruz ve yapmayacağız’ denildi ve direk reddedildi. Bunları söyleyen CHP grubuydu. Şimdi önümüzde 25 binlik plan önerisi var. Bu plan önerisini getiren Yaşar Holding. İlkesel davranılmadığından bahsediyorum. Bugün 2 milyon metrekarelik sit alanı içerisinde bir karadelik açılıyor. Sizin imzalarınızla… Bu reddedilmek istenen karardı. Eski ve reddedilen plan arasındaki farkı soruyorum, arada ne var? Yeşil alanı belediyeye hizmet alanı olarak verilmiş, karşılığında da bir milyarlık planı geçirmişsiniz. Yazık günah değil mi, burası kamunun, belediyenin, İzmirlinin yeri. Sayın Başkanın burada olmasını çok isterdim. Çok önemli bir konu konuşuyoruz. Yasal olmayan planları buraya getirmekle bu şehir yönetilmez. Realite var burada. Bu plan bize rağmen geçecek. Bu plan neticesinde birileri milyarlarca lira rant elde edecek. Birileri de çıkıp yeşilin rengini merak ediyor. Merak eden CHP'li varsa burada doların yeşilini görür. Burada rant var. İlkesel davranacağız. Ona göre plan, buna göre plan yapmayacağız. Yaşar Holding'in planı olmasaydı asla geçmezdi. Bu plan yanlış bir plan, bu bir tarihi alan içerisine hançer vurulmasıdır. Tarih sizi altın harflerle yazmayacak. CHP ve İYİ Parti grubu meclis üyelerini, bu karardan dolayı bizden sonraki nesil buradan geçerken ‘burayı hançer gibi nasıl yaptılar’ diyecekler” dedi.

ÖNAL: MAHKEME ORADA!
Eleştiriler sonrası söz alan CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, planlamanın geçmişi ile ilgili bilgiler paylaşırken, “Büyükşehir koruma kurulun aldığı kararı işliyor. Koruma kurulu arkeolojik siteleri niye değiştiriyor. Rant arıyorsanız rant orada. Şaibe arıyorsanız şaibe orası. Koruma kurulu ile ilgili diyeceğiniz bir şey varsa mahkeme de orada” ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: BİZ BURADA BİRBİRİMİZİ İKNA ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ
Yapılan eleştirilere tepki gösteren Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Sayın Hızal diyor ya “müdahale etmediniz” diye. Kayıtlara bakalım, açık, net, istediği gibi süreyi kullandı. Kimse de sözünü kesmedi. Birbirinize yaptığınız müdahalelerini görürüz. Başka bir şeye kaçmamak kaydıyla müdahale etmiyoruz. İki maddeyi beraber görüşeceğiz dedik, görüşler dile getirildi. Biz burada birbirimizi ikna etmek zorunda değiliz. Bizim getirdiğimiz önergeyi muhalefet önerge hakkında birçok vaaz edecek, biz ikna olup vazgeçeceğiz. Siyaset de mecliste bu değil. Kim buna karar verecek? Kayıtları okuyacak İzmir halkı, basına yansıyacak olanları okuyacak İzmir halkı, canlı yayını izleyen İzmir halkı karar verecek. Yoksa burada kimin doğru söyleyip söylemediğini tartışacağı yer değil. Böyle bir şey yok. İzmir'in konuları hakkında muhalefette iktidar da görüşlerini partileri ve kendileri adına vaaz edecekler. Ama takdiri İzmir halkına bırakacaklar. Yoksa burada oturup kendimizi ikna etmek için sabaha kadar konuşuruz. Yeşil var var diye söylendi mi? Bu neye tekabül ediyor? Bunu zinhar kabul etmiyorum. Meclisi ve komisyon üyelerimizi töhmet adına bırakacak ifadeyi de kabul etmiyorum. İddia sahibi iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Kimse saf değil burada. Gider dava açarsınız” diye konuşurken,

Söze giren Özgür Hızal ‘Açarım davayı. Davayı açıyorum. Böyle bir keyfiyet yok. Böyle bir usul de yok. Burada grup başkanvekiliniz var diyor. Grup başkan vekilinin görevi ayrı benim görevim ayrı. Ben meclisi usulüyle yürütmekle mesulüm’ dedi.

AYDIN: NE KADAR PARA KAZANACAK DİYE TARTIŞAMAYIZ
CHP sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Özgür Bey’i dinleyince biz ne kadar kötü insanlar mısınız diye üzüldüm. Buca’da 70 bin metrekare inşaat yapan arkadaşlar İzmir’i düşünüyormuş da biz düşünmüyor musunuz? Tarım bakanlığının görüşü bu dosyalarda var. Bakanlık diyor ki burası benim görüş vereceğim yerlerden değil. Sonra böyle dediği için 2 yıllık 5 yıllık gibi süreç yok. Burada söylenen her şey söylendi. Herkes görüşünü anlattı.  İmar planları ile ilgili yaptığımız her şey o taşınmazın değerine değer katan işlerdir. İmarın kendi budur. İmar planı ile ilgili değişiklik yaptığınızda eğer aleyhte bir değişiklik değilse taşınmaz sahibi ile ilgili değer gelirine neden olur. Biz plan yaparken bu yerin sahibi kim, ne kadar para kazanacak diye tartışamayız.  Bizim baktığımız bu şehrin yarı, halkın talebi ve yasaların bize verdiği yetkiler” diye konuştu.

SEVİNÇ: BİRİNİN RANT ELDE ETMESİ…
Son olarak söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, “Konuyla ilgili AK Parti hassasiyetlerini dile getirdi saygı duymak lazım ancak devletimizin kurumları var bunlardan biri tabiat varlıklarının koruma müdürlüğü. Burada bazı araziler imara açılmıştır. Tabiat kültür varlıklarını koruma müdürlüğümüz bir yerine derecesini 3’ncü dereceye düşürmüştür. Yer sahibi kimse de oraya imar hakkı doğmuştur. Bu imar hakkını da belediye bürokratları ve meclis üyeleri inceleyip yasal bir karar bağlıyor. Burada birinin rant elde etmesi bizim konumuz olmaması lazım. İnsanın kazancında gözümüz olmaması gerekir. Burada alınan karar olumlu bir karardır” dedi.

Tartışmalar sonrası ise plan değişikliği önerisi oy çokluğu ile kabul edildi.

BORNOVA’DAKİ BENZİNLİK BİR KEZ DAHA MECLİSTE
Bornova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kazımdirik Mahallesi'ndeki bir adet parsele yapılması planlanan akaryakıt istasyonu hakkındaki vatandaşların itirazları mecliste tartışmalara neden olmuştu.

İmar ve Bayındırlık - Ulaşım Komisyonlarınca vatandaşların itirazları oybirliği ile uygun bulunmazken, itirazlar Hukuk - Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonlarınca oy çokluğu ile uygun bulunmadı. Çevre ve Sağlık Komisyonu ise; “Söz konusu yapılması planlanan Akaryakıt İstasyonunun yoğun yerleşim bölgesinde yer alması, orta ve uzun vadede bölgede trafikten kaynaklı oluşabilecek gaz emisyonlarının halk sağlığı açısından risk yaratabileceği gerekçesiyle itirazların” oybirliği ile uygun bulunduğuna karar vermişti. Meclis üyelerinin onayına sunulan ilgili gündem maddesi ise ilgili konu AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri tarafından eleştirilirken, oylama sonrası oy çokluğu ile kabul edilen ilgili gündem maddeleri sonrası AK Parti içinde 'yeter sayısı' çatlağı yaşanmış ve AK Parti’den bazı isimler benzinlik alanına ‘kabul’ oyu vermişti.

Bir kez daha meclis gündemine getirilen ilgili gündem maddesinde ise gelen itirazlar meclis üyelerine sunuldu. İtirazlar komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğuyla reddedildi.