GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
18 Ocak 2023 Çarşamba 11:31

RES ve GES arazisi olacak… 3 milyon metrekarelik alan vitrinde!

İzmir’in Bergama ve Dikili ilçesindeki 3,3 milyon metrekare büyüklüğündeki tarımsal üretime uygun olmadığı belirtilen 12 parsel yenilenebilir enerji santrali kurulması için yatırımcılara tahsis edilecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - 41 ilde tarımsal üretime uygun olmayan, 160 milyon metrekarelik Hazine arazisi kiralanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, atıl durumdaki hazine arazilerine rüzgar ve güneş santralleri kurularak 20 bin megawattlık yenilenebilir enerji üretimi sağlanacağını söyledi.

Arazilere, maden veya jeotermal işletme ruhsatı sahipleri, sanayiciler, tarımsal faaliyetlerde bulunanlar ile kamu ve özel hizmet sektöründe çalışanlar başvuru yapabilecek.

Bakanlığın kararının ardından İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü harekete geçti ve İzmir’de yatırım için tahsis edilecek arazilerin listesini yayımlaya başladı. İlk olarak kentin kuzeyinde yer alan Bergama ve Dikili’deki kamu mülkiyetindeki parsellerin listesi yayımlandı.

İzmir’in Bergama ilçesindeki 8 parsel ve Dikili ilçesindeki 4 parsel yenilenebilir enerji santrali kurulması için yatırımcılara tahsis edileceği duyuruldu. İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yayınlanan listeye göre Bergama’nın Avunduruk, Gökçeyurt, İneşir, Oruçlar ve Yalnızadam mahallelerinde yer alan taşınmazlar ile Dikili’nin Samanlık ve Mazılı mahalleleri üzerinde parsellerde irtifak hakkı tesis edilecek.



30 YILLIK TAHSİS
Bergama’da 638 bin 965 metrekare, Dikili’de ise 2 milyon 701 bin 376 metrekare büyüklüğündeki hazine arazileri için yatırımcılara 1 yıl ön izin verilecek. Yatırımcılar gerekli yükümlülükleri yerine getirirse arazileri 29 yıl boyunca taşınmazı kullanabilecek. Yatırımcılardan ilk yıl için 14 bin ile 660 bin TL arasında değişen kullanma izin bedeli alınacak. İhaleler 26 Ocak ve 31 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşecek.