GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
5 Mart 2022 Cumartesi 12:31

RES'lerden sonra GES istilası... O proje halkın kantarında!

Rüzgar enerji santrallerinin ardından güneş enerji santrallerinin tehdidi altında olan Karaburun’da Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne (ÖÇKB) yapılmak istenen GES projesinin halkın katılım toplantısı 17 Mart tarihinde gerçekleşecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ –  İzmir’in Karaburun ilçesindeki Fiba Grubu'na bağlı Öres Elektrik Şirketi’ne ait Salman Rüzgar Enerji Santrali’nin yanı başına kurulmak istenen güneş enerji santralinin halkın katılım tarihi açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre proje 17 Mart 2022 tarihinde saat 13:00’de ilçenin Parlak Köyü’ndeki köy kahvesinde gerçekleşecek halkın katılım toplantısı ile proje, bölge halkın önüne çıkarılacak.

Rüzgar enerji santralleri ile nedeniyle bölge halkının tepkileri ile gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde yer alıyor. İlçede kurulmak istenen GES projelerine bir yenisi ise geçtiğimiz günlerde eklendi. Bakanlık, Öres Elektrik isimli şirketin başvurusu üzerine çevresel etki değerlendirme sürecini başlattı.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
Projeye göre hali hazırda 10 türbinden oluşan Salman Rüzgar Enerji Santrali’nin ruhsat sahasına güneş enerji panelleri dikilmek isteniyor. Dosyaya göre, güneş enerji santrallerinin kurulacağı parsel, İzmir - Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre 'Tarım Alanı' kullanımında yer alıyor. Bölge ayrıca Karaburun-Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alıyor. Güneş enerji panellerinin kurulacağı alan eski Rum köyü olan ve koruma altındaki Sazak Köyü’nün yolu üzerinde.

ENDEMİK BİTKİ TÜRÜNÜN YAŞAM ALANI
Yaklaşık 30 hektarlık alan üzerine kurulacak olan santralin ömrünün 25 yıl olması planlanıyor. Proje sahasında endemik bitki türleri arasında yer alan Çan Çiçeği tespit edilirken Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan Siğilli Kurbağa ve Gece Kurbağası’nın da yaşam alanları arasında yer alıyor.

KARABURUN’UN YÜZDE 89’U RESLERE TAHSİSLİ
Haklar ve Araştırmalar Derneği, "İklim Değişikliği ile Mücadelede Bir Uyumsuzluk Deneyimi, Karaburun Yarımadası Rüzgar Enerji Santralleri" raporuna göre toplam yüz ölçümü 484 kilometrekare olan Karaburun'un 430 kilometrekarelik alanı, yani yarımadanın yüzde 89'luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. On bir yılı aşkın süredir gündemde olan Karaburun’daki RES projelerine karşı bölge halkı uzun zamandır hukuki ve fiili mücadele yürütüyorlar. RES’lere karşı sayısız eylem yapan Karaburunlular pek çok kez de projelerin iptali için dava açtı.