GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Temmuz 2016 Pazartesi 08:45

Purçu’dan Urla müjdesi: Roman konutları!

CHP İzmir Milletvekili Purçu, Roman vatandaşları kapsayan strateji belgesi ve eylem planına bütçe ayrılmamasını samimiyetsizlik olarak nitelendirdi. Urla’da çadırda yaşayan vatandaşlar için TOKİ konutlarının yapılacağını belirten Purçu, “Yüzde 99 oldu gibi... Bu bir müjde” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin ilk Roman milletvekili olan ve Meclis Katip Üyesi seçilerek tarihte bir de ‘kırmızı plaka’ ilkine imza atan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu Egedesonsöz’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Roman vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla hazırlanan ‘Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’ ile ‘1’inci Aşama Eylem Planı’ ile ilgili konuşan Purçu ayrıca Urla’da çadırda yaşayan 80 Roman vatandaş için de bir müjde verdi. İzmir’in sorunlarıyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’dan beklenti içinde olduğunun altını çizen Purçu, “Sonuçta İzmir milletvekilidir” dedi.

BELGE SADECE ŞEKLEN AÇIKLANDI
Mayıs’ta Resmi Gazetede açıklanan belgeye bütçe ayrılmamasından dolayı hükümetin tutumunu samimi bulmadığını belirten Purçu, “Strateji belgesi niye açıklandı? 72 maddelik vize muafiyeti meselesi vardı. Onların bir şartı da Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ydı… Hükümet de aceleyle 8-9 sayfalık bir şey açıkladı, gönderdi. Belgenin içinde detaylı ve bilimsel bir kapsam yok. Sadece açıklanması için açıklandı. Sahaya dönük romanların barınma, sağlık, istihdam, ön yargı sorunlarını çözecek seçim olanağı var stratejinin içinde. İşin ilginç yanı da açıklanan stratejik belgenin yanında açıklanan eylem planı için bütçe yok. Eylem planına bütçe koymazsanız ne ile yapacaksınız? Samimiyetsizlik orada net görünüyor. Para olmadan faaliyet ortamı olabilir mi?  Belge şeklen yapılmıştır. Bu belgeyi sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk Roman Strateji Belgesi olması bakımından önemli buluyorum. Sahaya dönük hiçbir yaptırımı olmayan tamamen şartı yerine getirmek için hazırlanmış bir belgedir. Roman vatandaşların derdine çare olacak bir belge değildir. O maddelerle ilgili çalışmalarımı tek tek yürütüyorum, lobilerimi yapıyorum. Geçen hafta bakanlıklardaydım” diye konuştu. 

URLA’YA MÜJDE: YÜZDE 99 OLDU…
İzmir’in sorunları için Başbakan Binali Yıldırım’dan beklentisi olduğunu ifade eden Purçu, Urla’da yaşayan Roman vatandaşlara bir de müjde verdi.

Purçu, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’yla (TOKİ) yapılan çalışma kapsamında Urla’da çadırda kalan 80 vatandaşımız için TOKİ konutları başlatacağız. Yüzde 99 oldu gibi... Bu bir müjde… Oraya bir şekilde roman konutları yapılacak” dedi.

“İzmir’le ilgili birçok sorun var” diyen Purçu, “Türk Hava Yolları (THY) yurt dışına uçmuyor, limanda gemi yanaşma kanalımız yok. Sadece romanlarla ilgili değil çok ciddi sorunlar var. Yurt dışına uçuş olmazsa limanda gemi yanaşmazsa bizim esnafımız, turizmcimiz, iş adamımız nasıl turistten para kazanacak. Bu iki unsur turizm açısından çok önemlidir. Yüzülebilir körfez projesi var, kentsel dönüşü sorunları var. Beklentimiz tabi var. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıdır, İzmir milletvekilidir, seçim bittiğinde parti rozetini bir kenarda bırakacaksın. Ben siyasetin etiğini böyle görüyorum” ifadelerini kullandı.