GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
17 Nisan 2023 Pazartesi 08:27

Proje Bakanlık masasında… Kervan yoluna dinamit!

Aliağa’da birinci derecede arkeolojik SİT statüsündeki tarihi kervan yoluna yanı başında açılmak istenen patlatmalı taş ocağının projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde. Proje halkın katılım toplantısı Aliağalıların tepkilerinden dolayı gerçekleştirilememişti. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi proje için olumsuz görüş verdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa’nın Kapıkaya Mahallesi sınırları içerisinde açılmak istenen andezit-bazalt ocağı, kırma elemek ve plent tesisinin projesi ile ilgili kararını önümüzdeki günlerde verecek.

M. Sezgin İnşaat’ın sahibi ve Genel Müdürü Muammer Sezgin tarafından yapılan başvuru Bakanlığın 17 Mayıs 2023 tarihinde toplanacak olan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısında projenin geleceğine karar verilecek.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; 9 hektarlık ÇED alanı 100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda ‘orman alanı’, ‘mera’ ve ‘sulak alan sürdürülebilir kullanım bölgesi sınırı’ içerisinde yer alıyor. Ocak alanında yılda 1 milyon 250 bin ton hammadde çıkarılması ve bu hammaddelerin kırma eleme tesisi ve asfalt plent tesisinde işlenmesi hedefleniyor.   Ocak alanı ayrıca DSİ tarafından yapılması planlanan Kunduz Barajı ‘İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alanı'’ sınırları içinde de yer alıyor.



RUHSAT SAHASINDA TARİHİ YOL!
Yine proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere ruhsat sahası içerisinde kalan 148 ada 100 parsel ile 148 ada 154 parsel numaralı taşınmazlarda 1’inci derece arkeolojik SİT tescilli tarihi bir yol bulunuyor. Bu parseller ocak alanı dışarısında yer alsa da talep edilen ÇED alanına komşular.

YILDA 48 PATLATMA
Proje sahasında ayda 4 yılda ise 48 patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması işlemi yapılması planlanıyor. Her bir patlatma işlemi sırasında 100 ayrı noktada dinamit ateşlenecek ve her defasında 4 tona yakın ANFO (patlayıcı madde), 97 kilogram dinamit kullanılacak. Ocak alanında saatte 30, gün içerisinde ise 240 kilograma yakın toz havaya karışacak.



TOPLANTI YAPTIRILMAMIŞTI
Projenin halkın katılımı toplantısı ise herhangi bir kişinin katılmamasından kaynaklı yapılamamıştı. Toplantının yapılamadığı bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanakla da kayıt altına alındı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ!
Şirketin ilk başvurusunda ocak Güzelhisar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda kalıyordu ancak İzmir Büyükşehir ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün yazıları doğrultusunda ocak alanın bir kısmı bu bölgeden çıkarıldı. Ancak projenin son haline de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden olumsuz görüş geldi.

Büyükşehir’in yazısında “1/25000 olçekli Çevre Düzeni Plani, plan notları ve raporunda: Tarım alanlarının, orman alanlarının, makilik alanların, mera alanlarının ve tüm çevresel değerlerin korunması, ekolojik dengenin devamlılığının ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması ana hedeflerden birisi olarak belirlenmiştir. Bu tür alanlarda proje faaliyeti süresince ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının bozulacağı, söz konusu alanların rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasının gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte: söz konusu projenin ruhsat sahasının, Kapıkaya köy yerleşik alanına yaklaşık 500 metre. ÇED proje alanının ise 1200 metre mesafede yer aldığı tespit edilmiş olup, üretim sürecinde oluşacak hava kirliliğinin proje alanının çevresinde bulunan Kapıkaya yerleşimini olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir.”



M.SEZGİN İNŞAAT HAKKINDA!
İzmir merkezli M. Sezgin İnşaat’ın aralarında Tüpraş İzmir, Toros Tarım ve Tekfen’e ait projelerin de olduğu olduğu pek çok sanayi tesisi, atık su arıtma tesisi, boru hattı drenaj ve riprap çalışmaları, rafineri ve terminal tesisleri inşaatı, konut, villa, yol inşaatları, ofis binaları, otel inşaatı çalışması bulunuyor.