GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
14 Nisan 2023 Cuma 18:43

EİB Deri'de 1,2 milyarlık ihracat... Başkan Zandar’dan 'kur' çıkışı: 25’lere çıkmalı!

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu başkanı Erkan Zandar birliğin faaliyetleri ve ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. Toplantıda kur çıkışı yapan Başkan Zandar, “Herkesin müzdarip olduğu sorun kur sorunu. Kur 25’lere yükselmeli” dedi.

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ -  EİB 2022 olağan mali genel kurulu toplantısında dördüncü gün geride kalırken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB) toplantısı Ege İhracatçıları Birlikleri 7.Kat Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda birliğin denetim ve yönetim kurulu oy birliği ile ibra edildi. Teşekkür konuşması için kürsüye çıkan yönetim kurulu başkanı Erkan Zandar birliğin faaliyetleri ve ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. 2023 yılı gelirleri için 6 milyon 725 bin TL bütçe, giderleri için de 6 milyon 725 bin TL bütçe de oy birliği ile kabul edildi.

YÜZÜMÜZÜ BAŞKA ÜLKELERE DÖNMELİYİZ
Toplantıda konuşan EDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, “Son 15 yıl içinde ihracatın içindeki payları göz önüne aldığımızda yüzde 25 olan ayakkabı ihracatı yüzde 71’e çıktığını gösteriyor. Birliğimizde Türkiye Geneli 1,2 milyar dolar ayakkabı ihracatı gerçekleşti. EiB’den yapılan ayakkabı ihracatı 113 milyon dolar oldu. Ayakkabı ihracatı her geçen güç güçleniyor. Avrupa Bölgesi resesyona girdi. Almanya yıllardır birinci sıradaydı.Almanya'ya ihracatımız yüzde 11 geriledi. Almanya’yı bekleyerek büyüyemeyiz. Diğer ülkelere de yüzümüzü dönmeliyiz” dedi.

İzmir’in ihracatını pozitif etkileyeceğini düşündükleri Rusya fuarının önemine vurgu yapan Zandar, sözlerine şöyle devam etti: “Kazakistan heyetini yeniden organize etmeyi düşünüyoruz. Mart ayında organize edecektik fakat katılım bulamadık, yoğun bir dönemdi. Alımın yoğun olduğunu bir dönemde gerçekleştirmek istediğimiz için Kaf fuarı ile eş zamanlı olarak 1 Ağustos’ta organize etmeyi düşünüyoruz"

İHRACATTA GERİLEME YOK... KUR ARTMALI
6 Şubat’ta yaşanan depremin ayakkabı sektörüne yarattığı olumsuz etkileri hatırlatan Zandar, “Ağır bir deprem felaketi yaşadık. Hatay- Antakya’da ayakkabıcılar sitesi yıkıldı.Anlaşmalı firmalar zarar gördü. Reyhanlı’da bir OSB tahsis edilecek. Bakanlığın bize verdiği yetki dahilinde konteyner ev bağışladık. Kur hepimizi etkiliyor. Herkes bu konudan müzdarip. İhracatta bir gerileme yok, özellikle yazlık malda Ege Bölgesi çok iyi kışlıklarda geri dönüşü ilerideki aylarda göreceğiz. Seçimlerden sonra kuru göreceğiz. Temennimiz 24-25’e çıkmalı. Kur konusunda baskı gören firmalar var. Bunun dışında Menemen Serbest Bölge'de hala çalışma yapan birkaç arkadaşımız var yaşadığımız sorunları bakanlığa ilettik. Oradaki firmalarımızı da bilgilendiriyoruz” şeklinde konuştu.

EGE’YE ÖZEL ORGANİZE
Konuşmalarının devamında projeler hakkında katılımcılara bilgi veren Zandar, “Kazakistan heyetini tekrar organize edeceğiz. Mart ayında organize edecektik katılım bulamadık yoğun bir dönemdi. Geçtiğimiz haftalarda Amerika gezi gerçekleştirdik. Güzel sonuçlarla geldik. Orasıyla ilgili planladığımız proje var. 2024’te hayata geçireceğiz UR-GE tr bazlı bir proje. Temaslarımız esansında iyi bir firmayla tanıştık. Ege'ye özel bir organize olacak. Egeli markaların iş yapabileceği firmalarla Kuzey Amerika pazarında ne yapacağımızı hedeflediğimiz bir proje olacak” ifadelerine yer verdi.