GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
11 Nisan 2023 Salı 17:31

Egeli mobilyacılar hedefi büyüttü... 1,1 milyar dolarlık ihracat!

EİB 2022 Mali Genel Kurulu'nda konuşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birlik Başkanı Ali Fuat Gürle ihrcatta hedef büyüttüklerini belirterek, “2023 yılı sektör hedefimizi Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz olarak 1 milyar 100 milyon dolar olarak belirledik” dedi

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Ege İhracatçı Birlikleri 2022 Mali Genel Kurulu bugün Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin olağan toplantısı ile devam etti. Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, gelir gider bütçesi hesapları görüşülürken 2022 yılı denetim kurulu raporu okundu.

Teşekkür konuşması yapmak için kürsüye çıkan Birlik Başkanı Ali Fuat Gürle, “6 Şubat tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyor, ülkemizde derin yara açan bu acıların tekrar yaşanmamasını umut ediyorum. Yönetim Kurulu olarak, bizlere layık gördüğünüz 4 yıllık görev süresinin ilk yılını tamamlamış bulunmaktayız. Zor şartlara rağmen verimli bir yıl geçirdiğimize inanıyorum. Göreve başladığımız tarihten itibaren tüm sektörlerimizde üyelerimizin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak, ihracatçılarımız ve diğer tüm paydaşlarımız ile iş birliklerimizi arttırmak için çalışmalara başladık. Üyelerimizin istekleri doğrultusunda eğitimler ve danışmanlıklar organize ettik ve 2023 yılı için yurtdışı pazarlama faaliyetleri planladık. Temsil ettiğimiz sektörlerdeki önemli konferanslara katıldık ve ev sahiplinde bulunduk. Önümüzdeki dönemde ticari faaliyetlerimizi arttırarak sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Türkiye, 2022 yılında Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektöründe başarılı bir yılı geride bıraktı. Temsil ettiğimiz üç sektörün Türkiye geneli ihracat performansı 2022 yılında %20’nin üzerinde artış ile 8,4 milyar dolar seviyesini geçti. Sektörlerimizin Türkiye geneli ihracat paylarına baktığımızda, mobilya sektörü 4,5 milyar doların üstünde gerçekleştirdiği ihracatla en büyük katkıyı sağladı. Mobilya sektörünü 2 milyar 814 milyon dolarlık ihracatla kağıt mamulleri sektörü takip etti. Orman ürünleri sektöründen ise 2022 yılında toplam 194 milyon dolar ihracat gerçekleşti” dedi.

HEDEF: 1 MİLYAR 100 MİLYON
Sektörün ihracat rakamlarını açıklayan Başkan Gürle, “İhracat rakamlarına Ege Bölgesi olarak göz attığımızda ise 2022 yılında 940 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek %20’lik bir değişim göstermiş ve ihracat hedefimizi yakalamış bulunuyoruz. Temsil ettiğimiz 3 sektörün ihracat değerlerine bakıldığında, her ne kadar ihracat kalitesi olarak ülke ortalamasının üstünde olsak da Ege olarak Türkiye Geneli ihracatından aldığımız 11%‘lik payın potansiyelimizin altında olduğunu söyleyebiliriz.2023 yılı sektör hedefimizi Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz olarak 1 milyar 100 milyon dolar olarak belirledik. Temsil ettiğimiz tüm sektörlerde amacımız yalnızca ihracat rakamlarını yukarı çekmek değil, daha katma değerli, tasarım odaklı ihracat ile daha katma değerli ürünler ihraç ederek birim fiyatlarımızı ve bunun etkisiyle toplam ihracatımızı arttırmaktır. Sektörlerimizi ayrı ayrı ele aldığımızda mobilya sektörü özellikle son iki sene içerisindeki küresel tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu yönde etkilenen bu sayede potansiyelini arttıran sektörlerin başında yer alıyor. Dünya ihracatında ilk 8 de yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve daha yukarısı. Mobilya sektörü aynı zamanda Cumhuriyetimizin 2023 - 100. Yıl ihracat hedeflerine en yakın olan ve sürekli dış ticaret fazlası veren sektördür. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılı içerisinde heyet organizasyonları ile fırsat gördüğümüz ülkelere olan ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz. İlk organizasyonumuz MODEKO İzmir Mobilya fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştireceğimiz Fas, İsrail ve Suudi Arabistan alım heyetleri ile başlıyor. Ardından, Ağustos ve Ekim aylarında Ticaret Bakanlığımızın uzak ülke pazarlarına yönelik belirlediği strateji doğrultusunda Amerika ve Güney Afrika’ya yönelik yurtdışı pazarlama faaliyetlerimiz olacak. Yıl sonuna doğru ise ‘Aegean Furniture’ ismiyle yürütülen Ur-Ge Projemiz kapsamında Birleşik Arap Emirliklerine yönelik mobilya heyetimiz sürecini yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GENELİ İHRACATININ YÜZDE 55’İ BİRLİĞİMİZDEN YAPILDI
Birliğin faaliyetleri hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Başkan Gürle, “Bu yıl deprem nedeniyle Mayıs ayına ertelenen Modeko Uluslararası İzmir mobilya fuarına info stant ile katılım sağlayarak desteğimizi sürdüreceğiz. Bölgemizin en önemli fuarlarından Modeko fuarını önemsiyoruz, firmalarımızın da fuara sahip çıkmasını istiyoruz. Diğer yandan, tasarıma ve katma değerli mobilya ihracatını dikkat çektiğimiz diğer bir projemiz  Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızı bu sene 3. Kez “Smart Furniture” temasıyla düzenliyoruz. Mobilya sektörünün markalaşması ve tasarım odaklı üretime yoğunlaşabilmesi için tasarımcılarla firmalarımızı bir araya getirecek çalışmalar yürütüyoruz. Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Marangozlar Odası ortaklığında sektör paydaşlarımızın da katılımıyla mobilya sektöründeki sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik bir çalıştay düzenledik.Tüm bu çalışmaları yaparken İzmir ve Ege’nin değerleriyle hareket ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz birçok etkinliği İzmir üniversitelerinde görev alan değerli akademisyenlerle birlikte yürütüyor, onların desteği ve yönlendirmesi ile daha değerli sonuçlar elde ediyoruz. Diğer yandan, Egeli paydaşlarımızın yer aldığı “Ege Mobilya Grubu” adı ile oluşturduğumuz iletişim grubumuzdan, sektöre yönelik gelişmeler ve haberler, faaliyetler, aylık ihracat rakamları paylaşımları yapıyoruz. Bildiğiniz gibi, odun dışı orman ürünleri sektöründe kekik ve defne gibi dünya ihracatında söz sahibi olduğumuz ürünlerimiz mevcut. Odun dışı orman ürünleri sektörümüzde Türkiye geneli ile kıyaslandığında Ege bölgesi olarak 3,5 katı birim fiyata ihracat yapıyoruz ve 2022 yılında Türkiye Geneli ihracatının %55‘lık kısmı birliğimiz tarafından yapıldı” dedi.

Başkan Gürle açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

2022 yılında baharat sektörü için en önemli kuruluşlardan olan ESA’nın (European Spice Associations) genel kurul toplantısını Birliğimiz tarafından çok bir başarılı organizasyonla gerçekleştirdik. Yaklaşık 40 farklı ülkeden üst düzey yöneticilerin katılımlarıyla çok önemli bir organizasyon imza attık.İhracatçılarımız, sektörün en önemli firmalarıyla ile bağlantı kurma şansı elde etti. Önümüzdeki dönemde ihracatımıza yansımasını da görmeyi bekliyoruz.Odun dışı sektörümüzde karşılaştığımız en büyük sorun ise pa ve tağşiş sorunu. Bu ürünlerin doğru metotlarla üretilmesi ayrıca, defne, adaçayı, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin üretim alanlarının arttırılması gibi amaçlarla sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin karşılaştığı sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yürüterek ilgili mercilere girişimlerde bulunuyor, üyelerimizin haklarını savunuyor, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimizle el ele vererek ürünümüzün değerinde satılması için ortak çalışmalara imza atıyoruz.

Önümüzdeki dönemde Odundışı orman ürünleri sektörümüz için Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına, uluslararası projeler hayata geçirmeyi planlıyoruz.Ortaklarından olduğumuz Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize sanayi bölgesi ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve buna bağlı sanayi gelişiminin sağlayarak İzmir’in bu konuda öncü hale getirilmesi hedefleniyor. Bir diğer amaç, proje alanındaki üretimle birlikte ülkemizin büyük ithalat kalemlerinden birisi olan tohum ve fide sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin arttırılması, kaliteli türlerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-ge çalışmaları, ata tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması konusunda çalışmalar da yürütülecek.

Kağıt mamülleri sektörümüz bir diğer lokomotif sektörümüz ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’de Ege olarak payımız % 20. Kağıt sektörümüz 2022 yılında ihracatta bir önceki yıla göre Dolar bazında %30’luk bir artış göstermiş 560 milyon dolar bandında gerçekleşmiştir. Kağıt sektörü için ülkemizde kağıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız maalesef bir süredir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik ürünler kapsamına alınması için önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak.