GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Mart 2022 Çarşamba 12:13

Pazarcı bile karnabahar fiyatına isyan etti: Üretici bundan kazanmıyor!

Şubat ayının zam şampiyonu karnabaharın üretiminin pek zor olmadığını belirten Ödemişli üretici ve pazarcı Cemal Irmak, “Suyunu verin, bir kere böcek ilacını atın, başka bir şeye ihtiyacı yoktur karnabaharın. Üretici bundan para kazanmıyor. Fiyatı yükselten, haldeki aracılar. Karnabaharı sarıp salmayan dallarıyla halden kilosu 8 liradan çıkar; pazarcı dalları keser, 15 liradan satar 3-5 lira kazanır. Sonra da karnabahar şampiyon olur!” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pazaryerinde sebzenin meyvenin ateşi düşmek bilmiyor. Bir ara 37 lirayı gören patlıcan, önceki hafta 16 liralık etiket taşırken, geçen hafta sonu 20 liraydı. Fiyatı en çok artan ürünler arasında adı geçmese de bir kilo biberin fiyatı, olmuş 35 lira. Geçen hafta TÜİK’in açıkladığı verilere göre, İzmir’de zam şampiyonu olan karnabaharın fiyatı, kış sebzesi olduğu halde sera ürünlerini de geride bırakıp yüzde 86,36 artmış görünüyor. Oysa Ocak ayının son haftasında tanesi 4 lira olan karnabahar, geçen hafta sonu pazarda 15 liradan satıldı.

35 GÜNDE FİYATI DÖRT KAT ARTTI
Karnabaharın öyküsünü, aynı zamanda pazarcılık da yapan bir üreticiden dinledik. Ödemişli çiftçi Cemal Irmak’a, “Karnabahar üretimi çok mu meşakkatli?” diye sordum. “Yok abi” dedi, “Suyunu ver, ilacını at, yeter” yanıtını verdi.

Karnabaharın, TÜİK’in belirttiği yüzde 86,26’nın da ötesinde, 35 günde neredeyse dört kat artan fiyatının nasıl 15 lira olduğunu sorduğumuzda, genç çiftçi Cemal Irmak şunları söyledi:

“Üretici karnabaharı, müşteriye teslim edildiği görüntüsüyle değil, ürünü sarıp sarmalayan dallarıyla, yapraklarıyla tüccara satar.  Haldeki aracı, pazarcı esnafına o haliyle, kilosu 8 liradan verir. Pazarcı, dalları, üzerini saran yaprakları kestiğinde ürün ortaya çıkar. Pazarcı, o ürünü 15 liradan satarsa, 3-5 lira para kazanır. Fiyatın bu kadar artmasının tek sebebi, aracılardır. Tüketiciye ucuz ürün vermeyi biz de çok istiyoruz ancak fiyatları bizler değil, maalesef sebze meyve hali belirliyor. Ancak artan akaryakıt fiyatları nedeniyle nakliye maliyetinin çok çok yükseldiğini de unutmayalım.”

PATATESİN KİLOSU 5 LİRA OLDU
Hafta sonunda Pazaryerlerindeki tezgahlarda karnabahar 15 liradan satılırken,  biber 35 lira etiket taşıdı. Patlıcan ve kabak 20, kereviz, pırasa ve ıspanak 8 liradan tüketiciye sunuldu. Patatesin kilosu 5 liraya çıkarken, portakal 6, mandalina 8 liradan satıldı. Amasya elması ve deveci armudu 15, ayva 10, nar 20 liradan satıldı. Kıvırcık marul, üç haftadır tanesi 7 lira.