GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
8 Eylül 2024 Pazar 08:26

Pasaport listesine girememişlerdi... Turizmcilerin 'yeşil' ısrarı!

TBMM’de 19 meslek grubuna verilmesi düşünülen yeşil pasaport listesine alınmayan turizmcilere haksızlık edildiğini belirten Turizm İşbirliği Derneği Başkanı Cengiz Terzi, “Yeşil pasaportu biz de almalıyız. Turizm profesyonellerinin uluslararası pazarlarda daha etkin çalışabilmesi için yeşil pasaport verilmesi, sektördeki rekabet gücümüzü artıracak ve ülke ekonomisine katkımızı büyütecektir” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türkiye Büyük Meclisi’nde önümüzdeki süreçte gündeme gelmesi beklenen yeşil pasaport dosyasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Tüm hakim ve savcılar, bekçiler, 20 yıldır ticaret yapan iş insanları, 10 yıldır uluslar arası nakliye işi yapan TIR şoförleri, belediye başkanları, 15 yıl kıdemi olan eczacılar, mühendis ve mimarlar, tüm belediye başkanları, köy ve mahalle muhtarları, serbest muhasebeciler, engelli memurlar, infaz koruma memurları, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları, sendika yöneticileri ve gazilere yeşil pasaport verilmesi bekleniyor. Ancak bu listeye giremeyen turizmciler de yeşil pasaport taleplerinde ısrar ediyor. Turizm sektörünün temsilcileri, yeşil pasaport listesine alınmaları için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan destek bekliyor.

İHRACAT ALT LİMİTİ KALDIRILSIN
Turizm İşbirliği Derneği (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi, turizm sektörünün, ülke ekonomisinin büyümesi ve uluslar arası itibarına katkı sağlayan önemli bir güç olmasına rağmen, yeşil pasaport verilecek sektörler arasına alınmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Turizm profesyonellerine yeşil pasaport verilmesi için taleplerinde ısrarcı olduklarını anlatan Başkan Terzi, “Mal ve hizmet ihracatçıları, 23 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yeşil pasaport almaya hak kazandılar. Ancak, seyahat acenteleri için hizmet ihracat alt limitinin 1 milyon dolar olarak belirlenmesi, birçok acentenin bu imkandan yararlanmasını engelledi. A sınıfı seyahat acentelerinin hizmet ihracat kotası kaldırılarak yeşil pasaport kapsamına alınmasını talep ediyoruz” dedi.

O ZAMAN PAZARDA ÇOK DAHA ETKİN OLURUZ
Turizm profesyonellerinin Schengen bölgesine giriş için çok büyük zaman kaybı ve zorluk yaşadığını hatırlatan TUR-İD Başkanı Cengiz Terzi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Özellikle Schengen bölgesinde yaşadığımız sıkıntılar, uluslar arası pazarlama ve iş geliştirme faaliyetlerimizi zorlaştırıyor. Yeşil pasaport, en çok iş bağlantısı yaptığımız Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa gibi ülkelere vizesiz giriş imkanı sağlayacağı için bu sorunumuzu tümden ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda rakiplerimize karşı rekabet gücümüzü artıracaktır. Turizm profesyonellerinin uluslararası pazarlarda daha etkin bir şekilde çalışabilmesi için yeşil pasaport verilmesi, sektördeki rekabet gücümüzü artıracağı gibi ülke ekonomisine olan katkımızı daha da büyütecektir. Kendisi de turizmci olan Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un bizi anlayacağını umuyoruz, talebimizin yerine getirilmesi için destek vermesini bekliyoruz. TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya’nın da bu konuyla yakından ilgilendiğini biliyoruz. Umarım ve dilerim, en kısa zamanda turizm profesyonelleri de yeşil pasaport kapsamına dahil edilir.”