GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Haziran 2021 Çarşamba 10:55

Orman Müdürlüğü harekete geçti... İzmir'de yangınla mücadeleye 300 kişilik takviye

İzmir'de yangınlara müdahale konusunda personel eksikliği iddialarının ortaya atılması sonrası açıklamalarda bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, " Personellerimiz yaşlanıyor ancak yangınlara müdahale edebilecek kadar personelimiz var. Ancak biz yine de bunu öngörerek İzmir'e 156 tane işçi alacağız. Kuralar 3 Temmuz tarihinde çekilecek ve mülakatları yapılarak işe alınacaklar. 156 personelin yanında ise ayrıca 150 tane de hizmet alımı ile işçi çalıştıracağız. Yani şu anlık herhangi bir zafiyet söz konusu değil" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Son günlerde meydana gelen orman yangınları, personel eksikliği ile ilgili soruları beraberinde getirmişti.

Havaların ısınması ve dikkatsizlik nedeniyle İzmir'in birçok defa ciğerleri yanarken, termometrelerin 40'lı dereceleri göstermesi ile Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, kentte personel eksikliğine dikkat çekmişti.

TOPLAMDA 306 PERSONEL ALIMI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
İddialar sonrası ise İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, konu hakkında Ege'de Sonsöz'e konuştu. Derince açıklamasında "Personellerimiz yaşlanıyor ancak yangınlara müdahale edebilecek kadar personelimiz var. Ancak biz yinede bunu ön görerek İzmir'e 156 tane işçi alacağız. Bunları kuraları 3 Temmuz tarihinde çekilecek ve mülakatları yapılarak işe alınacaklar. 156 personelin yanında ise ayrıca 150 tane de hizmet alımı ile işçi çalıştıracağız. Yani şu anlık herhangi bir zafiyet söz konusu değildir. Zaten bizler bir eksiklik olması halinde hemen gerekli çalışmaları yaparak eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz" dedi.

YASAKLI BÖLGELERE VATANDAŞLARI SOKMAMAK İÇİN BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ
İzmir'de geçmiş dönemlerde yangınların yaşandığı bir çok ormanın vatandaşlar tarafından kullanımının yasak olduğuna vurgu yapan Derince, "Biz Valilik ile birlikte İl Yangın Komisyon kararı aldık. Burada nerelerde ateşli piknik yasak hepsi belli. Bu zaten gündemimizde. Ancak insanlar maalesef giriyor. Bunu suç işlemek olarak görüyoruz. Yani biz tedbirlerimizi aldık, gördüğümüz insanları yasak alanlardan çıkartıyoruz ancak izinsiz girişler olabiliyor. İlk etapta aklıma gelen yasaklı ormanlarımız Yamanlar, Balçova'nın üst kesimleri, Tırazlı tarafı yasak… Ancak insanlar buralara girerek suç işliyor. Pandemi döneminde piknik alanlarının yasaklanması da, buraların kullanılmasına neden oluyordu ancak şimdi piknik alanlarının açılması ile birlikte buralara vatandaşlar yönelecektir. Bizlerde havaların ısınması ile birlikte daha fazla alanda daha sık devriyeler ile kontrollerimizi yapacağız" ifadelerini kullandı.

ATEŞLİ PİKNİK İÇİN BELİRLENEN ALANLAR KULLANILSIN
Özellikle tarım ile uğraşan vatandaşların topraklarını ateş ile temizlemeye çalışmasına da vurgu yapan Derince, "Pikniklerini ateşle yapmasınlar. İlla ateşle yapacaklarsa piknik için ayrılmış yerlerde yapsınlar. Bizi en fazla sıkıntıya sokan, bağ, bahçe ve anız temizliklerini yakarak değil, başka bir şekilde temizlemeleridir. Bizler ayrıca diyoruz ki ufak bir duman gördüklerinde dahil 112 veya 177'ye bildirirlerse bizler hızlı bir şekilde müdahale ederiz. Bizim zaten İHA'larımız sürekli havada, şu an bile denetim altında" diye konuştu.

TEK BİR GÜNDE 13 YANGINA DA MÜDAHALE ETTİK
İzmir'de yaşanacak 3'ncü ve 4'ncü yangınlarda ekiplerin yetersiz kalacağı iddialarına da yanıt veren Derince, "Pazar günü müdürlüğümüz yetkisi altındaki 13 alanda yangın vardı.  Biz 13 yangına da müdahale ettik. Sanırım açıklamalarda da büyük bir yangından bahsedilmişti. Bu şekilde büyük bir yangın olduğu zaman evet tüm ekiplerimizi oraya sevk ediyoruz ve doğal olarak 2'nci ve 3'ncü yangınlarda yetersiz kalınabiliyor. Muğla'da gerçekleştirilen yangında da örneğin buradan ekiplerimiz gitti yani bunla mücadelede her yerde aynı sorun yaşanabiliyor" dedi.