GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Nisan 2016 Cumartesi 08:41

Orman Bakanlığı’ndan Büyükşehir’e ÇED yanıtı!

Başkan Kocaoğlu ve bürokratlar tarafından yapılan ‘İzmir Körfezi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ÇED Gerçekleri’ toplantısının ardından bakanlıktan açıklama geldi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de Yamanlar’a yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ile ‘Yüzülebilir Körfez’ projesi kapsamında temizlik için gerekli Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) onayının bir türlük çıkmaması nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ‘İzmir Körfezi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ÇED Gerçekleri’ başlıklı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Büyükşehir bürokratları da iki projedeki ÇED süreci hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.

Orman Bölge Müdürlüğü’ne Yamanlar’daki arazi için 2 yıl önce onay verip 2 yıl sonra olumsuz görüş bildirdiği eleştirisi gelirken Büyükşehir’e sunulan alternatif yerler de kamuoyuyla paylaşıldı.

- KOCAOĞLU’NDAN ÇED PATLAMASI: HANİ ELİMİZDEN TUTACAKTIN!

Toplantının 1 gün sonrasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Yamanlar’daki arazinin tamamına yakının muhafaza ormanı içinde kaldığı vurgulanırken, ‘maksatlı talep’ ifadesi dikkat çekti.

İŞTE O AÇIKLAMA
Bugün bazı basın yayın organlarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nun İzmir Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi izin süreci hakkındaki açıklamalarıyla alakalı yer alan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Haberlere konu yer, İzmir İli, Yamanlar’da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından olumsuz ÇED görüşü verilen Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisiyle ilgilidir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Yamanlar’da kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi için ÇED aşamasında Orman Genel Müdürlüğümüze görüş sorulmuştur. Sahanın tamamına yakını idaremizce tahsis alınmış alanda kalmaktadır. Bölge Müdürlüğümüzce muhafaza ormanı içinde kalması sebebiyle olumsuz rapor yapılmıştır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına olumsuz görüş bildirilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının Orman Genel Müdürlüğü tarafından görüşünün tekrar değerlendirilmesi maksatlı talebi bulunmaktadır.

Öte yandan Menderes İlçesi, Çakaltepe ve Palamutarası Mahalleleri civarında İzmir İlinin güney aksına hizmet verecek ayrı bir Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ön izin talebi bulunmaktadır. İzin talebi inceleme ve değerlendirme safhasında olup, Menderes Belediye Başkanlığının ve Çakaltepe Mahallesinin yörede Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi kurulmasını istemedikleri yönünde kamuoyunda haberler yer almaktadır.

Söz konusu talepler Bakanlığımızca yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı olumsuz değerlendirildiğinden alternatif saha araştırılmıştır. Alternatif olarak belirlenen sahalar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirilmiştir.