GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Şubat 2022 Perşembe 13:55

Öğretim üyeleri çağrıda bulundu: Yanlış karardan acilen dönülmeli!

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesine bağlı olarak eğitim veren Gıda Mühendisliği Bölümü’nün kapatılarak, Ziraat Fakültesi’nin bir bölümü olarak faaliyet göstermesi kararı, dekanlıktan sonra Senato tarafından da onaylandı. Bu değişikliğe karşı çıkan Gıda Mühendisliği  öğretim üyeleri ve öğrencileri, yayımladıkları yazılı açıklamayla, bu hatalı karardan dönülmesini istediler, YÖK’ten geri gelmesini temenni ettiler

EGEDESONSÖZ – Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 2012 yılından bu yana eğitim faaliyetini sürdürürken, sürpriz bir kararla bölümün, Ziraat Fakültesi’ne bağlanması kararlaştırıldı. Geçtiğimiz Salı günü Dekanlık tarafından onaylanan bu karar, dün de Üniversite Senatosu’ndan onay aldı. Kararın YÖK’e gönderileceği ve YÖK’ün de onaylaması durumunda, Gıda Mühendisliği bölümünün Ziraat Fakültesi’ne geçmesi kararı, hayata geçmiş olacak.

2012’DEN BU YANA ÖĞRENCİ KABUL EDİYOR

Bu hızlı gelişmeler birbiri ardına gerçekleşirken, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, öğrencileri ve velileri adına ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, “Kurum olarak içinde çözüm bulunamayan ve çok önemli düzeyde öğrenci mağduriyetine sebep olacak yanlış bir karar alınmıştır. Bu yanlış karardan acilen geri dönülmelidir” denildi. Bildiride, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Bizler Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktayız. Kurum içinde çözüm bulunamayan ve çok önemli düzeyde öğrenci mağduriyetine sebep olacak yanlış bir karar verilmiştir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2012 yılından bu yana Mühendislik Fakültesi’nde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Her yıl ÖSYM ile öğrenci kabul edilen bölümde aynı zamanda yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir. Günümüze kadar 624 öğrenci lisans programına kayıtlanmıştır. Mevcut durumda 337 lisans, 22 yüksek lisans ve 17 doktora öğrencisi bölümde eğitim almaktadır.”

EĞİTİM DİLİNİN İNGİLİZCE OLMASI NEDENİYLE TERCİH EDİLİRLİĞİ YÜKSEK

“Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fakülte Kurulu 01.02.2022 tarihinde toplanmış ve toplantı sonucunda oyçokluğuyla Gıda Mühendisliği Bölümünün Ziraat Fakültesi bünyesine aktarılması kararını almıştır. Toplantı öncesi fakülte kurulu üyelerine toplantı gündemi sunulmamıştır. Fakülte kurulu toplantısında Gıda Mühendisliği Bölümünden hiçbir öğretim üyesi yer almamıştır; yani Gıda Mühendisliği Bölümünün hiçbir öğretim üyesi, konudan haberdar değildir ve toplantıdaki gündeme/karara ilişkin yorum yapma, açıkla yapma fırsatı sunulmamıştır. Gıda Mühendisliği Bölümümüz öğrenciler tarafından Mühendislik Fakültesi çatısı altında olması, eğitim dilinin İngilizce olması, coğrafi avantaj ve merkez kampüste yer alması gibi özelliklerinden dolayı günümüze dek tercih edilir bir bölüm olmuştur. Tüm Türkiye’de genel bir sorun olarak maalesef Gıda Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanları dolmamakta; ancak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü sadece köklü üniversiteler olan Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İYTE gibi üniversitelerle birlikte tam kapasitede öğrenci almaktadır. Yukarıda sayılan avantajların ortadan kalkması durumunda, yani Ziraat Fakültesi bünyesine geçilmesinde öğrenci tarafından tercih edilirlik azalacak ve hatta bölüm kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.”

ZİRAAT FAKÜLTESİNDEKİ GIDA BÖLÜMÜ, MÜHENDİSLİĞE BAĞLANIRKEN…

“Merkez Kampüste Mühendislik Fakültesi bünyesi altında yer alan Gıda Mühendisliği Bölümü, öğrencilere en iyi eğitimi sunmak için yıllar boyu verilen emeklerle ciddi altyapılar kurmuş; laboratuvar binaları ve altyapıları buna uygun tasarlanmış; projeler ve diğer desteklerle mevcut duruma kadar gelebilmiştir. Laboratuvarda yer alan cihazlar için özel donanımlar inşa edilmiş, elektrik tesisatları, soğuk hava depoları, gaz bağlantıları, tezgahlar vb. titizlikle oluşturulmuştur. Merkez kampüse 22 kilometre uzaklıktaki Ziraat Fakültesine tüm bu altyapının bir anda aktarılması/taşınması neredeyse imkânsızdır. Taşınma kararında kuruma çok ciddi maddi külfet oluşacak ve günümüzde mevcut altyapıya ulaşmak, yine uzun yılları alacaktır. Günümüzde Türkiye’de 71 Gıda Mühendisliği Bölümü bulunmaktadır ve bunun 61’i Mühendislik Fakültesi bünyesindedir. Ayrıca çeşitli yıllarda Ziraat Fakültesi bünyesinden Mühendislik Fakültesi bünyesine 7 ayrı üniversitede geçiş olmuştur. Tersi bir geçiş örneği bulunmamaktadır. Mevcut 350 öğrenci, eğitimleri için yalnızca tek dolmuş hattı bulunan Cincin dolmuşlarıyla 22 kilometre uzaklıktaki kampüse gitmek durumunda kalacaktır. Öğrencilerimizin çoğu merkez kampüste inşası yeni tamamlanan KYK yurdunda kalmakta veya merkez kampüse çok yakın özel yurtlarda ya da apart dairelerde barınmaktadırlar. Söz konusu taşınma kararı hiçbir şekilde kamu, üniversite, öğretim üyeleri/elemanları, sektör ve öğrenciler yararına değildir. Söz konusu gerekçelerle ilgili kararın iptalini istiyoruz.”