GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Eylül 2023 Perşembe 08:59

Oda Başkanı kursiyer arıyor... Yok mu aşçı olmak isteyen?

AB hibe destekli kurs için 15 kursiyeri bir araya getiremedikleri için iş garantili kursu açamadıklarını belirten İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Şu anda 8 kişi kurs için kaydını yaptırmış durumda, 7 kişi daha bekliyoruz. Eğer bu kadar kursiyeri 1 Ekim’e kadar bulamazsak hibe geri gidecek. Bu AB projesinde kursiyerler arasında sığınmacıların da olması öngörülüyor. Suriyeli kursiyer bile bulamıyoruz. İnsanların meslek öğrenmek istememesini anlayamıyorum” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, bir ay önce “Aşçı olmak isteyen yok mu?” çağrısına çok az sayıda kişi yanıt verince, son bir çağrıda daha bulundu. Lokantacı esnafının eleman sıkıntısını gidermek adına düzenlenmesi planlanan AB hibe programı kapsamındaki kursa sadece 8 kişi kayıt yaptırdı. Kursun açılması için 15 kursiyere ihtiyaç olduğunu hatırlatan Başkan Doğan Kılıç, “178 saatlik eğitim sonunda kursiyerlerimiz sertifikalı aşçı yardımcısı olacaklar. Diplomalarını aldıklarında da hemen işe başlayacaklar” dedi.

SURİYELİ SIĞINMACILARDAN HİÇ KATILIM YOK
Kursiyerlere ünde 140 lira harçlık verileceğini, kursun Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenleneceğini, bu AB projesinde mutlaka sığınmacıların da olması koşulu olduğunu hatırlatan İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, Suriyeli sığınmacıların da kursa katılmak istemediğini söyledi. Kurs için para talep etmediklerini, aksine kursiyerlere günde 140 lira harçlık vereceklerinin altını çizen Başkan Kılıç, şunları söyledi:

“1 Ekim’e kadar 7 kursiyer daha bulamazsak, kurs iptal olacak; hibe geri gidecek. En kötüsü insanlara meslek öğrenmeleri için ortaya konulan büyük bir fırsat değerlendirilmemiş olacak. AB projesi kapsamında kursiyerlerin yarısının sığınmacı olması şartı var. Bırakın yarısını, bir Suriyeli kursiyer bile böyle bir kursa katılmayı kabul etmedi. Nevvar Salih İşgören Meslek Lisesi’nde verilecek eğitimlerde başarılı olan kursiyerlere, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek ve aşçı yardımcısı olacaklar. Bugün bir aşçının günlük yevmiyesi 800 lira, aşçı yardımcısı da en az 500 lira alıyor. Kadın veya erkek fark etmiyor, 18-45 yaş aralığındaki herkes bu kursa katılabilir. Ailelere sesleniyorum; çocuklarınızı kursumuza gönderin, meslek sahibi yapalım, sektörümüze usta kazandıralım. Ülke ekonomisine katkı koyalım.”