GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
13 Kasım 2023 Pazartesi 14:40

Mimarlar Odası’ndan ‘Zorlu’ çağrısı: Projeden vazgeçin!

İmar planı Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava ile iptal edilen Zorlu Holding’in Zorlu Gökdelen Projesi ile ilgili açıklamada bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi “Yetkili idareler tarafından daha önce kamuoyuna yapılan açıklamaların arkasında durularak, alanda hukuka aykırı bir işlem yapılmaması sağlanmalı, kamuoyu ve meslek odalarının karşı çıkışlarına rağmen kamu yararını gözetmeyen bir şekilde yapımı diretilen projeden vazgeçilmelidir.” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ – TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yükseklik tartışmaları ile kent gündeminde uzunca süredir yer tutan Zorlu Holding’in Konak’ta hayata geçirmek istediği Zorlu Gökdelen projesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu dava sonucunda tadilat ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın iptal edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada yapı ruhsatının hükümsüz kaldığı vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne harekete geçme çağrısında bulunulan açıklamada alanda başlamış inşaat faaliyetlerinin durdurulması gerektiği dile getirildi. Açıklamada ayrıca projeden vazgeçilmesi çağrısında da bulunuldu.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kamuoyunda "Zorlu Gökdeleni" olarak bilinen Konak İlçesi, Akdeniz Mahallesi, 7491 ada, 1 parsel sayılı taşınmaz için düzenlenen yapı ruhsatı ve tadilat ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından 2021 yılında dava açılmıştır. İzmir 2. İdare Mahkemesi, 13.07.2023 tarihli kararı ile imar planını iptal etmiştir. Mahkeme kararında ruhsata dönük bir içerik değerlendirmesi yapılmamış, ancak bilirkişi heyetince ruhsatın hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Bu durumda, dayanağı iptal edilen yapı ruhsatı hükümsüz kaldığından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından acilen harekete geçilmelidir. Söz konusu parselde hızla yerinde tespit yapılmalı, başlamış inşaat faaliyetleri durdurulmalı ve süreç kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.

Yetkili idareler tarafından daha önce kamuoyuna yapılan açıklamaların arkasında durularak, alanda hukuka aykırı bir işlem yapılmaması sağlanmalı, kamuoyu ve meslek odalarının karşı çıkışlarına rağmen kamu yararını gözetmeyen bir şekilde yapımı diretilen projeden vazgeçilmelidir.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, sürecin takipçisi olacağımızı ve mahkeme kararının gerektirdiği işlemlerin yapılmadığının tespit edilmesi durumunda yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygı ve kararlılıkla duyururuz.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu