GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ağustos 2021 Cumartesi 10:48

Mimarlar Odası'ndan 'Büyükşehir binası' açıklaması ve rapor eleştirisi: Koruma Kurulu’nun kararı beklenmeli!

İstanbul Teknik Üniversitesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında belediye ana hizmet binası için hazırlanan raporu değerlendiren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman  "Biz de tescile başvuruyoruz ve diyoruz ki buranın bir mimarı değeri var. Bellekte yeri vardır diyoruz. Bununla da beraber bu binanın korunmaya değer olup olmadığı konusunda tescil başvurusunda bulunduk ve İzmir Kültür Varlıklarını Koruma 1'nci Bölge Müdürlüğü bununla bir karar verecekler" dedi. Kahraman ayrıca, "Tescil başvurusunun mutlaka beklemesi gerektiğini düşünüyorum. Korunması gerekli diye gelirse yıkar

EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan depremden sonra 117 vatandaşın hayatını kaybettiği depremde birçok bina da hasar görmüştü. Depremde hasar gören binalardan biri de İzmir Büyükşehir Belediye binası oldu ve belediyenin birimleri Kültürpark'ta bulunan hollere taşınmıştı. 

Hasar gören belediye binasına ne olacağı İzmir gündemini meşgul ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, binanın yıkılmasını ve yerine sembolik bir yapı yapılmasını önermiş ve öneri ilk etapta meclis üyelerinin tamamı tarafından kabul edilmişti.

Başkan Soyer’in bu görüşünü açıklamasından sonra TMMOB’a bağlı odalar yapının tarihi ve simgesel bir yapı olması nedeniyle binanın yıkılmaması gerektiğini, güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağını önerisinde bulunurken, Büyükşehir Belediyesi'nin talimatı sonrası İTÜ eski öğretim üyesi Dr. Barış Erkuş Büyükşehir Meclis oturumunda rapor ile ilgili sunum yapmış ve güçlendirme maliyetinin yüksek olmasından dolayı yıkılmasını daha doğru olacağını söylemişti. Başkan Soyer de “bina yıkılacak” mesajı vermişti. İTÜ tarafından son hazırlanan raporda ise son kararı Büyükşehir'in vereceği vurgusu yer almıştı.

TESCİL BAŞVURUSUNDA BULUNDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana hizmet için İTÜ tarafından hazırlanan raporu SonSöz TV'de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar'a değerlendiren  Kahraman, "Enstitü müdürü ile görüştük. Ufuk Hoca diye biriyle yapılmış. Raporu herkes kendi bakış açısından yazıyor. Bunun bencesi olmaz. Maliyete bağlamışlar. ‘50 yıllık ömrü vardır’ demiş binanın. Bu binanın 50 yıllık ömrü varsa her yere ruhsatları açalım ‘50 yıllık binaları yıkın’ diye... Diyor ki ‘bunun kararlarını siz vereceksiniz’. Zor bir iş yapıyorsunuz, bu kararı siz verin demiş. Biz de tescile başvuruyoruz ve diyoruz ki buranın bir mimarı değeri vardır. Bellekte yeri vardır diyoruz. Bununla da beraber bu binanın korunmaya değer olup olmadığı konusunda tescil başvurusunda bulunduk ve İzmir Kültür Varlıklarını Koruma 1'nci Bölge Müdürlüğü bununla bir karar verecekler" ifadelerini kullandı.

RAPORDA SADECE 'BİNA' OLARAK ELE ALINMIŞ
Tescil başvurusunun kabul edilmesi halinde binanın yıkılamayacağını belirten Kahraman, "Tescilli bina derse o zaman güçlendirme yapılacak. Bizim umudumuz bunun korunması yönünde.  Kararda güçlendirme maliyetinin yüksek olduğu yönündeki görüşe yer verilmiş. Rapor gene hızlı yazılmış ancak yeterli mı derseniz şu bu incelenmelidir diyor yani incelenmemiş. Ancak hedef bir şekilde binanın yıkılması... Sadece bir bina olarak ele almış rapor. Mühendis yaklaşımı ile yapılmış ben mimar bakış açısıyla bunu doğru bulmuyorum" dedi.

KİMLER DAVET EDİLMİŞ BİLMİYORUZ
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde karar verilen ve hizmet binasının yıkılması durumunda ne yapılacağını belirleyecek olan 'danışma kurulu'nu da değerlendiren Kahraman, "Danışma kuruluna binanın mimarı davet edilmemiş, sanırım biz de davet edilmeyeceğiz. Eski oda başkanlarımıza davet var mı diye baktık. Onların da haberi yok. Bu nasıl bir danışma kurulu olacak, kimler davet edilecek bilmiyorum. Bizim tescil başvurusunun mutlaka beklemesi gerektiğini düşünüyorum. Korunması gerekli diye gelirse yıkar ve yıktığı halde aynı şekilde yapmak çıkar. Biz proje yarışması yaptık, kullanımı da belediye hizmet binası olarak zorunlu tutmadık, sergimiz devam ediyor ancak yetkililerden kimse gelip gezmedi" diye konuştu.