GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Mayıs 2024 Cuma 18:30

Menemen’de gündem borçlanma ve satış!

Menemen Meclisi’nin ana gündemi Başkan Pehlivan’a 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verilmesi ve mülkiyeti belediyeye ait 113 adet taşınmazsın satışa çıkarılması tartışmalara neden oldu. Mecliste ayrıca CHP’li meclis üyelerinin belediye ve belediye şirketleri ile ilgili vermiş olduğu önergeler de reddedildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Menemen Belediyesi Meclisi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ilk oturum Başkan Aydın Pehlivan yönetiminde gerçekleşti.  Oturumda meclis üyelerinden ve başkanlardan gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen önergeler ise meclis üyeleri tarafından oylandı. 

Meclisin ana gündemi, belediye başkanına kredi çekmek için borçlanma yetkisi verilmesi, mülkiyeti belediyeye ait 113 adet taşınmazın satışa çıkarılması ve ilçe terminalinin kat karşılığında inşa edilmesi oldu. 

Menemen Belediyesi 2023 Mali Yılı İdare ve Kesin Hesap Cetvelleri ile Yönetim Dönemi Hesapları ile ilgili önerge Plan ve Bütçe Komisyonu gönderildi.  

250 MİLYONLUK BORÇLANMA YETKİSİ
Yatırım harcamaları ve acil cari ödemeler için İller Bankası’ndan 250 milyon TL kredi kullanılması Başkan Aydın Pehlivan’a verilmesi planlanan yetki ile önerge Plan ve Bütçe Komisyonu ve Hukuk Komisyonu’na gönderildi.  

‘ÖNCEKİ DÖNEMDEN ENKAZ DEVREDİLMİŞ’
Önerge ile ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Uygar Kanmış, önerge istenen taleplerin olağanüstü olduğunu vurgulayarak “Menemen’i mülksüzleştirme projesini başlatmışsınız. Henüz geç, bundan vazgeçebilirsiniz. Geçen mecliste de bu meclisten defalarca satış yetkisi alındı. Bu satış yetkisi ile elden edilen gelirler doğru bir şekilde kullanılmadı. İsraf ve gereksiz harcamalar yapıldı. Sayın Başkan, sizden önceki dönemden size bir enkaz devredilmiş! Bu enkazı kaldırmak için borçlanma ve satış talebiniz var. Buna karşılık ise her türlü gayrimenkul ve araçları İller Bankası’na ipotek etmek zorunda kalıyoruz. Sayın Başkan bu enkazın kaldırılması noktasında şehrimizin ve vatandaşlarımızın fayda ve yararını gözeterek yardımcı olmak isteriz. Yurttaşlar size şehri yönetme yetkisi verirken bize denetleme yetkisi verdi.” dedi. 

‘BÜTÇE MENEMEN İÇİN KULLANILACAK’
Yanıt veren AK Parti Grup Sözcüsü Dilaver Kişili “Uygar Bey’e teşekkür etmek istiyorum. Menemen’e yapılmış yatırımlarla ilgili ne kadar bilgili olduğunu gösterdi. Enkaz cümlesi, bu vekilden değil, 25 yıllık CHP yönetiminden kalan enkaz için kullanıldı. O enkaz da kalktı. Bu kredi de Menemen’i güzelleştirmek için kullanılacak” ifadelerini kullandı. 

1,5 YILDA 4,5 MİLYARLIK SATIŞ
CHP Grup Sözcüsü Necati Başar Yılmaz “Daha öncesinde enkaz yoktu. Menemen’deki CHP yönetimi enkaz bırakmadı. Menemen kendi imkanları ile belediyeyi idare ediyordu. 25 yılda Menemen’de satış yapılmadı.  Türkiye ekonomisi Gabar’dan çıkan petrolden ve Sakarya’daki gaz sahasından geçen sene 55 milyar TL kazanç sağladı. Biz geçen 1,5 yılda Menemen’deki satışlardan 4,5 milyar TL kazanç sağlandı. Biz beklerdik ki kendi başkanın daha öncesi söylemlerine göre daha güçlü, borçsuz belediye görmek isterdik. Ama şimdi görüyoruz ki 31 Mart’ın bedeli 4,5 milyar TL imiş Menemen’e.  İkide bir bizim 25 yılımıza laf etmeyin. Siz 2,5 yıldır buradasınız ve geldiğimiz noktada Seyrek’teki arazileri sattınız. 4,5 milyar TL’yi hiç ettiniz. Bu 4,5 milyar TL nereye gitti? Şu an işçiye ve müteahhite ödenecek para yok.  Menemen halkının kaynakları ile aldığınız mülkleri cilalayıp cilalayıp önümüze koymayın.” dedi. 

GÖREVE GELDİĞİMİZDE İNTİHAR EDEN İŞÇİ VARDI
Açıklama yapan Başkan Pehlivan “Sayın Necati Bey hiç şüpheniz olmasın. Biz mülklerimizi satıyoruz. Bir ticarethane gibi düşüneceğiz. 14 yılda personelin ikramiyesini ödemediniz. Göreve geldiğimizde 4,5 ay personelimiz maaşı gerinden geliyordu. İşçimiz emekçimiz ağlıyordu. Biz Menemen Belediyesi’ni aldığımızda parasını alamadığı için intihar eden, tefecilerin eline düşen personelimiz vardı. Sanki çok iyi bir şekilde yönetmişsiniz gibi… Neler yapıldığını biliyoruz. Az önce Uygar kardeşimiz de bizim kısa bir hizmet sürecimizde bile yaptığımız şeyleri sayarken zorlandı. Yönetimdeyken kestirmiş olduğunuz naylon faturaları çıkıp açıklayalım mı? Teker teker söyleyelim mi? Bu paraları nerede kullanacağımızı da söyleyeceğiz. Biz yaptığımız satışlarla ilgili ilerleyen dönemlerde muhasebesini yapacağız. Bizim devletten alacağımız araziler olacak Allah’ın izniyle. 5 yılın sonunda hesabımızı vatandaşa veriyor olacağız. Diyeceğiz ki bu kadar mal satmışız bu kadar malı da Menemen Belediyesi’nin mülkü haline getirdik diyeceğiz. Şu ana kadar bir tane kazandırdığınız mülk yok şu memlekete ama biz dönümlerce araziyi kazandırdık ve kazandırmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem de 8-9 milyon metrekare alanı Menemen’e kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı. 

İLK SATIŞLAR TAHİR ŞAHİN DÖNEMİNDE
Söz alan MHP Grup Sözcüsü Bahadır İnanlı da, Menemen Belediyesi’nin ilk satışının Tahir Şahin döneminde yapıldığını ifade ederek “Yaptığınız icraatlar iki buçuk yılda bizim yaptığımızın kaçta kaçı acaba? Ayrıca bu sürece ne proje açıkladınız ve nasıl bir bütçe çalışması yaptınız? Menemen’de yaşayan insanların refahını yükseltmek gibi kararlılığınız varsa satış ve borçlanma yetkisini ikinci ayda da getirirsiniz. Bu gündemler Menemen için yapılan hazırlıklardır. Filmin başlangıcı burada başlıyor. Bu gündemler bütçe için yapılan çalışmalardır” dedi.

113 TAŞINMAZ SATIŞI KOMİSYONLARDA
113 adet taşınmazın satışa çıkarılması ilgili önerge de Plan ve Bütçe Komisyonu, Hukuk Komisyonu’na gönderildi. Ayrıca mülkiyeti belediyeye ait Mermerli Mahallesi sınırlarında inşa edilmek istenen yeni ilçe terminalinin kat karşılığında inşa edilmesi ile ilgili önerge de Plan ve Bütçe Komisyonu, Hukuk Komisyonu ve İmar Komisyonu’na da gönderildi.  

CHP’NİN SORU ÖNERGELERİNE RET
CHP’li meclis üyeleri verdikleri soru önergesi ile belediyenin ve belediye şirketleri olan MENAŞ ve META –SU’da çalışan işçi sayısını ve borç miktarını sordu. Ve belediyenin ve şirketlerin taşınmazları üzerindeki hacizler ve haciz miktarları da sorular arasında yer aldı. Ancak ilgili soru önergeleri oy çokluğu ile gündeme alınmadı.

Soru önergelerin iptal edilmesiyle ilgili Başkan Pehlivan, 22 yıl boyunca Menemen'de verdikleri bütün önergelerin reddedilmesini hatırlattı.