GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Mayıs 2024 Cuma 17:58

Buca'da mali hesap tartışması... Başkan Duman'dan AK Parti Grubu'na: Yol haritamızı sizden öğrenecek değiliz!

2023 Mali Yılı Kesin Hesabının Görüşülmesi sırasında kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt veren Buca Belediye Başkanı Görkem Duman “Meclis çalışma yönetmeliği gereğince kimse sözlerine ‘vatandaşlar’, ‘Bucalılar’ diye seslenerek başlayamaz. Mecliste sizin kendi parti içinizdeki şovunuzu ve yarışınızı dinlemek zorunda değiliz. Hafızaları tazeleyelim, dediniz tazeleyelim. 22 yıldır ülkeyi siz yönetiyorsunuz. Niyet okumaya devam edip her şeyi satacaksınız, diyorsunuz. Bu kadar bodoslama gidilmez, doğru değil. Yol haritamızı da sizden öğrenecek değiliz!" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi, Mayıs ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu tamamladı.

Meclise ise ilçe sınırları içerisindeki 18 taşınmazın satışı ve 2023 yılı mali  kesin hesabının görüşülmesi sırasında yaşanan tartışmalar damga vurdu.

Belediye bünyesinde yer alan 18 taşınmazın satışı ile ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Bahadır Altınkeser,  "Dün söylediğiniz ile çelişen bir durum ile karşı karşıyayız. Doğru yeni başkansınız. Dün ek önerge ile 18 taşınmazın satışı bugüne ertelendi. Gönül isterdi ki gündemde kalsın arkadaşlarla tartışalım. Bunu plan bütçe komisyonunda gördük ve Cumhur İttifakı ile ilgili ret oyu verdik. Çünkü bu taşınmazların nerede olacağı bize komisyonda paylaşıldı. Burada CHP'li meclis üyelerinin de bilmediği konularla ilgili evet oyu kullanacağını düşünmüyorum. Burada kimse malını mülkünü 45 dakikada karar alarak satacağını düşünmüyorum. Bunun satılma nedeni belediye borcu. Bu vatandaşın borcu değildir. Ancak bu taşınmazlar Bucalının malıdır.Bu nedenle bu konuda biraz daha çalışmak istiyorum. Bir sonraki mecliste bu maddelerin ayrı ayrı oylanmasını talep ediyoruz. Satılması gerekiyor ve kamu zararı oluşuyorsa evet oyu veririz ancak şu an kapalı bir tünele girerken bilmediğimiz bir konuda evet oyu kullanmıyoruz" dedi.

SEVİL: GÜNDEMDE TUTULSUN
AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil ise  kendilerine yeteri kadar bilgi verilmediğini vurgularken,  "Burada ilgili önerge gün meclisten  30 dk önce önümüze geldi. Taşınmaz bilgi yoktu komisyona gitsin dedik. Komisyonda 18 taşınmaz var satalım denmesini doğru bulmuyoruz. Çünkü biz daha önce bazı satış kararlarını oy birliği oy çokluğu ile aldık. Ancak satılacak taşınmazlarda bir değerlendirme yaptık. Bir taşınmaz atılsa, belediyeye külfeti varsa bunun satışı noktasında değerlendirme yapılabilir. Ancak satılacak yerin imar durumu, arsa payını kısa vadede gelen parayı kar deyip karar verirsek 2 yıl sonra neyde vazgeçtiğimizi hesap edilebilir olması gerektiğini belirliyoruz. Yeni bir ada bir kamu zararı olmasın, belediyeye  getireceği getiri ve götürü bilerek kararı verelim istiyoruz. Talebimiz konunun gündemde kalıp komisyonda  görüşülmesi" diye konuştu.

AYDIN: İLK HAMLENİN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ 
CHP Grup Sözcüsü Uğur Aydın iddiaları reddederken, "Taşınmazların yerinin öğrenilmesi konusu gerçeğe aykırıdır. Grup toplantımızda gerek yazı işleri gerek emlak istimlak müdürlüğü ile görüşerek tüm taşınmaz bilgilerini aldık. Biz elbette grupta öncelikle gündem maddelerini değerlendirip sonra  muhabbet sohbet ediyoruz. Ancak muhalefet urubu bu konuda eksik bir çalışma yaptıysa bilemem. Diğer konu ise... Başkanın göreve gelir gelmez ekonomik olarak nasıl hamle yaparım ki fayda sağlarım diye böyle hamleler yapması olumlu. Çünkü Sayıştay raporu var önümüzde. Taşınmaz atılsa, kira bedeli beklenen faydayı sağlamıyorsa satılmasını kamu zararı değil kamu yararına uygun olduğuna ilişkin raporları var Sayıştay'ın. Bu ihale açık arttırma usulü ile yapılacak ve herkes bilip görecek. Herkes bildiği için  fiyatlar da artacak. Başkanımızın yapacağı bu ilk hamlenin sonuna kadar arkasındayız. Biz bu gündemin mecliste kalmasının komisyonları fuzuli olarak çalıştıracağını düşünüyoruz. Bu saatten sonra beklememiz fuzulidir" ifadelerini kullandı.

SEVİL:  GEREKİYORSA TEK TEK GEZMEYE VARIM
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil, "Dün de bunu ifade ettim. Bu çifte standardın sebebi nedir? Yüzde 100 oy alarak seçmediniz aramızda sadece 14 bin oy farkı vardı. Neyi göz ardı ediyoruz? CHP'ye giden bilgi niye AK Parti'ye gelmiyor? Bu yok saymaktır. AK Parti'ye oy verenleri yok saymaktır. Bunu biz izah etmek zorundasınız. Bize oy verenlerin hakkını savunabilmek adına bize açıklamayı yapmak zorundasınız. Ben buraya 12 iş günü çalışmış belediye başkanı maaşları ödeyemediği için 18 taşınmazı satmasına onay vermek için meclis üyesi olmadım. Ben gerekiyorsa bu 18 taşınmazı tek tek gezmeye varım. 18 taşınmazın 1 yıl sonra Buca halkımıza ne getireceğini araştırmak için meclis üyesi oldum" dedi.

AYDIN: KONUŞTUĞUMU BİLEN BİRİYİM 
AK Partili Sevil'in sözleri sonrası yeniden söz alan CHP Grup Sözcüsü Uğur Aydın, "Söylemler ve eylemlerin farklı olduğunu sizde bizde görüyorsunuz. Üsluptan bahsediliyor sürekli ancak öyle bir konuşuyor ki seçim sanki onlar kazanmışlar, meclis çoğunluğu onlarda, belediye başkanı onlardan. Bizim istediğimiz... İzin verelim bekleyelim arkadaşlar. Satışlar olduktan sonra belediye başka satış olmayacak biz hep her şeyi bitirdik demiyoruz. Başkanımız 2 aylık başkanımız bir davranış sergiliyor. Bizde bu davranışın arkasında olmamız gerektiğini belirtiyor. Neden sözlerim farklı yöne çekiliyor. Ben ne konuştuğunu bilen biriyim" diye konuştu.

DUMAN: BİLGİ SAKLADIĞIMIZ YOK!
Gündem maddesi ile ilgili son olarak söz alan Başkan Görkem Duman, "Bizim çifte standart uyguladığımız, bilgi sakladığımız yok. İsteyen 18 gayrimenkulü istediği yerde inceleyebilir. Bizim açtığımızda gizlimiz de yok. Komisyonlarda gayrimenkul bilgileri ortadaydı ve üyeler gördü" dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ 
İlgili gündem maddesi AK Parti ve MHP'li üyelerinin 'ret' oyuna karşın, CHP'li üyelerin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddesinin görüşülmesi sonrası 2023 Mali Yılı Kesin Hesabının Görüşülmesi gündem maddesine geçildi.

SEVİL: YATIRIMI DÜŞÜNEMEZ HALE GELDİK
İlk olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil, "İsimler değişse de CHP’li belediyecilik anlayışında bir şey değişmediğini görüyoruz. Bugün hala biz çöplerin toplanması problemini konuşuyoruz. Her hangi yatırım değil, ulaşımı çözecek bir şeyi tartışmıyoruz/ tartışamıyoruz. 15 yıl boyunca CHP tarafından yönetilen belediyenin ortak özelliği şu oldu; Muhalefet meclis üyeleri olarak burada her zaman bir çalışma ile altlık ile geldik ve lütfen bunları yapın çözüm üretin dedik. Belediye başkanları ortaya bir şey koyduğunda da oy birliği verdik, sorunları çözemeyeceğini düşündüğümüzde ret oyu verdik. Ortaya çıkan tabloda son 3 belediye başkanın da özeliği muhalefet görmemeyi, duymamak, kulak arkası etmek. En iyisini biz biliriz dediler. Ancak sonuç yok. Biz 5 boyunca Buca’da neler yaşadık? Nelere ne kadar para harcadık? Buca’nın en önemli problemlerinden biri İmar Planlarıydı, Erhan Kılı ilçeyi planlayalım dedi bizde olumu yanıt verdik. Bin 300 hektarda uygulama imar planı yapıldı. BU plan yapılırken ciddi paralar harcandı. Dışarıdan hizmet alımı yapıldı milyonlar ödendi. 2 yıl bu planlar bürokratlar ve meclis üyeleri ile çalışıldı. Büyükşehir’den geçti, itirazlar oldu, planlar kesinleşti. Bugün geldiğimiz noktada şunu sormak isterim. Bu planlar uygulanıyor mu? Hayır!  Bir Buca Cezaevi problemimiz vardı. Hikaye nerede başladı? Hikaye İzBB meclisinde başladı. Buca Metrosu görüşülürken  Büyükşehir Başkanı Cezaevinin Buca’nın bir kangreni olduğunu söyledi. Sonrasında AK Parti meclis üyeleri milletvekilleri elini taşın altına koydu ve cezaevi kaldırıldı. Son 5 yılda Buca trafiğine çözüm alacak tek adım olan cezaevi arkasında ki yol açıldı. Peki bu kazanımlar ne hale geldi? Odalar ve büyükşehir'in yaptığı itirazlar sonrası planlar iptal edilme noktansa geldi. Bizler AK Parti olarak şehrin çözümleri için çaba harcarken yerel iktidar tarafından sorunların politize edilmesi ile karşı karşıya kalıyoruz.  Yeni seçilen belediye başkanına da 2029 yılında o doğru olsaydı onun koluna girerdim, aday adayı olmazdım derler böyle giderse.  Yaşana bir çöp ihalesi vardı. 2019'Da görev alan denetim komisyonu üyesiydim, ihalenin ilçemize zararını ortaya çıkardık. Buca Belediyesinde bu konuyla ilgili bir yargılama süreci yaşanmıştır. Biz bunları unutmuyorum. Bu kentin çocukları, kadınları, gençleri ile ilgili sayabileceğimiz binlerce şey var. Buca Çarşı, Şirinyer Pazaryeri... Bunlar hala bizim en büyük problemlerimiz. Bugün 18 taşınmazın satışı geldi. Biz burada kuru kuru önümüze gelen her şeyi ret verelim düşüncesinde değiliz. Bir zafer sarhoşluğu yaşıyorsunuz.Ancak unutmayın zafer değil. Vatandaş AK Parti'ye bir ders verdi. Biz vatandaşla yüzleşmekte problem yaşamıyoruz. Ancak unutmayın bu zafer değil. Ne uzun vadede ne kısa vadede Buca Belediye bütçesi umut vermiyor. Artık yatırımı düşünemez hale geldik. Biz düşünüyoruz, her şeyi satsak kurtuluyor muyuz? Yine kurtulamıyoruz. 3 şirketin borcuna girmiyorum bile" dedi.

AYDIN: 1 MİLYAR'IN YÜZDE 70'İ İŞÇİ MAAŞI
İddialara yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Uğur Aydın,  "Sayın mevkidaşım muhalefeti  önemsemiyorsunuz,  bize oy verenlere saygı duymuyorsunuz gibi bir konuşma yaptı. Görüyorsunuz ki eyleme ve söylemler arasında ciddi bir fark ar. Biz size el uzatmaya çalışırken siz o eli öyle bir istiyorsunuz ki maalesef size ulaşmamıza engel oluyorsunuz. kendi genel başkanımız  bile seçilir seçilmez Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyoruz diye söylüyor ve AK Parti Genel Merkezi'nde görüşüp elini sıkıyor. Biz bunu özledik. Biz gülmeyi özledik. Konuşmanızda keşke bir kez gülümseseydiniz. İnsanların gerilmeye, sinirlenmeye ihtiyacı yok. Mesajı aldık diyorsunuz hangi mesajı aldınız. Muhalefet meclis üyeleri sayın başkanı ziyaret etti mi? Kendisi Buca’nın seçtiğin belediye başkanı değil miydi. Meydandaki binlerce insana saygısızlık yapmasalardı da biz sahnede insanlarla eğlenirken, o saatten sonra AK Parti CHP ayrımını bırakıp tüm herkesi kucaklamaya çalışırken o videoları çekmeseydiniz, çekenleri uyansaydınız. Sosyal medyayı böyle mi kullanacağız. Sosyal medyayı kullanmamız lazım diyorlar. O zaman koordinasyon grubunu bozalım.  5 senedir konuştuk deniliyor ben 5 sene konuşmadım. Üslubuma ağır gelebilir ancak bu söyleme tarzım. Size beni uyarırken benden sağır konuştuğunuzun farkında varın. Ziyarete gelmedikleri için başkanımızı tanımazlar. İsimler değişse de bir şeyin değişmediğini görüyoruz deniliyor. Siz niyet okuyorsunuz. 15 yılda artısı eksisi ile yönettik. Sizde Mart seçimleri öncesi eksiklerimiz halkımıza anlattınız ve halk kararını verdi. Artık sonuçları kabullenelim. Başkanımızın stratejik planlarını engelleyecek hiçbir şeye izin veremeyiz. Ancak tabii ki saygı ile karşılarız. Geçmiş böyleydi bundan sonra böyle olacak deniliyor. Hayır öyle olmayacak.  600 binden fazla nüfusa sahibiz. Bunun ne anlamaya geldiğini bilmiyoruz. Türkiye'de birçok ilden fazla nüfusa sahibiz. 1 milyar TL'nin yüzde 70'i işçi maaşıdır. Buca Belediyesine giren işçilerde bakanlıkta iş bulamayanlar oluyor.  Bu nedenle yüksek oluyor. Anadolu'da bir laf vardır. Yiğidi öldür hakkını yeme. Biz 5 sene boyunca ekonomik kriz ve enflasyonla mücadele ettik. Biz bundan etkilendik. CHP'li belediyeler, CHP'li vatandaşlar, herhangi partiye dahil olamayan vatandaşlar, iktidar partisine oy veren normal gelirli vatandaşlar bundan etkilendi. Genel başkanımız bir tasarruf genelgesi gönderecek bize ancak biz zaten belediye başkanımızı ile konuştuğumuzda genelge gelse de gelmese de tasarruf yapacağını bize söylemişti. Belediye başkanımızın makam aracını biliyorsunuz.  İstese lüks araçta alabilir. Eleştirirken lütfen geleceği engellemeyelim, gölgelemeyelim. Elbette biz yerel seçimlerde jakuzili lüks mermerli makam odaları da gördük. Sultan Süleyman’ın odasında olmayan lüksleri de gördük" ifadelerini kullandı.

DUMAN:BU KADAR BODOZLAMA GİDİLMEZ 
Son olarak söz alan Başkan Görkem Duman 'niyet okuyorsunuz' ifadelerini kullanarak, "Meclis çalışma yönetmeliği gereğince kimse sözlerine ‘vatandaşlar’, ‘Bucalılar’ diye seslenerek başlayamaz. Mecliste sizin kendi parti içinizdeki şovunuzu ve yarışınız dinlemek zorunda değiliz. Onu kendi aranızda yapın mecliste yapmayın. Hafızaları tazeleyelim dediniz tazeleyelim. 22 yıldır ülkeyi siz yönetiyorsunuz. Niyet okumaya devam edip her şeyi satacaksınız diyorsunuz.  Bu kadar bodoslama gidilmez, doğru değil. Yol haritamızı da sizden öğrenecek değiliz!" dedi.

SEVİL:  YASAL HAKKIMIZI KULLANDIK
Gündem dışı konuşmalarda söz alarak CHP'li isimlerin ifadelerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil, "AK Parti Grup Başkanvekili olarak sizden randevu almak için aradım sizi. Bu görüşme bugün gerçekleşecekti. Ancak Milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya saha ziyaretinde olduğu için dün size erken haber verdik gelemeyeceğimizi. Sizle de bunu nezaket için de konuştuk. Ancak geldiler mi aradılar mı sözüne kafa salladınız. Olayın böyle olduğunu bilin. Belediye başkanına nezaket ziyaretinde bulunmak için aradım bugün için  randevu oluşturduk ancak program nedeniyle belediye başkanına erkenden haber vererek programı ileriki bir tarihe attık. Bununla birlikte Çevik Bir meydanındaki eğlenmeniz ve bizim itirazımız ile ilgi sürekli söylüyorsunuz ya. Belediye başkanımızı hukuki hakkını kullandı, kimsenin hakkını gasp etmedi. Siz bugün hukuki hakkını kullanamamasını isterdiniz? Böyle bir şey isteme hakkınız yok. Biz yasal hakkımızı kullandık. Grup başkan vekilinin konuşmasında Buca ile ilgili tek bir şey var mı? Ekonomik sorunlardan bahsediyorsunuz. Bende aynı markete gidiyorum. Bununla ilgili Cumhurbaşkanımız çalışmalarını yürütüyor. Siz yerel yönetimler olarak bu ekonomik ortamda kullandığını 1 milyar 241 milyon TL ile ilgi tek bir şey diyebildiniz mi?" dedi” ifadelerini kullandı

AYDIN: RANDEVU BEKLEMEYELİM
CHP Grup Sözcüsü Uğur Aydın ‘randevu’ konusuna açıklık getirirken, “Randevu ile ilgili söylemler oldu. Başkanımızı belediye karşısındaki mahallede oturuyor. Belediyeye yürüyerek gidip geliyor. Belediye personeli ile aynı yemeği yiyor. Biz başkanımız ile görüşmek için randevu istemiyoruz meclis üyesi olarak. Belediyeye geliyoruz ve kendisiyle görüşüyoruz. Herhangi bir randevu beklemeyelim yani. Bunun hızlıca gerçekleşmesi lazım. Başkanımızı tanıyalım ve ona göre karar verelim ki önyargılı olmayalım. Satış konusunda da... Başkanımız mimar ve ilçedeki tüm konut fiyatlarına hakim. Bu taşınmazlarla ilgili başkanımız elbette ki bunu çalışmasını yapıp önümüze getirmiştir. Kendi düşüncelerini de grubumuza aktarmış ve bizde aynı düşündüğümüz için olumlu yönde oy kullanmışızdır” diye konuştu.

TAŞ: HÜKÜMET İŞÇİ MAAŞLARINI AYRI GÖNDERSİN…
CHP sıralarından söz alan Hacer Taş, “Söylenecek çok şey var. Mesut arkadaşım keşkeler ile başladı. Bu keşkeler uzatılabilir. Bu ülke 22 yıldır şu an tartıştığımız birçok konunun nedeni olan iktidar tarafından yönetiliyor. Siz muhtaç edilmiş yoksulluklar istiyorsunuz biz yoksullukların ortadan kalmasını istiyoruz. Keşke sosyal yardımlara gerek kalınmasa, kadın sığınma evleri olmasa. karşınızdaki parti 100 yıllık çınar ve Atatürk'ün kurduğu parti. Bunu da unutmayın lütfen. Biz istiyoruz ki kadınlarımız öldürülmesin, Paris'te bir kahve için denilmesin, yoksulluklar olmasın, herkes geçinebilirsin.  Emeklisini yok sayıp 10 TL'ye mahkum eden iktidarın temsilci kalkıp işçi maaşlarını ödeyemiyorsunuz deyince, işçi ücretlerini merkezi iktidar ayrı gönderirse emin olun biz en iyi sözleşmeyi yapacağız” dedi.